Новото строителство в Стара Загора отчита ръст

Тенденциите на пазара бяха обсъдени по време на бизнес закуска на Imoti.net
6 юни 2017 15:07, Екип на Investor.bg
5
Новото строителство в Стара Загора отчита ръст
Снимка: Imoti.net

Пазарът на недвижими имоти в Стара Загора следва тенденциите в големите градове в страната, стана ясно на дискусия, организирана от Imoti.net в града. Ръст в цените, но в рамките на разумното, и ръст при сделките за продажба – 20% при ново строителство и 10% при старо – това сочат обобщените данни, които изнесоха представители на 20 водещи агенции за недвижими имоти.

"От началото на 2017 година компаниите отчитат ръст при новото строителство – изграждат се кооперации в кв. "Самара", кв. "Казански", а кв. "Железник" се очертава като най-предпочитан заради изградената инфраструктура – още преди 1989 година е направена подземната канализация, което прави района атрактивен за инвеститорите. В региона има привлекателни села, с живописна природа и не особено скъпи имоти, но купувачите избират такива, в които има изградени комуникации, добра инфраструктура и среда", поясни Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net и модератор на дискусията.

По отношение на финансирането на покупките на имоти тенденцията е по-възрастните да плащат с налични средства, докато младите предпочитат кредитирането. При покупките на имот в Стара Загора преобладава търсенето на апартаменти с една и две спални, а при наемите се наблюдава стабилност на пазара.

Представителите на агенциите за недвижими имоти обаче изразиха неудовлетворение от работата на община Стара Загора по отношение на привличане на външни инвеститори за изграждане на индустиална зона. Според тях това би раздвижило сериозно пазара на имоти в региона.

Участниците дискутираха и проблема с некоректните практики, които според тях съществуват още от началото на бизнеса с имоти. Тяхното очакване е пазарът да се регулира със законодателни промени – сделки с имоти да се правят само с посредничеството на компетентен брокер, както и да бъдат въведени ясни критерии и изисквания за упражняването на професията "брокер недвижими имоти". Според представителите на бранша самите агенции също трябва да бъдат инициативни в тази посока и да налагат практиката на сключване на договори, в които услугите, които брокерът ще предостави на клиента, да бъдат ясно описани.

Участниците в дискусията оцениха високо и мерките, които Imoti.net взема за ограничаване на фалшивите обяви в сайта, който отскоро е с изцяло обновен дизайн и функционалност, както и полезността за потребителите на видеокампанията "Доверен брокер".

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Via Celere, Harmony Suites, Софконсулт и BLD.

Още подобни новини следете на Investor.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Haivan преди 3 години
A Kolko % se kupuvat
3
0
 
0
 
! Отговори
Zara преди 3 години
Da , stroi se udarno, v Malkiya Zheleznik dori i v po4ivnite dni se stoi ot ranni zori..
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз като ви казвам че ще скачат цените....не вярвате
1
0
 
7
 
! Отговори
Пазарджик лия преди 3 години
В Пазарджик има бум на старо строителство