Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното

Овцевъди се жалват от ниските цени и твърдят, че стоката им залежава
30 апр 2017 07:45,
80
Дни преди Гергьовден: Румънско агнешко подбива цените на родното
Снимка: архив Булфото

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди.

"Свикнали сме преди Гергьовден пазарът за агнешко да е най-силен. Стоката обаче залежава по фермите. И въпреки че разходите се увеличават, изкупната цена бележи спад", признава пред БНТ Любен Сивев, който има стадо от 400 животни в силистренското село Кайнарджа. По негови думи миналата година агнетата са се търгували по 5 лв за килограм, а тази година цената е паднала до 4 лева.

Често срещана практика през последните години, която ощетява родните производители, е вносът на агнета от Румъния, особено преди празниците. Така е било преди Великден, така е и сега, преди Гергьовден.

"Явно че са внесени от там на доста по-ниска цена и са реализирани в България. Те са дошли от екстензивни райони - отглеждани при не особено добри условия, на ниска себестойност, и съответно на ниска цена", коментира проф. Радослав Славов от Тракийския университет – Стара Загора.

Проблем за фермерите освен с ниските изкупни цени, имат и с намирането на работна ръка. Секторът е един от ниско заплатените.

"Не можем да намерим работна ръка, товарим се самите собственици на животни. Трябва да ги гледаме, същевременно бумащината всеки божи ден се увеличава…", посочи Любен Сивев.

А овцевъдството е сектор, който помни и добри години. През 80-те в България е имало 11 милиона овце и кози. Днес те са едва милион и триста хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кирил СофийскиМи спрете да хвърляте хилядарки през балконите на разни полицаи и може да имате.
8
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на румънците явно тази година ще мога да си позволя поне малко агнешко за празника! Нашите ненаядни търговци не се напечелиха, не се наядаха брех...алчна работа!!!
7
3
 
38
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Добре, че са Румънците , та да хапнем и ние агнешко по празниците ! Иначе родните политици , дето ни увеличиха пенсиите и родните "производители " дето искат за два месеца къща да си купят с парите ни , Господ да ги ........ !!!!!
6
24
 
10
 
! Отговори
Баба село Баня 88 г. преди 6 години
Да се забрани внасянето на евтина стока в България.Само скъпи неща, какви са тези работи с хранителните продукти.И колите също, напълниха България със голфове и бмв-та ръждиви бараки.Само нови коли, скъпи храни....Бойко каза , че живеем най-добре в Европа, аз му вярвам.ГЕРБ НАПРЕД !
5
2
 
40
 
! Отговори
Жо преди 6 години
АГНЕШКОТО в магазина е по 13 лв с кокалите. Като ги приспаднеш, чистото месо излиза 26 лв.МЕРСИ! На такава цена месо не купувам.
4
23
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на бъдещия премиер Бойко Борисов, който ще направи така, че изкупните цени да са високи, за да са богати фермерите, а на пазара агнешкото ще се продава евтино, за да яде народа, за всеки да има, всеки човек - агне, и магистрали ще има за фермерите.Браво!
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свикнали били ... ами ще отвикнете бе!Щом от Румения могат да продавст евтино, значи и вие можете. Иначе си ги яжте сами.
2
3
 
25
 
! Отговори
ГЕП преди 6 години
Ей не слуша мит'ряла, нали баце каза да ставате овчари и стиропораджии!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като са високи цените, недоволни купувачите. Като са ниски цените, недоволни продавачите.Върви угоди! Вечно някой недоволен.