И замириса на море... сезонът във Варна започва на 20 май

От фирмата концесионер смятат, че трябва да има плажна полиция
6
И замириса на море... сезонът във Варна започва на 20 май
Снимка: Ели Маринова/Черно море

Плажният сезон във Варна ще бъде официално открит на 20 май, съобщи Андрей Василев, търговски директор на фирма "Лазурен бряг 91" – концесионер на варненския плаж.

"Смятам, че вече е дошло време за това, особено след благоприятната прогноза, че от средата на тази седмица ще е слънчево и топло. Осигурени са и водни спасители. Започна облагородяването и на тревните площи по крайбрежната алея. Всички посетители могат да бъдат спокойни, че през следващите 5 години цените за чадър, както и за шезлонг няма да се променят и ще останат по 5 лв. за двете плажни екстри", подчерта той пред Информационна агенция "Черно море".

И през този сезон темата с водните спасители е болна, призна Василев.

"Постоянно коментираме архаичната наредба за водно-спасителната дейност и промяната й. Монополът за обучението на кадри се държи от БЧК, а аз лично считам, че тези хора, които имат желание да се обучат, трябва да могат да го направят във всяка частна фирма или дружество с нестопанска цел. Очаквам през следващата година да се направи промяна в тази наредба", каза още търговският директор на фирмата-концесионер.

"Мисля, че е крайно време да се обособи плажна полиция", каза още Василев и допълни, че ако не е с постоянно присъствие, то поне с мобилни обходи.

"Трябва да има такава полиция. Знаете, че всяка година има инциденти с удавени. Това е, защото културата на гражданите ни е ниска. Има и чужденци, които след употреба на алкохол не изпълняват командите на спасителите при червен флаг. Докато няма полиция, която да санкционира, не мисля, че нещата ще се нормализират", добави той.

Подготовката за сезона тече вече с пълна сила. Освен инвестициите, които се правят по 3-ия етап за реставриране на сгради в Централни северни морски бани, се работи и по подготовката на пясъчната ивица, коментира още Василев.

По негови думи третият етап представлява ремонт на бившите северни морски бани 2. Инвестицията е в размер на 2,5 млн. лева или общата инвестиция дотук, която концесионерът е направил, е около 10 млн. лв.

"Това, което правим, е възстановяване на небезизвестния за варненци, а и на голяма част от гостите на Варна, снек бар "Фар", каза търговският директор.

Той допълни, че се отваря една каменада, заимстват се архитектурни идеи от холандски архитекти и по този начин се създава един визуален и физически контакт с морето. Отваря се зона между Северните морски бани 2 и снек бар "Фар". Всеки, който желае да се разходи, да усети полъха на морето вечерта, ще може да го направи. Там се устройва удобна и за хора с увреждания среда.

"Правим комбинация от настилката с дървен декинг, озеленяваме допълнително, за да се създаде благоприятно място за почивка", каза още търговският директор на фирмата-концесионер.

Съвместно с община Варна по проекта "Рибарски плаж" през следващата година концесионерът ще реновира съблекалните. Там ще бъде първото сърф-училище и водолазен център за обучение на подрастващи. Според Василев децата на България са малко обърнати с гръб към морето.

"Това не трябва да е така. Трябва да ги учим и да им напомняме, че то е част от нас. През следващата година съвместно с общината ще ремонтираме и рибарския мостик. Там ще стане едно хубаво място за спорт, почивка и обучение", подчерта той.

"Надявам се с формирането на това правителство, през тази и през следващите години нещата на варненския плаж да се нормализират. Трябва да се намери решение за свлачището край завоя. Знам, че кметът Иван Портних, съгласно лостовете, които има, е провел разговори с Министерството на регионалното развитие за брегоукрепването на тази част. В предходните години беше направена паспортизация на брегоукрепителните съоръжения на буните и на дамбата, особено в участъка на 1-ва буна и "Рибарския плаж". Ситуацията там е плачевна. Очакваме държавата да отпусне средства за реновирането им. Ако не се вземат мерки за подпиране на ската, ние рискуваме да останем без този път. Неколкократно свлачища затрудняваха достъпа до плажовете", каза още Василев.

Той допълни, че и през 2017-та няма да има окончателно решение по проблема с замърсяването на Офицерския плаж. Това, което е предвидено към момента, е почистване на утайника, който е в горната част на Шокъровия канал.

"Надявам се през тази година замърсяването да е значително по-малко, а и дано да няма такова. През следващата 2018 г. след финансиране очакваме проблемът да бъде решен окончателно", изрази надежда Андрей Василев.

Съвместно с община Варна тече усилено подготовката за "MTV presents VARNA BEACH". На 15 юли се очакват около 35 000 души да посетят варненския плаж, който, според Василев, Варна ще стане традиционно средище за провеждане на мащабни концерти със звезди от поп музиката и DJ.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не посещавам плажове където искат да ме спасяват и обгрижват.препоръчвам на всички да посещават неохранявани и с по малко хора плажове сред природата до колкото са останали такива.
3
0
 
1
 
! Отговори
Дано преди 4 години
Дано всичко това се случи и тазгодишния сезон бъде по-добър от миналогодишния. Варна е прекрасно място, заповядайте
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Града на мечтите расте всяка година :) Българската перла !Успех на бизнеса.
1
4
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Чета и ме лъха на ограничено фатмашко мислене. Поредният, който е решил да строява туристите и да облагородява природата. Аре у лево бе, плажни арендатори.