Хората – най-тежката загуба за Румъния и България

Успехът, парите, шансът. Какво прокуди младите?
18 юни 2017 21:44, Мария Захариева
322
Хората – най-тежката загуба за Румъния и България
Снимка: Reuters, архив

Новият живот на Елена Йоана Брайку започва през 2009 - две години след присъединяването на родината ѝ към ЕС. Румънската лекарка получава предложение за работа в най-голямата клиника в Германия - берлинската "Шарите" - и решава да замине.

"В Румъния стандартът ми на живот не беше никак лош. Само че исках да докажа на самата себе си, че мога отново да започна от нулата, че мога да се наложа и в една по-добре функционираща система", казва Брайку. Тя изобщо не мисли за връщане. "Вече не бих могла да работя в румънското здравеопазване. Тук, в Германия, работата определено е повече, но и шансовете за професионално израстване са много по-добри."

Една история на успеха

В това е убедена и Анна Димитрова. Тя потегля за Германия преди 20 години - именно заради по-добрите възможности за професионална реализация. 40-годишната българка е междувременно една от малкото топ-мениджърки в Германия с чужди корени, разказва "Дойче веле".

"Още след промените реших, че ще уча в чужбина. Исках да следвам макроикономика и да науча от първа ръка как функционира пазарното стопанство", разказва Димитрова. От самото начало тя преследва целта си "с много усърдие и силна воля". И завършва университета "Ерланген-Нюрнберг" като най-добрия абсолвент на випуска. Непосредствено след дипломирането си Димитрова започва работа в телекомуникационния концерн Mannesmann. А от близо година е в Борда на директорите на компанията, която междувременно носи името Vodafone.

И днес хиляди млади българи тръгват по пътя, който Анна Димитрова вече е извървяла. Според данни на Германската статистическа служба, през 2015 година в Германия са живели над 225 хиляди български граждани, много от които са висококвалифицирани. И докато германският трудов пазар печели от притока на чужди специалисти, равносметката за България звучи стряскащо: според изчисления на БАН, само след около 5 до 10 години на българския трудов пазар ще липсват поне 400 хиляди квалифицирани кадри.

Десет пъти по-висока заплата

Сходни проблеми измъчват и съседна Румъния, където отливът на специалисти се усеща най-силно в медицинския сектор. През последните десет години близо 43 хиляди лекари и фармацевти са напуснали страната. Само в Германия работят към 5 хиляди румънски медици. Един от тях е Костас Ифандопол. Младият зъболекар пристига в Берлин преди три години. Привличат го високото заплащане и несравнимо по-добрите шансове за професионално развитие. "В Румъния бързо осъзнах, че няма да мога да осъществя мечтата си за собствен кабинет", разказва Ифандопол и добавя: "В Германия заемите са много по-изгодни, а и за изплащането им ще трябва да работя много по-малко, отколкото в Румъния." В момента Ифандопол работи в частен зъболекарски кабинет в Берлин, а заплатата му е десет пъти по-висока, отколкото в Румъния.

И България губи все повече медицински кадри. Днес в страната работят около 28 хиляди медици. Само преди седем години броят им е бил 35 хиляди. Тази тенденция не вещае нищо добро за страната. Германия обаче извлича ползи от притока на чужди кадри: "Ако не бяха лекарите от Източна Европа, някои германски региони вече щяха да са останали без медицински персонал", казва Джалид Сехули, който ръководи гинекологичното отделение в берлинската клиника "Шарите". Сехули е роден в Берлин в семейството на марокански бежанци. И може би тъкмо затова залага на мултикултурализма. "Двама от колегите ми са от България, имаме и една колежка от Румъния. И тримата са отлично подготвени, справят се много добре с езика и бързо се напасват към тукашната система", обяснява Сехули.

