КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два

Скокът влиза в сила от днешна дата, реши на заседание КЕВР
1 юли 2017 16:20,
87
КЕВР реши: Поскъпват ток, газ и топла вода – с процент и два
Снимка: архив Reuters

Цените на тока, газта и топла вода  се увеличават от днес. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след закрито заседание на комисията.

Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2 процента, за EVN - с 1,7 процента, за "Енерго про" - с 0,41 процента.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1,5 процента", изчисли Иванов, цитиран от БТА.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2,5 на сто. "Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", обеща Иван Иванов.

Цената на природния газ за третото тримесечие на годината за битовите потребители се повишава с 1 процент, стана ясно след заседанието на КЕВР. Комисията е утвърдила повишаване на цената на природния газ с 1,91 на сто.

Още по темата
Проверката показала, че действително толкова е необходимото повишение на цената. То засяга около 120 големи индустриални предприятия. Що се касае до крайната цена за битовите потребители, повишението е около 1 на сто, същият процент е за София, каза Иванов.

КЕВР променя цената и на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества от 1 юли. Иванов раздели топлофикациите на 2 вида, съобразно енергийния ресурс. По-голямата част използват природен газ, има 4 дружества, които използват въглища като първичен енергоносител.

За дружествата с носител природен газ увеличението е с около 2 процента. За София - то е малко под 1 процент - 0,98 на сто.

Малко по-високо е повишението за 4-те дружества, които използват въглища. Причините са, че поради промяна на горивния цикъл, в микса на въглищата се включват или вносни въглища частично, или обогатени местни въглища.

Осреднено за всички топлофикации - на природен газ и на въглища - увеличението е 3 процента, обяви Иван Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да ви е честита престъпната коалиция между ГЕРБ и Опитомените патриоти! Сами си ги избрахте сега ще им ядете лай-ната
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SIDEROV,KARAKACANOV I SIMEONOV SA LAGZI I PRODAGNIZI,TRYABVALO E DA SE DOKOPAT SAMO DO BANIZATA.DA IZLYAZAT I DA KAGAT ZASHTO NI IZLAGAHA.
14
1
 
30
 
! Отговори
гост преди 6 години
Точно с колкото вдигат пенсиите-!!!
13
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тихо мълков тази с.*** си вдига цените а овцете зяпат
12
14
 
3
 
! Отговори
прост избирател преди 6 години
Е щом реши............нема к'во да направим.
11
1
 
35
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Само да разясня набързо:Всяко увеличение на тока води със себе си намаляне на работните места от 1000 до 10 000 човека в България.Около тях около 40-50 000 свързани с потреблението и услугите бизнеси се влияят.Дано лакомниците спят спокойно.Нищо лично,просто сметки.Абсолютно същата схема се чертае и при вдигането на осигурителните вноски.Тежеста за фирмите и сега е чудовищна.Ще го разберете още тая година, управляващи!!
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквара откакто управлява знае само едно, затяга колана и вдига цените. В празната му кратуна няма нищо съществено. Който си е гласувал за него, като отиде да плаща ненормалните сметки на ненормалните цени, да го пита, къде изчезват тези пари, като сме все най-бедните и болните в ЕС.
9
1
 
54
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДОЛУ ГЕРБ
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА! БРАВО ! ОЩЕЕЕЕЕ !САМО ГЕРБ, САМО БОЙКО!БОЙКО СНАЙПЕРИСТА С ГОЛЕМИЯ МАРКУЧ !
7
0
 
46
 
! Отговори
До Рапона преди 6 години
Криеш се като мишок но народа ти е набрал толкова много, че с първите сметки в студа ще те потърси. Нищо няма да те спаси, бъди сигурен!!!
6
2
 
48
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ВСЕКИ КРАДЛИВ ТЪРГОВЕЦ СЕГА ЩЕ ПОЧНЕ ДА СЕ ПЛЮНЧИ КАК ТРЯБВА И ТОЙ ДА ВДИГНЕ ЦЕНИТЕ, ЩОТО Е НА ТОК, ИЛИ НА ГАЗ, ИЛИ НА ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ...
5
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си мълчим а тези крадци и слуги вдигат всичко. Е, нали увеличиха пенсиите с 2.5%, значи трябва да се избият но 10%. Грабежа продължава, ще започнат да идват сметките през Делември и тогава ще се излиза на улицата. Гарантирам!! Живота ни е все по-лош и беден, но Будализов си мисли, че ще сме вечните оФце. Асеновград показа, че българина изправя глава. Мигани, измами с цените във всичко, липса на икономика, смазване на бизнеса чрез рекетирането му, ще доведе до масови протести.
4
1
 
50
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Гарантирано от ГЕРБ !!!
3
1
 
67
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Едва ли има друга държава в Европа, където по 5 пъти в годината да се повишават цените на основни услуги необходими за елементарно съществуване. Няма друга държава. Щото ако имаше да е станала революция и тая партия, която го е позволила би била покойник от раз. Но тук е Бг. Но Южен поток няма, но ще има Северен за любимата ви Германия.Тежко на народ, които дава власта в ръцете на най-глупавите и корумпирани измежду себе си.
2
1
 
50
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Цените на тока, газта и топла вода се увеличават от днес - ВСИЧКО ПОСКЪПВА В СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ЕВРОКОЧИНА....
1
1
 
46
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
ей наглост безнерна, като се вдига нефта вдигаме цените щото било вързано, сега нефта горивата паднаха , но вече не го гледаме тоеа.....узаконен рекет държавен в пакет с енергийната мафия.