Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване

Инициатива иска да възроди обезлюдените ни села
4 май 2017 07:00,
208
Руснаци търсят дом в BG села – безплатен, срещу стопанисване
Снимка: Монитор

Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

"Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България", пита в групата "Имот под наем БЕЗ наем" във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез "Имот под наем БЕЗ наем".

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

"За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности", споделя една от участничките. "Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее", контрира друга участничка.

Целта на инициативата "Имот под наем БЕЗ наем" е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

Създателите на инициативата препоръчват на всички новодомци да подписват договор за наем на символична цена от 2 – 3 лева. Друга идея, която се обмисля, е да има компенсация за наемателите, които се налага да напуснат имота преди изтичане на договора.

"Обезщетението" ще важи само за новодомците, които са вложили много средства за ремонти в жилището. Така, ако договорът е сключен за 10 години, но наемодателят поиска да прекрати договора заради извънредни обстоятелства, като например продажбата му, той ще трябва да върне част от вложеното в ремонта на жилището. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 152Краварите знаят че ги мразиме и затова не си купуват имоти у нас.а можеш ли да обясниш защо вие каскетите мразите краварите? Или не знаеш, защото това не го пише на листчето?
152
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За руснаците има доста възможности, реално ако искат, могат да си живеят постоянно в имотите. Като българките не щат да раждат, ще пускаме руснаци, украинци, белоруси, итн.Само да не се пренася това върху хора от третия свят, от които само проблеми
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и сега може но не е безплатно.Аз бих им разрешил постоянно пребиваване на следните нации, ако си купят къща на село:Руснаци, украинци, белоруси, японци, южнокорейци, молдовци, канадци, американци, сърби, южноафриканци (бели), австралийци, новозеландци, уругвайци, чилийци, граждани на ЕС, Швейцария, Норвегия, Великобритания (като излезе)При проверка за криминално минало - и на аржентинци, бразилци, кубинци, мексиканци, черногорци. Македония - с документ за български произход, както и сега
150
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен-----------Когато България беше с Русия българите живееха добре.-----------Живеехте добре руските ***-комунисти. дори руснаците белогвардейци, заселени в България не живееха добре!
149
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........А какво стана с визите за САЩ? САЩ има безвизов режим с ЕС, а....Русофили в САЩ не се допускат, така, че е безмислено да питаш! И за тове сведение визата за *** струва повече и за нея се чака много повече време отколкото визата за САЩ!
148
2
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Да се премахне двойното гражданство за лица извън ЕС! Визи. Отнася се за всички,които имат и друг паспорт освен Български-всякаквите половинки,четвъртинки и октинки( последното е по Колдуел). Или си Българин или не си , не може две майки да имаш! Българи, да пазим гена си-изключително е важно - от това зависи да ни има! И друго - истинската заплаха за човешкия вид не са горите и водите; не са и воините; и епидемиите не са. Истинската заплаха е п р е н а с е л е н о с т т а! Има саморегулация,но!
147
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с визите за САЩ? САЩ има безвизов режим с ЕС, а България вече 10 години е член на ЕС. Отмениха ли ги визите за САЩ, или?
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като е толкова хубаво в ЕС и НАТО защо 3 милиона отидоха да мият нужниците на богатите западняци, 76% в България живеят под прага на бедността и страната е първа в света по смърстност, българите в ЕС мрът повече и от бедстваща африканска страна.
145
5
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
А мерси! Там, където са се нанесли руснаците, било то платено или безплатно, никой и никога не е прокопсал! Освен може би само производството на лосион за вани!
144
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато България беше с Русия българите живееха добре.
143
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може, но на резипрочен принцип-руснаци срещу русофили. Колкото русофила се заселят в обезлюдените руски села, толкова руснака ще приемем. Така ще решим два проблема: 1/Русофилите най-накрая ще се почустват добре като поданици на Путин и 2/ Ще се сдобием с много по-лоялни към държавата граждани. Защото етническите руснаци на 120% ще бъдат по-лоялни граждани на България, отколкото русофилите.
142
1
 
11
 
! Отговори
Н преди 6 години
Теоретично идеята звучи добре. Но я се замислете....тези хора нямат няколко хиляди лева да си закупят такъв имот, настанявате ги в имота си и те започват да правят сметки за ток, вода, отопление през зимните месеци. Аз лично не бих ги пуснала. Пазара е пренасител от евтини имоти, нека си купят и да си разполагат с къщата както намерят за добре. По мое мнение това не са надеждни наематели или ползватели.
141
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така и в Крим направиха, първо се заселиха после решиха, че трябва да се присъединят към русия. Вън ръските гадове!
140
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски бежанци поКРИМчват България !
139
3
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Може да додат *** и да се установят но само при условие до две години перфектно да усвоят шопският диалект, без мякане!
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е прекрасна идея,започната от англичаните и защо да не се продължи?
137
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите знаят че ги мразиме и затова не си купуват имоти у нас.
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй ,тъй - докато нашите управници се дърлят,кой по-голямо парче ще докопа от баницата - руснаци и турци тихомълком изкупуват земята и имотите !
135
3
 
14
 
! Отговори
Омуртаг преди 6 години
Вън пияните руснаци от България. Да си ходят в Сибир!
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви са тия измислени тъпотии ?. кой нормален човек ще дойде да живее в БГ та даже и в селата ?