Заличаването: Видинско – надеждата и животът изчезват!

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва
8 сеп 2017 11:30,
135

Близо 90 села около Видин са пред изчезване. В тях живят под 200 човека, което означава, че могат да бъдат заличени административно.

Едно от тях е село Периловец. Това е селото, което преди време чрез Bulgaria ON AIR помоли държавата да се намеси и да оправи пътя до него - път, който се оказва републикански. Месеци по-късно пътят е същият, а заради почти нулевата достъпност до него и липсата на поминък - хората го напускат.

"Няма ли път, няма живот на село", твърди местна жителка.

В съседното село Шишенци срещаме баба Райна и дядо Иван. Те разказват как в селото има 480 къщи, но реално живеят около 40 човека. Едва трима от тях са по-младите - а те са на около 50 години... и не са пенсионери.

"За да има млади хора, трябва да има някакво предприятие, където да работят. Тук само Oбщината работи", казва баба Райна.

А архивът на Общината е предаден на вторични суровини, пък споделя дядо Иван.

В следващото село - Градскови колиби, дори кметството не работи, а по документи там живеят 10 души. Рядко обаче някой от тях може да бъде видян.

В община Бойница вече има едно "отписано" населено място. През 2012-та година село Халовски колиби е спряло да съществува, а причината – просто не са останали хора.

В село Каниц, което по документи се води с четирима жители, всъщност е останал само бай Петко.

"Чувствам се изоставен и мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде животът, ако съм в затвор или в лудница", казва той.

Според статистиката всяка година едно българско село изгасва. Села, които изглеждат като декор за апокалиптичен филм.  До една година най-вероятно още две села ще изчезнат във Видинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ъхъ...сичките са демократ до демократа...със *** на чело!
65
2
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Демографската катастрофа е България е резултат от алчността на новоизлюпените дебеловрати демократи, които вече 28 години крадат и грабят, а народа обедня около десет пъти. По-голямата част от демократите управляващи в България от 28 години, са най-обикновени криминални престъпници, амнистирани в началото на демокрацията от президента на демократите, чието име тук се цензурира. Разбира се дебеловратите не си признават, че крадата, а все говорят за предишните и по-глупaвите им се връзват.
64
6
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
Как така? Вождовете Домусчиев и Борисов казаха, че просто сме мързеливи! Отворете джоб.бг и вижте колко обяви има за работа в колцентрове! Кой им е виновен на пенсионерите и на хората със семейства, които работят на две-три места, за да си покрият кредитите, че не знаят чужди езици?!
63
1
 
11
 
! Отговори
Циник до 66 преди 6 години
Само човек с ампутиран преден дял на мозъка...може да напише това!Кога сте ги махали - комунистите?Над 320 партии...всичките пребоядисани комунисти!Махнал си...и последните грамчета мозък - каскет червендалест!
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че ги махнахме посткомунистическите *** и сега управляват истински патриоти.Цъфнахме и скоро ще вържем.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надявам се народа да се усети и да си иска своето. По прано и по право.
60
2
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Никой от "посткомунистическите ***" на сайта не ми даде смислено обяснение ....защо селата в Байерн...Швейцария...Южна Франция цъфтят...и приличат на излязли от приказка....без социализъм...без комунизъм...без 5г. Планове...и преизпълнение на нормите!За посткомунистическите *** "многопластовата тоалетна хартия...и целогодишните банани" са виновниците за дереджето на България!
59
0
 
21
 
! Отговори
един преди 6 години
Цитат на един от хората във филма: "Мисля, че много по-съзнателен ще ми бъде живота, ако живея в затвор или лудница."Демографската катастрофа върви с пълна сила. Жалко за загиналите българи в пет войни за тази територия. Техните внуци и правнуци я напуснаха и я оставят на следващите народи, които ще дойдат да я населяват.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че погледа е в миналото, не бъдещето. Сега има проблеми
57
0
 
22
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв преди 6 години
Проблемът не е, че няма хора. Това е резултатът. Проблемът е, че няма работа и хората бягат от селата, защото не могат да се издържат. Засегнат е не само Северозападът, а българското село като цяло
56
3
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Още през "социалистическата" 87 година цензурата по-чудо разреши изнасянето на факта, че от 5000 български села - само 10% имат шанса демографски да оцелеят.В държава , в която откраднатата от народа земя...държавна - разбирай ничия... щастливите кооператори през глава се спасяваха по най-близките и далечни градове!В руините ...останали след 45г социализъм...народа се спасява от посткомунистическия рай!
55
1
 
3
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименВерно? Добре ли си???
54
0
 
21
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Само Северозапада да е, с мед да ги намажеш! А какво е по Силистренско. Разградско, Търговищко, Габровско, Ловешко, Свищовско... цели региони обезлюдени.
53
2
 
22
 
! Отговори
Ротшилд преди 6 години
България е потъващ кораб. Решено е, че тук не трябва да има държава с подобно име. Политиците работят в името на това решение. Спасявайте се поединично, докато "новите европейци" не са станали мнозинство, че тогава жална ви майка, на вас и вашите деца. :)
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да внасят украинци и молдовци. Какъв е проблема?
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еех, че има ли нещо по-хубаво от детските години на село !!? От жарките лета, реката , от приятните следобеди в сенчестата задна стая с книга в ръка !!Нещастно днешно поколение , което расте без незабравимите дни на село!!
50
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен51И какво, според теб, би прамвила популацията от бежанци, заселена по тези села? От какво ще се издържат, с какво ще плащат сметки? В тази ситуация са всички, в тия села, за това там има само пенсионери. Пенсията-колкото за хляб, ток, телефон и малко лекарства, остонолото ще си го произведат в двора, или накрай селото.Млади хора там нямат какво да правят.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да дават милиарди за ненужни изтребители , с тези пари трябва да се подпомогнат млади семейства , които искат да живеят там( както едно време за Странджа-Сакар) Раздаване на земя, реновиране на избрани от тях къщи , кредити , които след време се опрощават и т.н.Държавата го е правила след войните за бежанците , които са се заселвали тук , и сега може , стига да иска !!
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За обезлюдяването Северозапада е Виновна Русия.. Между Османската империя и Русия е имало споразумение за размяна на населението.. Най-много разменени има във Видинско.. Османската империя е заселила района с Роми - Мародери.. Които вървели след еничарската армия и грабили това което не ограбено от османската армия.. Тези роми мародери не стоят уседнали а са там където може да се граби нещо - повечето са българизирани и са в Сифия..
47
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само репопулация с бежанци може да спаси този пркажен народ.Българските гени са ориенталски така или иначе, няма какво да губим.