Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...

Малък ръст в раждаемостта има в София, Бургас, Търново, Ловеч
28 авг 2017 07:00,
177
Българката не ражда! Бебетата малко във Варна, Видин, Враца...
Снимка: flckr

Много голямо намаление на новородените през първите 7 месеца на тази година сочи регистърът на ражданията на Министерството на здравеопазването. От 1 януари до 31 юли 2017 г. у нас са родени 32 820 деца, докато за същия период на миналата година те са били 35 011.

Само за седем месеца намалението е с над две хиляди бебета, което се очертава като най-драстичния спад в раждаемостта в последните години.

За сравнение през 2016 г. намалението спрямо предходната 2015 г. беше с около 760 бебета. През 2015 г. спадът спрямо 2014 г. пък беше с над 2000 деца. Сега обаче тази граница е достигната още в средата на годината.

Данните на регистъра на здравното министерство са за живородените деца в лечебните заведения и традиционно се разминават с информацията от Националния статистически институт.

Според НСИ всяка година родените са с около 5 хиляди повече, отколкото според регистъра на МЗ. Той обаче все пак дава достатъчно ясна представа за тенденцията при раждаемостта, коментира "Сега".

Най-шокиращи са данните за Варна, където доскоро имаше лек ръст на новородените. За първите 7 месеца на тази година там са се родили 2051 деца, което е с над 500 по-малко от родените 2661 за същия период на миналата година.

Сериозно е намалението и в областите Враца и Монтана. Във Враца са регистрирани 476 живи раждания през тази година при 645 през миналата. В Монтана са 483 при 629 през 2016 г.

Голям спад има и в Пловдив - 3695 са бебетата за месеците до август тази година при 3920 за същия период на 2016 г. Сливен е настигнал Стара Загора по раждаемост - там тази година са се родили съответно 1637 и 1638 деца при 1692 и 1744 през миналата година.

Ръст на раждаемостта продължава да има в София, за тази година новородените са 8999 при 8979 за миналата година, и във Велико Търново - 821 са родените т.г. спрямо 799 през миналата. Минимален ръст има и в Бургас, Ловеч и Габрово.

Традиционно най-ниска е раждаемостта във Видин - там са се появили на бял свят едва 225 деца за първите 7 месеца на годината, при 246 за същия период на миналата.

Следват Ямбол - 250, Разград - 270, Перник - 306 и Смолян - 314.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
19
 
! Отговори
Lan преди 6 години
137 егоизмът е следствие на криворазбрана еманципация! Вместо равенство, жените се напънаха да бъдат мъже, да работят наравно с мъжете... и ролята им на майки остава ако има време, след образованието, след растежа в кариерата, след достатъчно средства, ако вече на тази възраст имат сили и нерви...И това безумие продължава, дефакто обществото заклеймява жена, която не го е постигнала, а не тези, които нямат деца, защото материалното е по-важното за това общество!
118
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Боянe, това е резултатът от консуматорската "култура". Консуматорът не произвежда блага, а само ги потребява. Дори и екскурзиите не са вече преживяване, а са място за харчене на пари. Най-трудно е да създадеш нов живот...и съответно консуматорите бягат от тази отговорност!
117
7
 
7
 
! Отговори
и аз да кажа преди 6 години
Ето една от причините защо се раждат по-малко деца, а имено целта на млдаите е не да гледат семейство а да харчат парите егоистично. Статията е на *** : investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pytuvaniiata-na-bylgari-v-chujbina-se-uvelichavat-s-nad-15-prez-iuli-245624/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=boxЕ нали бедни сме били, нямало пари, а пътуванията се увеличават в чужбина? Егоизмът преовладява, това е.
116
7
 
13
 
! Отговори
Боян преди 6 години
Напоследък наблюдавам заформянето на една прослойка от младежи, предимно жени, за които семейството е някакъв много далечен стадий в живота, към който не искат ни най-малко да се ориентират. Говоря за хора между 25-35г. както се казва в разцвета на силите си... Същите са добре платени или поне достатъчно добре за да отгледат поне едно дете. Приоритетите са им: събиране на групички, обикновено еднополови, обикаляне по заведения и почивки в чужбина...
115
8
 
