Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост

ФАЦ: Евтинията по Черноморието си има своята цена
Обновена: 2 юли 2017 19:40 | 2 юли 2017 14:24, Елка Василева
318
Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост
Снимка: архив, Булфото

България е пример за това какво се случва с една страна, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. България се топи и това се усеща и в туризма, пише Михаел Мартенс в статия във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” , цитирана от Дойче веле.

От България напоследък има и добри новини, констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори в страната - туризма.

Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов според ФАЦ бележи успехи: БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година - по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст.

Още по темата

Авторът на публикацията отбелязва и това, че доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг са накарали американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко, посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

Независимо от тези успехи обаче България си остава най-бедната страна в ЕС с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили поради легалните възможности за пътуване.

Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване и за които в пресата редовно се появяват критични публикации.

До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки, четем по-нататък в публикацията на ФАЦ.

България печели от ниското ниво на доходите

Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма, пише по-нататък Михаел Мартенс.

Сезонът се очертава като много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени.

Но тази евтиния има своята цена, констатира авторът М. Мартенс и пояснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави, се казва още в статията, озаглавена "Евтиното излиза скъпо".

Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава. Още преди три години БНР алармира в свой репортаж за това, че браншът изпитва глад за кадри, припомня авторът на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и допълва: "Затова звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели из ресторантите на Франция.

Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци.

Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно, констатира Михаел Мартенс и посочва, че дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, отколкото у дома.

България се смалява

Всичко това допълнително изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на кадри е съчетан с много ниска раждаемост.

Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е цитирана да казва бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието.

Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души.

България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма.

 


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
9
 
! Отговори
МРАВКА преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е ОБРЕЧЕНА НА ГИБЕЛ И ТО НЕ ОТ НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ ,А ОТ ПРОДАЖНИЦИТЕ КОИТО НИ УРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ28Г. ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО НА С.А.Щ. И Е.С. ПИТАМ ВОЕНОСЛУЖЕЩИТЕ ЗА КАКВО СЕ КЛЕХТЕ ПОД ЗНАМЕТО? ДА СЛУЖИТЕ ВЯРНО НА НАРОДА ИЛИ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ?ВИЕ ПОЛИЦИЯ И ЖАНДАРМЕРИЯ СЪЩО НЕ СЛУЖИТЕ НА НАРОДА.АКО БЯХМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ВОЕННИТЕ ЩЯХА ДА СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ ТЕЗИ КОИТО НИ СЪСИПАХА РОДИНАТА ПОСЛЕДНИТЕ28Г. И СУРОВО И БЕЗКОМПРОМИСНО ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ.ТОВА СТАВА САМО В БЕЛИ ДЪРЖАВИ,ТУК НЕ.
238
0
 
5
 
! Отговори
Lozi преди 3 години
Bg medii sa mafia.
237
1
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 3 години
До ФАШИСТ

Жив и здрав ли си, Фашисте?
Как я караш? :)
236
6
 
4
 
! Отговори
Shopp преди 3 години
До Пиночет

Армия способна да ни защити.
------

Не знам за какво говориш.
Аз съм служил в тая армия и вярвай ми, с по-голямо удоволствие щях да стрелям по комунистите, отколкото по американците.
235
1
 
13
 
! Отговори
ад преди 3 години
в тази държава грижата на държавата е за ромите, необразовани, но с пет деца и на
30 годишна възраст.
234
0
 
2
 
! Отговори
ФХ преди 3 години
*** са виновни.
233
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има раждаемост и специалисти,трябва да има условия за това,а българите нямат условия и са с ниски заплати.Деца,без жилище,без финанси,без добри условия как се отглеждат?Как да си купят жилище при тези цени и заплати?Как се учи без средства и издръжка?И при огромно желание да създават семейства,ако не получават достатъчно средства,как да стане това?
232
1
 
21
 
! Отговори
ZLOBNO преди 3 години
Лошото е че вече в България има Епидемия от Рак , тя коси млади и стари . Причината е Храната която се продава в Магазините .
231
2
 
7
 
! Отговори
приливът преди 3 години
До Анонимен

Болшевишки чифути - Плана Моисей
230
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отлят специалист

Кой те е излъгал, че иска да се връщаш???? Стой си където си и не се връщай.
229
11
 
11
 
! Отговори
ИТ експерт преди 3 години
На 35 години съм, с апартамент в София. Другата седмица се прибирам за постоянно в България и съм готов да помогна за раждаемостта! Стига да има желаещи и симпатични дами, на които им се гледат 2-3 деца.
228
13
 
22
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Ех , защо сега не съм на 25г. с квалификацията която имам има стотици възможности за реализация у нас и в чужбина . Жалко че по голяма част от живота ми премина заключен в мизерна социалистическа България в която мизерията и мизерниците бяха на почит.
227
18
 
16
 
! Отговори
хх преди 3 години
Нашата демокрация няма нищо общо с онова , което представляват истинските демокрации.
Но приказките колко сме били добре през социализма са като в онзи македонски виц в който Митре си промърморва под нос "и тогава си бехме същите лай-на".
Аз като завърших МЕИ през 1975 г. ме изпратиха по разпределение в една фабрика в Тополовград и като енергетик на цех взимах бруто 125 лв.
Голям берекет,квартира ли да плащаш,храна,дрехи,за семейство ли да мислиш?
Мизерия и недоимък,добре че родителите помагаха
226
0
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
na den ako rajdat 10deca 8,9 pyk da ne kaja i 10 sa romcheta...kakvo pove4e da se govori,JALKO!!!
225
0
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Просто е 203 Вярно е много просто, като теб.
224
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
примерно шокориащите заплати, които се мернаха в жобса преди 2 седмици
главен експерт системен администратор варна общината - заплата 860 лв бруто.
в казанлък - заплата 680лв бруто
пълен работен ден :D
223
0
 
36
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
Това са зловещите резултати на МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ на тази ограбена и измъчена страна. Какво беше преди - стопански обединения със своите отраслови институти които поемаха ДОБРЕ обучени специалистите от системата на висшето образование!!!! Цялата тази простащина която вилнее в страната трябва да се ликвидира от корен....! Иначе тежко и горко ни бедни и излъгани българи....!
222
1
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
251Фашист, говорим за сега, не за преди. Сигурно си искал да бягаш през горите в Финландия затова не са те пуснали. Но темата е интересна: за да не си сечеме нашите гори, руснаците ни бяха разрешили да сечеме техните, почти без пари.
221
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук индийците получават куп преференции от държавата и могат да извършват всякякви кражби и престъпления безнаказано.Получаването на пари от тях не е обвързано с образователния ценз или с изрядност пред закона.Такива добри условия няма за тях в никоя Европейска държава.Това толериране на индийците много дразни българите,които емигрират.И европейци напускат Бг,защото им опустошават имотите,и те ги продават.Всичко това се върши със специалното съдействие и активно участие на българските власти!
220
5
 
1
 
! Отговори
dura bura преди 3 години
mnimi specialisti a da jiveete pravilno specialisti li ste zul primer ot durjavata nacia perverzna studena gestapo fashizum specialisti ne na takiva