Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване

Инициатива иска да възроди обезлюдените ни села
4 май 2017 07:00,
208
Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване
Снимка: Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

"Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез "Имот под наем БЕЗ наем".

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

"За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите, които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора.

"Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да дойдат истинските шведи, отколкото калпавите викинги - както каза Божидар.
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко са виновни комунистите, научиха хората на мързел и сега бабите и дедовците по селата ги мързи да правят деца и къщите стоят пусти, няма деца, а нашите по-старши партньори от Брюксел плащат стотици милиони даже милиарди станаха на фирмите на ГЕРБ да строят балетни зали и стадиони по селата за бабите и дедовците, ама те пак не правят деца.
131
2
 
8
 
! Отговори
демократ преди 6 години
вижте сега да заселим роми, араби и тъмнокожи ислямисти е много, много по-демократично от това да заселим християни и славяни. Предложението се отхвърля
130
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да живее в БЬЛГАРИЯ ФАКТ а това са глупости ЦЯЛА БЬЛГАРИЯ СЕ ПРОДАВА АМА ТЬРСЕНЕ НЯМААААААААА ФАКТ
129
3
 
7
 
! Отговори
евро атлантик преди 6 години
е защо с руснаци? Нека ги заселим с араби и албанци!
128
0
 
1
 
! Отговори
evsku преди 6 години
ima re, cialata bg e taka...ima i panelki ....daje i izstrebiteli...
127
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българските села можеш да си вариш ракия от диви джанки на корем и за без пари. Не е кой знае какво, но сравнение с руския самагон е направо елексир.Кво му трябва на мужика - ракийка, туршийка може и някое прасенце да щъка из двора. Даже не е задължително да си държиш в дома портрет на Путин, който да те гледа с укор от стената. Идилия за руската душица...
126
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО Е РУСОФИЛСКО, ФАКТ
125
4
 
4
 
! Отговори
ВАС КОЙ ЛИ ВИ ПИТА? преди 6 години
като стане нужда и като нареди путин, обединените патриоти ще вземат решение.герб изпълнява всяко желание, щото иначе няма да има пълен мандат
124
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре руснаци отколкото *** маймуни от Африка !!!
123
5
 
7
 
! Отговори
обединените патриоти преди 6 години
се финансират от путинволен скоро ще отиде в москва да отчете успешната коалиция.
122
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЙ СТИГА БЕ , ИМАМЕ СИ ДОСТАТЪЧНО РОДНИ ПИЯНИЦИ И ЧУКУНДУРИ , НЕ НИ ТРЯБВАТ И ВНОСНИ - ТИЯ СА ПИЯНДЕТА И ПОБОЙНИЦИ, ЦИВИЛИЗАЦИЯ - НУЛА...
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ХАН ПЕТЪР... май беше ЦАР, ама ти тогава си избягал от час.
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Различни светове...................В България правят сметки дали ако си купят немски кучешки салам, ще могат да си платят парното.Различни светове!
119
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБУРАЦИТЕ УЖ ГЛАСУВАХА ЗА БОЙКО, А ПОЛУЧИХА В ДОБАВКА ВОЛЕН И КРАСИ - ДВАМАТА ВЪРЛИ РУСОФИЛИ.ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО - ПРОЛУЧАВАШ ПУТИН!
118
5
 
6
 
! Отговори
рускиня да 130 преди 6 години
Ами за един *** ,какъвто си - това е много вярно съждение. Предполагам във вашия катун не приемат други народности - по проста причина че не съответстват на ваши ценности - съвокупление с малолетни, пиянство, кражби, грабежи, изнудвания, мърсотия,неграмотност.
117
13
 
7
 
! Отговори
Различни светове ... преди 6 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
116
9
 
13
 
! Отговори
Хе хе! преди 6 години
Нали Русия има само полза от санкциите,казват комунистите. Толкова са напреднали икономически,че руснаците са съгласни да живеят в такъв коптор,само и само да са далече от "устремно вървящата към комунизъм" Русия .
115
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петата колона на Москва все такива угробващи България проркти мисли. И оня продажник Радев ще им даде на драго сърце гражданство по бързата процедура. А всички тия форумци дето толкова са възторгнати да си ги вземат у тях на село.
114
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с обезлюдените български села ще става все по-сериозен.а колкото до това дали ще са руснаци или роми ... и в двата случая е зле, защото ромите ги знаем и руснаците ги знаем след последните събития в Украйна. Но перспективата за изчезването на българския ген ми се струва необратима