9
 
! Отговори
И аз да кажа преди 6 години
Деда ми и баба ми бедни бяха, ама работливи, имали са земя и стока, а дядо ми припечелваше и от строителство. Това време нямаше аифони, летни почивки, зимни почивки, молови, маркови дрехи и затова им стигаше за децата. Сега имаме други грижи и затова няамаме и деца. Ако не се освестиме скоро, икономика без нови хора и прираст на населението не може да има.
114
0
 
5
 
! Отговори
Прочетете 97 преди 6 години
БПФ (97) е формулирал проблема точно, кратко и ясно.Повече няма какво да се добави!
113
1
 
16
 
! Отговори
До Да кажа! (№64) преди 6 години
Писал си глупости!Каква кариеристка е отговорната жена,която съзнава, че с малката си заплата не може да издържа дори себе си и затова се мъчи да напредне служебно, за да може да осигури средства да отгледа поне едно дете?Защото не всяка може да разчита на мъжа си,по-често той разчита на нея!Коя кифла става самотна майка? Кифлите гледат собствения си кеф.Българката не ражда без брак заради помощи, а защото не е намерила подходящ съпруг или защото с любимия й са решили да живеят на сем.начала
112
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познайте в Сливен какви са се родили? Даже и ръст има......
111
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време баба Тонка имала 6 деца...---Мда, но едно време баба Тонка не се е терзала от фукните на приятелките й във Фейсбук и Инстаграм какви дрешки са си купили, на какви почивки са ходили, какви айфони и коли са си купили приятелите й. Живота е суета... а после - букет, гроб и червей. Толкова е просто.
110
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинките с друга цел идват в Бг- не да работят... колко семейства ще развалят, не е истина просто.---Една такава свол***ч живя със съседа. Роди му дете и чао.
109
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причините за намаляване на раждаемостта са две.. 1,Дългото обучение до 26-30години.. Ал.Македонски е презел света на 20г.. Много математически теории са открити от младежи на 20г. 2,Пенсионна система - европеца и българина разчита на пенсия на старини.. Не на помощ от децата.. В резултат са плъзнали роми мародери които ги грабят..
108
0
 
5
 
! Отговори
мхм преди 6 години
До nerealistТе от тази формация с претенции за партия са така - карат ти се през медиите защо си жив още, а като са пред теб подсмърчат и ти обещават да те оправят ;)
107
3
 
13
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До ГенадиТи какъв се явяваш, че държиш сметка на възмутената за какво си харчела парите? Да не я издържаш ти или ти работиш вместо нея?
106
3
 
9
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До БъзИ затова синовете и станали бунтовници... за да не живеят в мизерия.
105
16
 
9
 
! Отговори
Генади преди 6 години
абе "възмутената", значи за дете да гледаш нямаш пари, а за интернет, за маркови дрешки, за кафе и за цигари имаш пари
104
6
 
24
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименСъвет към българите - ако искате деца не си взимайте българка. Има дръпнати или украинки които с кеф ще ви родят.Те украинките ще родят, ама ще си ги издържаш сам всичките заедно с украинката, щото украинката няма да работи. Ако не я издържаш, много бързо ще те смени, като преди това ще те остави гол и бос на улицата. И ще опознаеш в детайли необятната руска душа. Украинките с друга цел идват в Бг- не да работят... колко семейства ще развалят, не е истина просто.
103
12
 
11
 
! Отговори
Бъз преди 6 години
Сега жените се оправдават, нямали пари, затова нямали деца, непрекъснато реват "дайте париии"Едно време баба Тонка имала 6 деца и ги отгледала без детски, без помощи, без парно, без топла вода, без детска градина, без памперси и без да реве че някой е длъжен да и дава нещо
102
0
 
5
 
! Отговори
Гелчо, преди 6 години
четеш ли? чети, чети и си прави изводите... И излез да с е извиниш. И на БМФ им оправи запалтите,щото му разката фамилията - те това е в прялка връзка със спада във ВАрна... Бях сега там - тия глупости колко бил напреднал града - ала бала, само 1 мутренски туризъм...
101
10
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе възмутената те само ония от етноса си приравняват децата към пари по ведомост.Детските ли те спират да имаш дете.
100
6
 
13
 
! Отговори
мхм преди 6 години
До ВъзмутенаДо тия 37 лв. ако стигнеш да ги чакаш и 137 или 37 или 437 да са си в засада каквото и да правиш. Фатката е високо квалифицирани мъже, добро заплащане във всяка сфера, а жените вместо само да се бутат м/у шамарите и да плетат интриги от заплата до заплата да си гледат децата, та ако ще и по кафета и молове!