Съдът реши: 4 г. затвор за пловдивския клошар Любчо

Признаха го за виновен за палежа на Тютюневия град
Обновена: 25 май 2017 18:59 | 25 май 2017 18:58,
40
Съдът реши: 4 г. затвор за пловдивския клошар Любчо
Снимка: архив, Булфото

Окръжният съд призна за виновен клошарят Любомир Данчев, който бе единственият обвиняем по делото за палежа на Тютюневите складове. Присъдата е 4 години затвор при първоначален строг режим. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Председателят на Адвокатска колегия Пловдив Стефан Левашки защитава pro bono обвиняемия.

Още по темата
С противоречие в показанията на клошаря започна днешното заседание в Районен съд Пловдив. Обвиняемият отново бе разпитан за деня, в който сградите бяха унищожени от огнената стихия. Днес част от разказаното от Любомир не съвпадна с думите му от първоначално казаното от него.

Противоречие откриха магистратите в разказа за начина на свиване на цигари. През август миналата година той е заявил, че материалът, от който е правил цигари, е вестник, а днес той каза, че вестниците са били в кошчето и в коридора.

Второ несъответствие от прокуратурата констатираха и в момента с пушенето на цигара. Любо е разказал, че е пушил в стаята си, загасил е цигарата в пепелник и след това изхвърлил в кошче. Днес обаче той заяви, че е пушил навън. След множество въпроси от страна на обвинителите и съдията стана ясно, че наистина е пушено в стаята. Къде обаче е хвърлен фасът, Любчо вече не помни.

Неяснота имаше и по отношение на видените от Любо пламъци. Ден след палежа той заявил, че видял огън от страната на улица "Иван Вазов", а днес разказа, че те били откъм покрива на фитнеса.

С интересни констатации продължи самият разпит.

Любчо разказа и за навиците си, и за начина си на живот през годините, прекарани в тютюневите складове. Той редовно пушел в стаята си, но винаги е гасял фасовете си преди да ги изхвърли. Препитавал се от подаянията на хората, събирал от кофите за боклук, помагал на барчето с почистването.
Често бил свидетел на наркомански събирания в склада и затова се заключвал на последния етаж. От години събирал от стените на сградата инсталацията и предавал метала за старо желязо. Оказва се, че мъжът е имал не само клошарските си дрехи, а и костюми, и официални обувки, които държал на специална етажерка в стаята си.

Дрехите си той не перял, а ги хвърлял и си търсел нови. Любчо ходел специално до Хисаря и Карлово на баня, а дори и на море, за да се къпе.  Хигиенните му навици не свършвали до тук. Той използвал само мокри салфетки, когато ходил до тоалетна в коридорите на склада.

Пред съдия днес в залата на районния съд Любомир за пореден път заяви, че няма вина за палежа.

"Винаги си гася цигарите. Не съм виновен, не съм запалил сградата", бяха последните му думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
"От години сбирал инсталациите от стените и ги предавал за старо желязо".Да разбираме ли,че ел.инсталациите са били от арматурно желязо,а не от меден проводник?А що се отнася до присъдата,няма да издържи след обжалване,защото доказателствата са субективни.След като е живеел на последният етаж,и пода ако е бил с гредоред и е пропаднал от пожара,тогава не може да се определи огнището т.е.първоначалният огън.Мотив за палеж могат да имат само собствениците на сградата.
17
0
 
15
 
! Отговори
1221 преди 6 години
БЛАЖЕНИ БЕДНИТЕ ДУХОМ, ЗАЩОТО ТЯХНО Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.
16
0
 
30
 
! Отговори
мунчо преди 6 години
значи ако претрепеш човек на пешеходна пътека-3 години условно/естествено ако го направиш с джип/,а ако те обвинят че си "подпалил" НЕВОЛНО с цигара некаквипорутени сгради ПУСТЕЕЩИ И БЕЗ НАДЗОР - 4 години!!!!!!!!***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15
0
 
36
 
! Отговори
Бутафория преди 6 години
Сещате ли се за случая в Хитрино - АБСОЛЮТНО АНАЛОГИЧЕН!Там осъдиха машинистите! Е**си, следователите, е**си прокуратурата, е**си съда... Е**си държавата...
14
0
 
31
 
! Отговори
кога? преди 6 години
Оставете го Любчо , Цацата кога ще бутнете в затвора ?
13
0
 
26
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Мама Роза и Мамин Ваньо намериха изкупителната жертва и решиха проблема с клошарите в Пловдив. Защото, ако трябва да говорим за "фашизъм" или "нацизъм", ето това решение на съда е "фашизъм". При все, че Любчо в показанията си ясно описва абсолютната безстопанственост на сградата, която става негов дом, защото той няма дом, което е своего рода нарушение на неговите човешки права, но в България, кой ти гледа правата? Кой? Да, сега осигуриха дом за Любчо за 4 години, а Мама Роза и Мамин Ваньо ще...
12
0
 
34
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
И тоя стана курбан на чорбаджиите !
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ега ти е тутуневия склад - 4 години ще отнемат от живота на един човек. Това е лудост.
10
0
 
28
 
! Отговори
Бутафория преди 6 години
У БГ-то е така - за всяко престъпление, може да се намери подходящ виновник!
9
0
 
39
 
! Отговори
Бутафория преди 6 години
Е**ти цинизма - държавните мафиотски структури вече безчинстват най-нагло и нелепо... законодателна власт, изпълнителна, прокуратура, съд... всичко се ръководи от мутрата и компания - всичко да зависи от властта - такава е ГРОБарската система...Как може сграда с такава площ и с такъв мащаб да гори отвсякъде запалена от една цигара?!Това само пожарникаря на републиката може да го обясни...
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От години събирал от стените на сградата инсталацията и предавал метала за старо желязо"значи и само е щяло да падне след време... много ревем сега за сградата че изгоряла, ама щом там си живеел човека, събирали са се наркомани, то КОЙ не си е свършил работата по стопанисването??
7
3
 
15
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Поне в затвора ще се храни 3 пъти на ден и ще е на топло зимата. Даже така е по-добре за него.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя навремето и Райхстага запали.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Президент РадевЗа милиони няма закони,за кокошка няма прошка---За съжаление с такова впечатление оставам и аз. За адвоката, който го защитава pro bono, браво!
4
0
 
37
 
! Отговори
от една страна преди 6 години
Ще се храни три пъти на ден. Но той не е виновен за палежа. Като утихне случая, виновникът сам ще се издаде - ще започне строежа. Дано тогава понесе отговорността си.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че сградата е била занемарена има ли значение или то не е важно?
2
0
 
45
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
И за гладът в Африка да го бяха осъдили!Намериха си беззащитна изкупителна жертва!
1
1
 
35
 
! Отговори
Президент Радев преди 6 години
За милиони няма закони,за кокошка няма прошка