Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме

Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки
7 ное 2017 13:45,
156
Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме
Снимка: архив, Булфото

Две седмици преди началото на зимния сезон планинските курорти у нас изпитват остър недостиг на работна ръка. Търсят се близо 2000 души за сезонна работа в ски курорти у нас и в чужбина. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки.

Още по темата
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Затова сега се търсят работници от вътрешността на страната, предава Нова тв.

За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в зимните ни курорти са решили тази година да внасят сезонни работници от трети страни. Сдружението на туристическия бизнес апелира държавата да подготви реформа в образованието.

Тази година в зимните ни курорти се очакват рекорден брой туристи. Прогнозата на министерството на туризма е ръстът да бъде с около 10%. Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да бъдат повече от 15 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
По мои изчисления, заплата от 920 лева месечно е туристическият бранш, отговаря на часова ставка, която е около 30% от минималната часова ставка в България за 2017-та година. С други думи при това работно време в бранша, месечната заплата отговаряща на минималната, според изработените часове е около 3000 лева и това е спрямо минималната заплата.
49
11
 
4
 
! Отговори
до бг смешки 2 преди 6 години
Повечето украинци, които искат да емигрират, няма да могат да отидат на запад, поне за сега. И това не са само бг работодателите, немците също наемат българи за без пари или поне това, което те смятат за "без пари". Не разбирам защо отказваш да повярваш, че няма да могат да привлекат работна ръка от по-бедни региони, ако трябва ще вземат от Бангладеш. Ще кажеш, *** те биха предпочели в Германия, ми те може да предпочитат и в Швейцария, ама там не ги искат.
48
1
 
22
 
! Отговори
go[o преди 6 години
Като има дефицит и се търсят кадри къде са побликувани обявите за тези кадри?
47
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 6 години
700-1000 лева месечна заплата в туристическият бранш, е реално заплата по-ниска от минималната. Просто трябва да се изчислят колко са изработените часове в месеца и за колко от тях трябва да се плаща повече, защото са извън нормалното работно време. При такова преизчисление май ще се окаже, че в туристическият бранш плащат на час, по-малко от половината от минималната часова ставка в България.Нормалното работно време е 160 часа (20 дни по 8 часа), а в този бранш работят всеки ден по 12 часа, в
46
7
 
22
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
никой няма да дойде от Украйна в България! отиват на ЗАПАД ..... или ако идват идват за 1 сезон виждат че е зле положението и повече не се връщат .... просто утопията на БГ работдателите че някой ше им работи без пари НЯМА КАК ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ...... още БУРОВ е казал че българина ше стане човек когато спре да се оптива да минава тънко и да се прави на тарикат .....пусто - глас в пустиня ! Ганиовска работа .....
45
0
 
32
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
те и сега фалират хотели в туризма .... причините са 2 - лиспата на кадри ( породено от ниското заплащане ) и презастрояването особено по морските курорти ... така като е тръгнало ше фалират поне 30 % от хотелите до няколко години ......а нека после Г-ЖАТА на туризма да но обеснява как турзима вървял супер ......
44
2
 
23
 
! Отговори
до 31 преди 6 години
то ако са млади и образовани...не са тук...не търпят пожарникаро-мутра начело на държавата и нафталинова соц лелка, за министър на правосъдието!*** и виж на кой са хотелите...всичките са на българи ...българи експлоатират българи!нито са турци,нито американци!
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случвало ми се е да посетя заведения в различни градове !Изумително е ,колко прости и невъзпитани служители /сервитьори / има !Дори забравят да върнат ресто ))))Винаги ми е било приятно да посещавам заведение ,което е на самообслужване !Пестиш си време и не рискуваш да ти донесат грешна поръчка .
42
6
 
7
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
E ти да не мислиш, че в Украйна е по-добре? Че там хората живеят нормално? То това е идеята, да внесат такива, дето в тяхната страна са по-зле условията и от България (и да, има много такива и Украйна е една от тях). Всички се оплакват, че водят, че в България средната работна заплата е 1000 лв (500 EUR), какво ще кажете обаче да сте в Украйна дето средната заплата се води 200 EUR? Ако имате възможност разбира се, че ще заминете за Германия например, но ако няма и България е по-добре.
41
4
 
24
 
! Отговори
Импорт Експорт преди 6 години
Като внесете работници ще изтриете по една две звезди от категорията на заведението , щото пада и качеството на услугата и клиентелата , от там оборотите ще се сринат и после коя мутра от кое село беше .
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До gostДаваха по телевизията един Сириец как отказал работа в строителството за 1500 лв. Е другари от БКП-БСП какви работници искате , може би роботи .
39
3
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
и още нещо ! крайно време е тоя народ да престане да прави селски шмекерии и да престане да краде на дребно ... аман от селски тарикати у БГ .....ЗА ТВА хората като чуят българи у чужбина настръхват .....защото знаят че или ше излъже /изработи на дребно или ше те окраде ...... съжалявам но това е истината! и аз съм българин и виждам за кво става въпрос .....положението е ЗЛЕ !
38
0
 
13
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
До 29 - защо ми крадеш ника като бг бизнесмен труда на своите служители/работници?Украинците никъде не могат да заминат защото им трябват разрешителни за работа. На фона на цялото това изобилие на работна ръка в западна Европа едва ли ще са много компаниите, които ще си сложат главата в торбата. Молдовците са по-добре, защото могат да вземат румънски паспорт и да работят навсякъде по подобие на македонците с български паспорти ;)
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕ ЗА КАКВО МУ Е НА БЪЛГАРИНА НЕМСКИ В ГЕРМАНИЯ?НЯМА ДА РАЗГОВАРЯ С КЛОЗЕТИТЕ И ЧИНИИТЕ, КОИТО ЩЕ МИЕ
36
0
 
27
 
! Отговори
Румен преди 6 години
те бежанците само минават през нас,като през малка гаричка...,никой не иска тук да стои...щели работници да внасят...много смешна новина
35
1
 
5
 
! Отговори
до Румен преди 6 години
Вярно че в тази държава попринцип нищо хубаво не става, но щом е за да си увеличат печалбата с по-нископлатена работна ръка и от българите, ще стане, не се притеснявай как.
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още дълго ще внасяте със заплати 400-500 лв.
33
0
 
14
 
! Отговори
A преди 6 години
Де да казваха, ама крият едните колко плащат,а другите колко получават фирменна тайна, а така.
32
0
 
45
 
! Отговори
gost преди 6 години
Да дадат заплата по 3000лв и дефицит на кадри няма да има. Много модерно стана да се лансира липсата на кадри а се мълчи, какви пари дават. По скоро се търсят безплатни кадри!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 10 И ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ?БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ РАЗПОЛАГА С ТАКИВА, Т.Е. ИМА МЛАДИ, АМА НЕ СА МНОГО ОБРАЗОВАНИ.