Според актуално изследване на ООН, най-малко 3,4 милиона румънци работят зад граница. Българското население също се топи: от 1989 насам над 1 милион българи са напуснали родината си. "Този отлив на хора се отразява много лошо на българската икономика, тъй като при много от тях става дума за висококвалифицирани кадри", казва Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Той изтъква, че германските инвеститори в България все по-често се оплакват от недостиг на квалифициран персонал.

"Върнах се в България, защото я обичам"

Накратко: изгледите за бъдещето не са никак розови. Доказват го и резултатите от едно допитване на германската фондация "Фридрих Еберт", в което 43% от анкетираните българи и 40% от румънците са заявили, че възнамеряват да емигрират.

Истории като тази на българката Таня Георгиева-Шнел вдъхват надежда. След като завършва следването си в Германия, Таня решава да се върне в България. С нея заминава и нейният германски съпруг. "Върнах се в България, защото много я обичам. И защото тук се чувствам по-значима", казва Таня. Откакто е в България, тя се е посветила на двете си деца и природозащитата. И изобщо не съжалява, че е решила да се върне. "Обърна ли се назад, не съжалявам за нито един ден в живота си, още по-малко пък за времето, прекарано в България сред любимите ми хора. Да, липсват ми германските библиотеки, велосипедните алеи, детските площадки, парковете, качественото здравеопазване. Но в България живея с усещането, че нещата, които правя, имат по-голяма стойност. Тук ми е много по-лесно да намирам каузи, за които си струва да се работи. И това ми дава сила", разказва тя. 


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
20
 
! Отговори
до 298 преди 3 години
Беззаконие, корупция, анархия, безперспективност в далечно бъдеще,олигархия и т.н. Достатъчно много причини ,които оказват огромно влияние върху изборът да напуснеш България, дори и да си финансово добре
264
4
 
8
 
! Отговори
Реалност 2017 преди 3 години
До до 279
Защо същото не го направи в БГ? И не ми казвай, че е невъзможно. Възможно е стига да не те мързи. Живяла съм и в БГ и в Чужбина, навсякаде може да си успешен стига да не те мързи!
263
3
 
11
 
! Отговори
Реалност 2017 преди 3 години
Факти:
1.Западна Европа се напълни с ***(роми,терористи,бежанци..)
2.Балгарите в чужбина са избягали от преди 5 че и повече години и мислят че времето в БГ е спряло
3.Разбира се по лесно е да обвиняваш държавата, че не си успял в живота.
4.Ислямизацията на Западна Европа върви с пълна сила понеже са твърде толерантни.
5.Терористични атаки под път и над път.Полицията си бърка в носа.
262
0
 
17
 
! Отговори
до 279 преди 3 години
Ела в чужбина да видиш колко е лесно, всичко наготово се получава, а парите се берат по дърветата: на светлинни годиниси от реалността- хората ,които заминават нито са се предали, нито се страхуват да вземат инициативата в свои ръце ,имайки куража да започнат от нулата и разчитайки еединствено и само на себе си да подредят живота си , адаптирайки се към условията и правилата на живот в съответната страна
261
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Миграцията най-вече резултат от управлението на държавата. На практика безкръвна форма на геноцид .
260
1
 
7
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Тя и Корделка е с правилен морал , ама защо хич не и вярваме?
259
1
 
3
 
! Отговори
до 282 преди 3 години
Пхахаха...точно - и мат'ряла "се бара родолюбец) та дано скрие свинските цъ рвули!
Много си прав!
258
2
 
18
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 3 години
До Анонимен
> Ще ви каже една всеобща тайна: Бегето няма бъдеще.

