Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост

ФАЦ: Евтинията по Черноморието си има своята цена
Обновена: 2 юли 2017 19:40 | 2 юли 2017 14:24, Елка Василева
318
Какво се случва с България: Отлив на специалисти и ниска раждаемост
Снимка: архив, Булфото

България е пример за това какво се случва с една страна, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. България се топи и това се усеща и в туризма, пише Михаел Мартенс в статия във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” , цитирана от Дойче веле.

От България напоследък има и добри новини, констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори в страната - туризма.

Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов според ФАЦ бележи успехи: БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година - по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст.

Още по темата

Авторът на публикацията отбелязва и това, че доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг са накарали американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко, посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

Независимо от тези успехи обаче България си остава най-бедната страна в ЕС с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили поради легалните възможности за пътуване.

Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване и за които в пресата редовно се появяват критични публикации.

До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки, четем по-нататък в публикацията на ФАЦ.

България печели от ниското ниво на доходите

Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма, пише по-нататък Михаел Мартенс.

Сезонът се очертава като много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени.

Но тази евтиния има своята цена, констатира авторът М. Мартенс и пояснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави, се казва още в статията, озаглавена "Евтиното излиза скъпо".

Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава. Още преди три години БНР алармира в свой репортаж за това, че браншът изпитва глад за кадри, припомня авторът на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и допълва: "Затова звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели из ресторантите на Франция.

Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци.

Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно, констатира Михаел Мартенс и посочва, че дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, отколкото у дома.

България се смалява

Всичко това допълнително изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на кадри е съчетан с много ниска раждаемост.

Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е цитирана да казва бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието.

Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души.

България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
14
 
! Отговори
naco преди 6 години
КОЙ има ИНТЕРЕС от ЛЪЖАТА за тези 7 милиона население? България в момента има ли повече от 4-5 милиона население? Как мислите? НАРОДЕ????
192
1
 
2
 
! Отговори
нсърбание преди 6 години
да се разпореди преми е ра веднага да почват да раждат вишисти девиците.
191
0
 
1
 
! Отговори
norge преди 6 години
A , skatt 35%.
190
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никога до сега не се е говорилоо толкова много за ракови бооести по медиите.ниска рсждаемост,мизерия,лошо образование,работещи 90годишни старци.ябе кво става бе!що се докарахме така?
189
0
 
21
 
! Отговори
упорит оцеляващ преди 6 години
дреме му на бг капитализа за бг работника.неолиберализма закриля геноцида над населението.за още и още имане.друг въпрос е кой има интерес от изчезването ни?и защо?
188
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Български ромски кланове" ми звучи като семит-ариец. Просто нема такова животно.
187
0
 
31
 
! Отговори
Добрин преди 6 години
Проблема в бг е българският частен робовладелец работя при един такъв Румен Личев от Плевен е в момента работим в Гиген едно село прибиване за 35 лева надница без осигуровки работя при него от години строител съм наскоро мой първи братовчед работи два дни при мен и се отказа момчето за 25 лева той като общ работник сутрин ставаше в 04:30 и в в 06:20 ловеше влака момчето вечерта се прибираме в 19:00 а аз съм имал не малко случай да се прибирам в 22:00 вечерта за 35 лева надница и работа по 10 час
186
2
 
42
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Да им е честито на българина капиталист!!! Прогониха силния и работлив българин зад граница заради своята алчност. Сега реват, че те сами ще трябва да си вършат работата, защото нямало роби, които да експлоатират. Скоро ще останат около 2.5 милиона "висококвалифицирани" работещи, които ще трябва да изхранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталист. Късмет на тези, които решат да останат и работят в България!
185
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 209Цитат: "Спасението е едно.Незабавно двойни мин. заплати и пенсий.Това няма да спаси положението , но поне ще намали текучеството на кадри от Бг."Пич, в софия вземах 3500 лв чиста пара в реномирана международна компания. Не парите ме накараха да емигрирам, а простотията, мръсотията, ***, държавата и куп други неща, които изобщо не са свързани с парите.Стига да си умен и кадърен и с малко късмет, пари се правят навсякъде.
184
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях се притеснил за днес.бг защото си мислех, че са пропуснали поредната статия в стил: "населението намалява, няма раждаемост, еди кой си бранш се изнася да работи в чужбина", но се успокоих като видях тази.Не ви ли омръзна едно и също да дъвчете? Късно е вече либе за китка.
183
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер! Скоро ще стана малцинство, ще спра да работя и да си плащам тока! Ще имам помощи и ще си живея райски. Най- сетне политиците ще ме защитават!
182
0
 
2
 
! Отговори
hehe преди 6 години
deutsche wellepredi informira6e, sega pravi samo bg-fobska pr0pa-_gandane vizdat sebe sidrugite komentirat
181
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Римляните ще си имат държава - ха да ги видим тогава колко са равноправни. Аз обаче, ще гледам отстрани.
180
8
 
12
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
До промо 202 А преди Бойко кво беше убаво, убаво...Особено при Луканов , Виденов ,Станишев ,Орешарски.Е хеее.
179
2
 
22
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Спасението е едно.Незабавно двойни мин. заплати и пенсий.Това няма да спаси положението , но поне ще намали текучеството на кадри от Бг.Някой ще пита от къде пари? Пари има , желание няма. Пари за саниране , за самолети има , за скъпи коли на управници има...И не е наша работа да казваме от къде ще дойдат парите.Депутати и министри като искат власт да си носят пищовите.Не направят ли това като първа стъпка ,държавата е умряла.Ще допуснем ли това?Май да!
178
3
 
35
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Влизам в НАП за да си платя здравните осигуровки, а пред мен една *** на около 30 с 4 деца оправя документи за социални. Дават и един лист да попълни, а тя вика "Аз не мога да чета и да пиша."Шефът на мой приятел, го накарал да напише инструкция за работа с машина, стъпка по стъпка, за ***, които бил наел да работят на нея. Оказало се, че те не могат да четат. Ето такива ще трябва да създават продукти с висока добавена стойност и да плащат високи данъци, че държ. да просъществува.
177
7
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 182 Най добре държавата се развиваше при държавника Костов.Ръст на БВП от 6.5% Изправи на крака 17 фалирали банки.Вдигна мин.пенсия ат 8 на 80 долара. Ежегодно увеличение на пенсийте и държавните заплати с 10% , а в годината когато загуби от Симеон ,два пъти по 10 %. Тогава усещането за икон. възход беше усезаемо.Ама нали на българита все му е малко.Гласува за Симен зощото според една баба той имал много пари и щял да ги даде на държавата.Ужасяваща простотия.А Костов бил лош,а?
176
1
 
36
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 6 години
Роми на протест...-Искаме работа ,искаме работа,гладни сме!Спира един работодател и предлага на един от ромите работа..-Братчет ще ти давам 600лв заплата,работа от 8до 17ч.,отпуска и ваучери за храна ,работни дрехи..-рома се обръща и вика:--Стига бе Бате ,от толкоз ора баш на мен искаш да прекараш!Виш колко хора има търси някой друг!
175
1
 
2
 
! Отговори
Konop преди 6 години
Bg se smaliava....offshornite monarhicheski koncesioneri iznasiat gratis pogolovno bg prirodni surovini ....a ms i ns sa palni s teroristi, koito razbivat bg regionite ...
174
5
 
23
 
! Отговори
Просто е преди 6 години
Държавната машина гони хората под натиск от ЕК и разбира се Борисов слугува,кой знае какви пари му дават за да мачка Българите!?