България остава без гори, просто е въпрос на време

Короядът настъпателно убива 1/4 от иглолистните дървета
73

Снимка: Dnes.bg

Иглолистните гори в България загиват. Нападнати от корояд, изсъхват все повече гори в планините около София, Перник, Кюстендил и в други части на страната.

"Това е процес, който върви в цял свят. В цяла Европа, Русия, Америка. Освен че имаме налични иглолистни култури с висока гъстота на нетипична височина, имаме такива климатични фактори като засушаването, високи температури. Това пък вече намалява устойчивостта на дърветата", обясни инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие пред bTV.

Още по темата

Между 12 и 15 милиона декара е площта на иглолистните гори в България. В планините около София процесът може да промени начина, по който изглеждат и цялата природа.

От 53 хиляди кубически метра заразена дървесина през 2012 г., само през първите 6 месеца на 2017 загиналите дървета вече се равняват на 400 000 кубически метра дървесина.

Близо една четвърт от българската гора може да загине.

Проблемът с короядите и масовите поражения, които нанасят идва от това, че от едно семейство корояди създават поколение от 60 малки ларви.

Бялата ларва пораства за 1-2 месеца до млади корояди и от тези 60 корояда могат да възникнат нови 60 по 60 – 3600 корояда.

"При първото поколение е заразено едно дърво, при следващо 10, а по-следващо 100, а на третото поколение вече имаме 10 хиляди дървета. Тоест към края на годината от едно дърво може да са заразени нови 10 хиляди дървета", обясни Александър Дунчев, експерт към международната природозащитна организация WWF.

Гибелта на иглолистните гори около София, Самоков, Перник и Кюстендил е част от процес, започнал преди 200 години.

Вместо борове, планините и дори полята били естествени букови и дъбови гори.

Българите отглеждали милиони тревопасни животни и изсекли дъбовете и буковете, за да създадат пасища, но без дървета започнала ерозията.

През 50-те години на XX век започва масово залесяване. Стотици хиляди хора с ръце и лопати залесили милиони декари борове. Голяма част на нетипичната за тях надморска височина под 1000 метра.

"Целта на тези масови залесявания през миналия век е било да се спре процеса на ерозия, да се стабилизира почвения слой, като тези култури са били предвидени като интензивни култури, които след 40 години да бъдат отсечени и да тръгне естествената гора. За съжаление  този период 1980 – 2005-2006 г. е изтърван", обясни Дамян Дамянов.

"В случая, за да тръгне широколистната гора е необходимо да има достатъчно светлина. За да има достатъчно светлина, е необходимо да се разреди гората. Реално дъбовата и буковата гора се разселва от животните – от птиците", допълни Дунчев.

Да са отгледани горите на езика на лесовъдите означава да се създаде условия под изкуствено залесената иглолистна гора да тръгне естествена широколистна гора, която да замени иглолистната. Така е трябвало да се случи и в гората в Плана планина.

"Това е една 40-годишна култура, създадена от местните хора, изключителен труд. Като са били залесени приблизително 500 фиданки на 1 декар.  И сега, след 40 години, гората е изключително гъста. Структурата на гората е изключително нестабилна, дърветата се конкурират едно с друго и са изключително благоприятни за нападения от корояди, тъй като короядите нападат слабите дървета. След като стабилизират и обогатят почвата изкуствените гори трябва да се разредят около 30 години след залесяването”, каза Александър Дунчев.

Парадоксално е, че на фона на огромния икономически интерес към дърводобива, така жизненонеобходимата сеч не се случва.

"Проблемът е, че в младите гори не могат да си направят печалбите, дърводобива, които се прави в старите гори, затова такива млади култури остават неотгледани, а старите биват използвани по-интензивно. За да спасим иглолистните култури, които са били залесени с много важна цел, да се спре ерозията, да се укрепят водосборите на язовирите, ние трябва да отгледаме тези гори", твърди Александър Дунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по-голямата част от горите в Централен Балкан , например , са залесени още по царско време . През 50-те се правеха бригади за други неща , като проходът на републиката и др.
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-прогресивната руска технология с която можем да спасим горите си се нарича АК с който да застрелваме черните корояди с брадви и резачки . Славянски ПФ - ти си мaлoумeн тpoл , отивай да спасяваш сибирският лес .
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави впечатление и колко бързо изсъхват листата на кестените. Даже мисля че е най добре в градовете да ги заменят с други дървета, които са по издръжливи.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който няма пари и реже контрабанда , да му резнат едната ръчичка по избор , а ти сапа може да си го завреш отзад!
21
13
 
4
 
! Отговори
Славянски ПФ преди 6 години
Само една България, която е част от най-прогресивната империя - Евроазийската, може да се справи с този проблем. Русия разполага с напреднали технологии, които ако и служим вярно, ще ни даде за да спасим горите си.Време е да заявим ясно и категорично народната воля за напуснаке на ЕС и НАТО и да кандидатстваме официално в Евразийската руска империя.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър бизнес за мутрите , без да влагат нещо сериозно освен транспорт , колоко години носят дървен материал в Гърция , а и не само за там , сякаш сме руската тайга...и Боко все едно не знае за тази врътка
19
2
 
27
 
! Отговори
Справедливо решение преди 6 години
Хванат ли някой да се занимава с незаконна сеч, санкцията за него да бъде задължението да залеси 10 дка, като купи със свои пари посадъчния материал. Ако няма пари, да го авансират и после да си отработи този аванс, като залеси още декари.За онези, които изкупуват незаконно отсечени дървета, санкцията да е същата, но в стократен размер.
18
2
 
18
 
! Отговори
Това е ДПС преди 6 години
Техните фирми изсичат и продават горите ни!
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромските братя да ги впрегнат да залесяват. От това ще има полза за държавата, а също и за тях самите. Ще добият трудови навици и ще разберат колко зор е нужен, за да изпълниш нормата и да си изкараш надницата. После, на фиша за заплатата ще видят с очите си по колко от заработените с труд парички ти отчисляват, за да хрантути държавата разни хитряги, дето не им се работи. може пък да им се промени мисленето, знае ли човек.
16
0
 
23
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
сигурен бях че е корояда а не джеритата с резачките и каръчките ... дето продават дръвца за 35 лв кубика... няма как да са те!
15
1
 
8
 
! Отговори
:)) преди 6 години
До Анонимен 14Как се тепат корояди?С прашки ли?
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ми се струва,че е пръскано с тази животинка напред назад или с дрон е разпространявано. Поразените дръвчета са отдалечени едно от друга на различни разстояния- сякаш корояда е паднал ха тук, ха там...Дано да има възмездие...
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромеите вместо да ходят и да берат боровинки в Швеция и Дания,да тръгват да тепат корояди!
12
0
 
11
 
! Отговори
апо преди 6 години
Откакто горския цар се завърна .......корояда ще умре от глад !!!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9Спокойно работи се по въпроса :)
10
6
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Еколозите са заети да саботират строежа на магистралите, няма как тея продажни к0пеленца да вземат отношение по този наистина сериозен проблем.
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да завъдят животинки, които се хранят с корояди - не знам кълвачи ли ще е какво, цялата сбирщина еколози трябва да ги знаят тези неща
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай тая жалка държавица!
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горската мафия е от царски произход и няма начин да не е така. тия няма да се спрат докато не обръснат балкана.
6
0
 
22
 
! Отговори
Минчо преди 6 години
Засаждайте широколистни гори. Иглолистните - само във високите части на планините.