Прокуратурата обвини бивши шефове на КЕВР

Разследва и последния скок на газ, топло и вода в София
28 юни 2017 19:24, Анисия Иванова
4
Прокуратурата обвини бивши шефове на КЕВР
Архив: Булфото

Прокуратурата привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /понастоящем - КЕВР/ Ангел Семерджиев и Светла Тодорова. Те са обвинени в престъпления по служба, съобщиха оттам.

На 24 април тази година специализирано звено “Антикорупция“ (СЗА) образува досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, за престъпления по служба.

В хода на разследването са събрани доказателства за престъпление, извършено от бившия председател на ДКЕВР Светла Тодорова, от което крайните потребители на природен газ са били пряко засегнати - заплащане на по-високи цени от реалните, съобщават от прокуратурата.

В периода 19 декември 2014 г. до 1 април 2015 г. Тодорова е отменила решение на ДКЕВР, с което са намалени цените на природен газ - за пренос през газоразпределителната мрежа и цени, по които да се продава газ на клиенти.

От прокуратурата твърдят, че с цел да набави облага за "Овергаз Изток“ АД, "Овергаз Запад“ АД, "Софиягаз“ ЕАД, "Овергаз Юг“ АД, „Овергаз север“ АД, „Газинженеринг“ ООД, „Прима газ“ АД, „Каварна газ“ ООД, „Комекес“ АД, „Рила газ“ ЕАД, „Промишлено газоснабдяване“ ООД, „Камено-газ“ ЕООД, „Неврокоп газ“ АД, „Балкангаз 2000“ АД, „Добруджа газ“ АД, „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД, „ЧТК“ АД, „Костинбродгаз“ ООД, „Свиленград-газ“ АД, „Правецгаз 1“ АД, „ТЕЦЕКО“ ЕООД, „Ситигаз България“ ЕАД, „Карлово Газ“ ООД, „Кнежа газ“ ООД, „Севлиевогаз – 2000“ АД, „Си Ен Джи Марица ООД, Тодорова не е изпълнила служебните си задължения.

Поради това на Светла Тодорова е предявено обвинение за престъпление по член от НК.

Установено е при разследването, че на 20 януари 2011 г. "Овергаз Инк“ АД е подало жалба до ДКЕВР срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до "Чирен”. В задълженията на регулатора е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки че Комисията е била сезирана надлежно,  Ангел Семерджиев не е изпълнил служебните си задължения. Той е бил длъжен да внесе преписката за разглеждане в закрито заседание на Комисията, но не го е сторил. Освен това Семерджиев е нарушил служебните си задължения като не е осъществил контрол по спазване условията и реда за предоставяне на достъп до газопреносната мрежа от страна на „Булгартрасгаз“.

От това могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите на "Български енергиен холдинг“ ЕАД, "Булгаргаз“ ЕАД и "Булгартрансгаз“ ЕАД, застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и заплаха за националната сигурност на страната, твърдят от обвинението.

Светла Тодорова и Ангел Семерджиев са с мерки за неотклонение "Подписка".

Разследват се и действията на длъжностните лица от КЕВР при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата за София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител, включително наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА СЕ ГОНВИ ЗА ПРОКУРАТУРАТА И ИВАН ИВАЕНОВ - ЧОВЕКЪТ НА БОРИСОВ.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, че той ББ сложи за председател на тази комисия една женица със средно образование която си продаваше цигари в интернет магазина и никой нищо не направи. Сега пък сложил един пенсионер който пак за нищо не става. Най добре ще е това ненужно нещо да изчезне, но пък няма да има къде да вземат заплати разни любовници, роднини и приятели, каквото е и БЕХ. Ако закрият КЕВР и БЕХ няма въобще да се усети, има министерство с което функциите са тотално дублирани. Ненужна администрация за заплати.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е ясно на хората в България . Тези от вън НАПЪЛНО РАЗБИРАТ НЕЩАТА ЧЕ енергетиката се управлява от РУСИЯ. И робите ТУК само крякат като жаби