Умира ли белият дроб на София?

Короядът настъпва упорито, Витоша остава без смърчове
Обновена: 16 юни 2015 11:38 | 15 юни 2015 16:00, Камелия Цветанова
24

Снимка: Dnes.bg

Витоша бавно се превръща в пустиня. Причината е бръмбарът корояд, който настъпва упорито и всяка година унищожава стотици декари гора.

Сиво-бял масив от голи смърчове и повалени безразборно навсякъде дървета. Това е пейзажът по високите части на планината Витоша. 

През 2001 г. вследствие на торнадото, в чийто епицентър се оказа биосферният резерват "Бистришко бранище", пламна епидемията от корояда.

В България минава южната граница на корояда типограф. Това е едно малко бръмбарче голямо около 4 мм и засяга само иглолистните видове.Той се настанява в паднала маса, масово се размножава и след това започва да засяга живите дървета наоколо. Короядът прави дупчици в кората и снася яйца.

Когато дървото е здраво, те се запълват със смола веднага и яйцата, които са снесени, се задушават и умират, но ако дървото е болно или е повалено, тази защитна реакция вече е преодолима и короядът се намножава масово.

Когато е масово намножен се разпространява и на здравите дървета. Например, ако има 10 убождания на 1 кв. см дървото да ги залее със смола, но на 11-то и 12-то убождане дървото вече няма капацитет и така паразитът се разпространява и на здравите дървета.

През 2001 г. короядните петна бяха с площ от 64 хектара, което е 10% от общата площ на "Бистришко бранище", а в момента засегната територия е над 380 хектара, съобщи проф. Христо Цаков, директор на Института за гората при БАН пред Dnes.bg.

Именно той настояваше още преди години да се изнесе от защитената местност засегнатата дървесина, за да се спре разпространението на корояда, който е бич за смерчовите гори. Предложението му така и не беше прието след съпротива на природозащитни организации.

Така в крайна сметка се стигна до решението да не се предприемат никакви действия, защото резерватът е биосферен и може да се наблюдават естествените процеси. Сега в резултат на това недобро решение според проф. Цаков, короядът поваля 120 - 150-годишни смерчове.

Според лесовъдите там има дори екземпляри на по 180 години, чиято съдба явно е да станат жертви на корояда.

Историята на "Бистришко бранище" е от 30-те години наминалия век и са полагани грижи от лесовъдите да останат уникалните видове смърчове за поколенията, но сега вече гората е компрометирана и въобще не е ясно дали още отговаря на изискванията за биосферен резерват, коментира проф. Цаков.

"Бистришко бранище" обаче все още се води такъв, макар и само на хартия на практика, защото промяната на статута е дълъг административен процес.

Според проф. Цаков там трябва да се води дейност, която да ограничи разпространението на корояда типограф, защото както е тръгнало след няколко години на Витоша няма да остане иглолистна гора.

Вероятно тя ще бъде сменена от широколистни видове, но това означава планината вече да не е същата.

Сега Витоша е едно от най-любимите места за разходка и едва ли има софиянец, който да не се е качил поне веднъж на Черни връх. А "Бистришко бранище", популярно място за преходи, става все по-недостъпно.

Пътеката вече е трудно проходима заради повалените дървета, изядени от корояда. Мостовете пък са изпочупени, но ръководството на природен "Витоша" явно не знае или просто нехае за проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ГОСт преди 6 години
Щом корояда няма спиране и в световен мащам е като чума за иглослистните нека да се засаждат дървета неподатливи на тези вредители ето букът в доволно добро дърво живеещо векове със здрава коренова система и запасява вода в зимните месеци а не като иглолистните да смуче постоянно, климатът на балканите също се изменя и затопля и засушава.
15
0
 
1
 
! Отговори
Цар Симеон Велики преди 7 години
Само мрънкате в нета иначе не си мърдате пръста, анонимни мишоци.
14
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
каква софия..бьлгария умира бре
13
3
 
1
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Хахаха Абе шопета пуснете си пак Кремиковци дето много ревете за него и си очистете софето
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според световни експерти, гората трябва сама да се очисти. Ама дали е така, не знам.
11
2
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Тома Белев си е от вашите, Бойковите ***.
10
5
 
2
 
! Отговори
Живец преди 8 години
До номер 2Батенце в тоя живот, каквото забодеш на вилицата и на х*я, те тава ще ти остане :)))
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва е работа на комунягата Тома Белев, престъпно управление на крадливата мижитурка.Това са "зелените" в БГ! Сега трябва да ги вържат с жена му, и да им ги заврът куроядите о задния двор!
8
1
 
7
 
! Отговори
А Еколозите преди 8 години
А Еколозите се пипат по топчетата и реват, че ще се сече за нови лифтове!!! Реално проблемът е друг, но няма пачка и затова мълчат долните гадове!
7
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
бавно но сигурно се приближаваме към пустинния пейзаждобре че няма да съм жива да гледам
6
3
 
18
 
! Отговори
гфдгдфгфдгдфг преди 8 години
На снимка 24 като гледам бая корояд е бил, ама с хускварна, една малка такава между 8 и 12 конски сили....
5
3
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Разбира се, че лъжат. Така лесно ще оправдаят незанонната сеч.Има си наука за опазване и развитие на горските масиви. Но важното е, че никой не желае да залесява. По-лесно е да се краде!
4
2
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До God Така е да.У България сме свидетели все повече на тази картинка.Колко комисионна ще ми дадете.
3
7
 
33
 
! Отговори
God преди 8 години
Доскоро шеф на този парк беше Тома Белев - известният еколог-рекетьор и брояч на делфини за няколко милиона евро хонорар. Защо не залеси парка? Защо не изнесе мъртвите дървета, които причиниха големият пожар преди време? Явно ако не му се гарантира, че ще изкарат с жена му (и тя виден еколог) няколко милиона евро, не си мърда пръста за истинска еко-работа.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само корояда ли?! Антропогенният фактор не е ли от значение?! Поголовно изсичане на горите, с цел незаконно строителство ... и не само за София, ами за цялата ни страна. За морето пък, да не говорим - цимент, бетон, фекални води, в които се плацикат курортистите .... Явно ла*ната все още на са им стигнали до гушата, че да ги накарат да не идват повече на нашето море.... Рибата се вмирисва откъм главата .... управата ни е такава ...
1
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЪЖАТ!!!!!!!!!!!СЕЧТА И НЕЗАЛЕСЯВАНЕТО СА ПРОБЛЕМА А НЕ НЯКОЛКО СТАРИ БОЛНИ ДЪРВЕТА!!!!ПАК ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА, ЧЕИ ОРЕШАРСКИ КОРОЯДА Е ВИНОВЕН А НЕ ТЕ, ЧЕ НЕ ЗАЛЕСЯВАТ И ОПАЗВАТ!!!!1 МИЛИОН *** ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДОУБИТА ОТ БУДАЛИСОВ!