Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!

Иво Табаков взел на части СУ-22М4 и го сглобил
16 окт 2017 09:04, Елка Василева
94
Търновски бизнесмен си купи... съветски бомбардировач!
Снимка: архив, Reuters

Иво Табаков - бизнесмен от Велико Търново, си купи... бомбардировач, пише "Труд".

"Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам. Успях да намеря, макар и трудно, резервни части и сглобихме самолета. Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид", разказа Табаков.

Съветският бомбардировач, който купил бизнесменът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден борден №410. Машината се е намирала в базата на ВВС в Балчик. Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево. После е продадена на търг и Табаков успял да я купи от последния й собственик.

Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за 50 000 лв., като спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника. Може да изпълнява и разузнавателни задачи.

До 10 ноември 1989 г. армията ни имаше 19 такива изтребителя. Те бяха базирани в авиобазата ни ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб. Летището в Добрич също бе закрито.

В онези години оставиха у нас на въоръжение само СУ-25 за непосредствена поддръжка на пехотата, от които имаме 14 броя. Парадоксът е, че Полша, член на НАТО, която сега е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от близо 80 броя СУ-22. Има ги и в руската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
7
 
! Отговори
Ужас123 преди 6 години
Хора, вие нали не си правите илюзии, че този самолет ще лети?Ако някой от вас си го е помислил това... жалко! По света се прави ремонт на стари самолети, които после наистина летят, но това се прави на разни от типа на Ла-5, Як-3, Антоновки, DC-3, P-39, Fw 190, Avro Lancaster, Spitfire и тем подобни, само защото на повечето от тях двигателите са абсолютно подобни като на леки автомобили и често са взаимозаменяеми. И може ремонт да се направи дори в обикновен гараж. Самолет като Су-22, не може!
60
3
 
33
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Може да бомбардира и Банкя, а на връщане и парламента.
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ходи да бомбардира Сирия! Всички, които имат самолети, го правят. Значи има някаква далавера в това.
58
1
 
8
 
! Отговори
345 преди 6 години
До Анонименработил е в данъчното
57
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В странна държава живеем, за да караш такси титрябват 10 папки с документи,но пък можеш ей така да си купиш и регистрираш боен самолет за50 хилки
56
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41Не изваждай на показ тъппотията си! Самолетът беше между най-добрите в своя клас, във всеки случай превъзхожда почти по всичко американския А-10 Тъндърболт.
55
3
 
15
 
! Отговори
11 преди 6 години
За скраБББББ? МБУАААХАХАХ-ХАХАМБУАХ!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бас хващам че тоя "бизнесмен" е някое бивше партийно величие
52
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, това е българския работодател. Иначе врещят като опарени, ако поискаме увеличение на заплатата с 50 лева на година.
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, кой наряза за скраб и продаде самолетите? Държавата ли или частни фирми и не трябваше ли с тези пари да се купят нови? Къде потънаха парите от продажбите? Ей, това е за разследване и прокуратурата!!
50
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теглото на този самолет в зависимост от модификацията е между 12 и 14 тона, като се има в предвид че в него се използват различни сплави с доста висока стойност е абсолютна безотговорност и прахосничество да се продава за 50 хиляди лева,при положение че той за вторични суровини да го дадете щевземете поне 2-3 пъти повече, но случващото се е показателно за изцяло неадекватното командване на ВВС през последните години, а още по-жалко е че един от тия командващи ни стана президент
49
5
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Не, че нещо *** некак си целата работа понамирисва! Сега не знам точно, но си мисля, че един такъв бомбандировач в прилично състояние ремонтиран на пазара със сигурност струва да речем над едни 10 милиона долара! Сега ако си го купил за 50к лв и си го ремонтирал да речем за още 50к лв се пита каква ше ти е печалбата накрая!?
48
2
 
18
 
! Отговори
taipai преди 6 години
До Тъпанарработниците на минимална заплата , но и нея не дава . спестява за нов самолет навярно
47
2
 
18
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Ако малко се беше поинтересувал, щеше да знаеш, че по света (най-много са в САЩ) доста богати хора си купуват военна техника. Основно бронетанкова, но и много друга. Възстановяват я на 100% и даже си организират военни игри, като си плащат за ползване на полигон. И те си правят кеф, и държавата прибира доста пари, щото таксите за полигоните са големи!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако това нещо лети и може да бъде регистрирано ще струва много, но дори и за декор в градината, ако е автентичен пак е ценен. Купувам си много стра мерцедес и ме питат за какво ми е. Е как да му обясня?
45
2
 
9
 
! Отговори
лъвче преди 6 години
Туньо имаше руски танк и беше най-големия в отбора.Този бизнесмен е патриот като него.
44
0
 
28
 
! Отговори
Yoan преди 6 години
"Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите- за скраб." А, държавата ли ги продаде или частни фирми и къде са парите от продажбите? Ей, това е за прокуратурата и за разследване!!!!
43
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37"Глупавите поляци имат 80 такива самолети все още на въоръжение."Хич не са глупави поляците, защото ги използват най-интензивно в селското стопанство за дълбока есенна оран.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега разбрахте ли защо Русия нападна Украйна а не Полша? Ами много се страхува от 80-те руски дарака СУ-22М4 на въоръжение в Полша.