Аз пък ще ти кажа друга: с България вече е свършено, защото богатството на една страна са хората. Обаче хората избягаха и се спасиха, остана мат'ряла.
257
3
 
9
 
! Отговори
до 290 преди 3 години
Пинай родолюПците...аз плащам 300 евро , за ясли, и съм спокоен 3 "лелки" на 10 дечица...детски 185 евро, и върнати данъци за всички "консумативи" около детето ни!
256
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 29гонани изживях най голямото унижение нанесено ми от български чиновник. Майка съм на 3 деца. Беше ми свършило платеното майчинство и децата ми не бяха приети в детска градина.Затова поисках еднократна помощ от социалните. Дадоха ми 15лева По 5 лева на дете! На рамката преди мен дадоха 500лева. Едно ромче е 20 пъти по-ценно за държавата от едно
Българче! След това винаги съм искала да емигрирам, но мъжът ми се противопоставяше!
255
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 287 - Пърч е!
До 288
Скрий си червения каскет...и тогава пак се пробвай...текезесар
254
2
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Истината е, че преди години в България хората получавах качествено образование и не само образованието беше качествено. Много от тези хора избягаха в чужбина от рая на мутрите-демократи. За съжаление качеството на образованието и не само на него, много спаднаха след 1989-та година, като горе-долу до около 1997-та по инерция нещата в образованието все още вървяха, но после рязко се влошиха.
253
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
276 - Пърч, родителите ми получиха нова къща и обиколихме половин свят заедно. Абсурд бе, да си го позволя с 1500те лева, който щяха да ми дават, за сегашната ми работа. Да, бе трудни, ни ми бе по-лесно от живота, който имах. И да, светът е много голям и хубав. Не ме разбирайки грешно. Обиколил съм България поне 10 пъти. Хубава и красива, ни за съжаление мрънкалници като теб я скапаха.
252
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокудиха ме корупцията и мафията.
Карали са ме с черни джипове до вкъщи, за да притискат семейството ми. Когато единия го гръмнаха, разследваха семейството ми, което имаше една малка жакалия, все едно, ние сме мафиотите.
Дадох 5000 лева за операция, когато бях на 19. Естествено, беше подкуп.
В чужбина а ме привлече образованието и 12300та лева, които взимам след данъци. Не са ми искали подкупи, когато се обадя на полицията, крадците се задържат и хората не са толкова груби. Чао!
251
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда...кой как го разбира..
Рай за мутри...и роми!
Ад за българи!
250
3
 
21
 
! Отговори
м..да преди 3 години
България е кътче от рая. Липсва на всеки ,който е заминал. Все си мисля,че ще българите ще започнат да се връщат и със опита и знанията ,които имат -ще работят за доброто на страната си. Единственото условие за просперитет на Балканите е обединяване. Докато се делим или играем по свирката на тия ,които ни разделят-на такива и онакива-ще си разпиляваме силите и-с една дума-нищо добро не ни чака.
249
1
 
4
 
! Отговори
до Илко преди 3 години
Колега...много надценяваш умствения багаж на този юзър!
Той ти каза вече - борче е!
248
4
 
15
 
! Отговори
Илко преди 3 години
До Анонимен №279

Ти, след като си толкова борбена личност и си решил да изживееш живота си в държавата България, може ли да ми отговориш на следните въпроси?

Какво ще бъде съотношението българи спрямо роми и други етноси 2050г?
Ще има ли достатъчно образование работници, които да създават продукти с висока добавена стойност, следователно да получават висока заплата и да плащат високи данъци?
Какви ще бъдат данъците след 15-30 години - по-високи или по-ниски?
247
1
 
12
 
! Отговори
Илко преди 3 години
До Анонимен №279

Вярваш ли, че политиците ще направят нужните реформи за да може народът да живее по-добре?
Вашите деца ще получат ли качествено образование в България?
Ще изпратите ли вашите деца да учат и живеят извън България?
Вие и вашето семейство ще получите ли качествено здравеопазване?
Ще получите ли качествено административно обслужване и държавни услуги?
Депутатите ще спрат ли да крадат и да ограбват народа и бизнеса, чрез данъците, които плащат?
246
5
 
10
 
! Отговори
до 279 преди 3 години
Ми бори се бе тарикат...и не ни пробутвай колосални простотии за "лесния живот на запад"
Личи си , че си нямаш и грам понятие!