Плодородието на Добруджа – подарък от полезащитните пояси

В момента те са около 65 хил. дка, като защитават 50 пъти повече земя
3 юни 2017 15:35, Екип на Investor.bg
33
Плодородието на Добруджа – подарък от полезащитните пояси
Полезащитни пояси в с. Соколово, община Балчик. Снимка: Google Earth

От: Мариян Йорданов

След статията за ПАВЕЦ Чаира, Investor.bg представя друга българска гордост - полезащитните пояси в Добруджа.

Тези специални гори увеличават с 20-30% добивите спрямо незащитените съседни румънски земи. В момента в Добричка област тези полезащитни горски пояси са с площ около 65 хил. дка, като защитават от ветровете около 3 млн. дка.

Основните пояси имат посока на редовете изток — запад и са разположени на около 500 м един от друг. Второстепенните пояси са напречно разположени на основните на около 1000 м един от друг. По този начин площта на защитените от ветровете полета е около 500 дка. Площта на полезащитните пояси е 2% от тази на защитената площ.

Ефектът от полезащитните пояси е защита от вятъра, оттам задържане на снега, намаляване на ветровата ерозия на почвата (отнасянето й), намаляване на изпарението на влага от почвата, както и намаляване на снегонавяванията по пътищата.

Също така дърветата извличат подпочвени води (от дълбочина до 20 метра), където температурата на водата е около 10 градуса, изпаряват я чрез листата и така охлаждат и овлажняват въздуха, което е благоприятно за селскостопанските растения.

Освен това в дърветата гнездят птици, които се хранят с гризачи и насекоми, което също е благоприятен фактор. В допълнение, при есенния листопад много листа падат върху нивите и подобряват плодородието й. Друг плюс от дърветата е, че имат дълбока коренова система и чрез нея дъждовните води проникват в дълбочина, а не се застояват в горния почвен слой, където може да предизвикат заблатяване при обилни валежи.

Първите полезащитни пояси от съвременен тип в Добруджа са засадени в землището на с. Карвуна през 1936–1939 г. под ръководството на Горския опитен институт в Букурещ. Тогава Южна Добруджа е румънска територия.

В средата на 50-те години на 20-ти век се създават 9 т. нар. държавни пояси с дължина от 25 до 220 км и ширина 70–90 м. На територията на тогавашните земеделски стопанства е проектирано създаването на 132 хил. дка полезащитни пояса. До пролетта на 1957 г. площта им е около 90 хил. дка.

Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите, или само 500 литра на квадратен метър. Това в съчетание с най-силните ветрове в България прави Добруджа изключително сухо място. Количеството на валежите в Добруджа е близо до горната граница на полупустините (200-400 литра на квадратен метър годишно), поради което полезащитните пояси са изключително важни за запазване на влагата и плодородието й.

Не на последно място, полезащитните пояси намаляват снегонавяванията по пътищата и улесняват живота на хората през зимните месеци.

За сравнение, магистрала "Тракия" например бе затваряна на няколко пъти през декември 2016 г. и януари 2017 г. поради липса на снегозадържащи съоръжения, каквито биха били едни горски пояси.

Полезащитни горски пояси в ограничен размер са изградени и в други области на България като Плевен, Ямбол, Пловдив и други.

Полезащитните пояси в Добруджа са част от масирано противоерозионно залесяване на милиони декари в България в годините след Освобождението. Витоша например към 1934 г. е била почти напълно обезлесена и е имало спор дали си струва да се обявява за природен парк.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Добруджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30И докато Богата Соц. България надменно гледа бедните западни държави, българите през това време жадно четаха некермани и нямаха възможност да си купят дори тоалетна хартия.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен за твое сведение и ссср тогава има 500 км асфалтов път ВИЖ КОЙ е направил първия ЕЛЕКТРОНИЯ 4ЕСОВНИК и да не е соц възпитаник --- Царски е
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12345Оуу, соц-кадрите били обучени в царска България. Затова ли въпросните лесозащитни пояси се появяват през социализма? Затова ли царска България е имала 500 километра асфалтиран път? А специалистите по електроника и полупроводници и те ли са от царска България? Абе поне се замисляйте, преди да ги ръсите такива бе!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ceci_Няма нужда от изсичане, въздушния трафик на Добруджа ще ликвидира всичко.
25
1
 
10
 
! Отговори
поща преди 6 години
"За тези, които не знаят защо сме сега по-зле от времето на комунизма - защото сега ни управляват хората, родени и образовани в комунизма"Т.е. да чакаме родените след комунизма да пораснат и да ни управляват. Но като гледам какви ги раждаме и как ги възпитаваме и образоваме страх ме хваща...
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зарежете ги тия пояси и напишете колко катастрофи са станали днес...
23
12
 
10
 
! Отговори
12345 преди 6 години
По време на изграждане поясите, ръководните кадри - бригадири, инженери, лесовъди са хора образовани в Царска България. Въобще подема в началните години на социализма се дължи на "царски" хора. Сега управляват възпитани и учили при социализма - резултата виждате сами.
22
0
 
6
 
! Отговори
Социалиста преди 6 години
Постепенно ще дойдете на моя...акъл. Преди да се прави нещо се обмисля с всички възможни последствия и след това се прави. Ай, късмет!
21
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези, които не знаят защо сме сега по-зле от времето на комунизма - защото сега ни управляват хората, родени и образовани в комунизма ... простичко казано, сега береме плодовете на комунизма :)
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои казват на бялото черно, независимо от това, дали става дума за лесозащитни пояси, язовири, индустрия, липса на безработица, поголовно ограмотяване, безплатно здравеопазване, сигурност, кльонове, силна армия... Е, живейте като ***, яжте полски домати, рупайте ГМО, ходете в чужбините, за да изкарате за лебеца и най-важното - радвайте се на Боко и боковчетата! Заслужили сте го! Само защо мрънкате?
19
1
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Поясите са много важни, ама капиталистите дали го осъзнават ?
18
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създадено с кадри, обучени през социализма. Лошия социализъм бе, ей. Не е като да е бил съвършена система, но трябва да си безбожно, ама безбожно *** да отричаш направеното тогава.
17
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които пишат, че при социализма 50 години не се е развивал, да отговори, защо сега вече 30 години сме по-зле от онова време. И като държава и като благосъстояние?
16
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца западът дръпна, а ние изостанахме. Това е истината. Това, че през онова време бяхме равни в мизерията, никак не ме топли.
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През социализма се въдеха нормални хора, а сега ненормални геьове, които пишат и тук.
14
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората за 50г в ИСТИНСКАТА СВОБОДНА ЕВРОПА направиха 100 пъти по ,и по,и по!Хайде смотаняците да не ми хвалят соца!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв соц те гони бе мухъл?!Не четеш ли?!Това че все пак е имало някои с малко мозък не прави една дискредитирана система добра!Трябва да си голям дръвник!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Подарък"???????????????"В средата на 50-те години на 20-ти век се създават 9 т. нар. държавни пояси с дължина от 25 до 220 км и ширина 7090 м."На това подарък ли му казвате????????Господ ли ги спусна тези пояси???По искане на Буда-Баце сигурно????В бг има медии за масова ДЕЗинформация.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само капитализъм, никъв цоцилизъм, държавата е лош стопанин , да се унищожи веднага всичко лошо , държавно и комунистическо, да живей, живей хамериканския социал - нацонал- фашистки режим!
10
6
 
17
 
! Отговори
Ка щяло! преди 6 години
Този лош, лош соц!