Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата

"Да бяхме цигани, да заплашим държавата, щяха да ни дадат помощи", тъжен е бащата
Обновена: 24 дек 2017 11:03 | 24 дек 2017 09:29,
305
Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата
Снимка: "Монитор"

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без подаръци и излишни разточителства.

"Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме", обяснява с тъжна история бащата Кирил Славев.

В семейството от село Царево сега живеят три от децата – все още непълнолетните. Останалите са се пръснали, повечето от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по честен начин, както са ги учили.

Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се увеличава още повече.

Семейството ще посрещне Коледа без подаръци и една от причините за това е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум, пише "Монитор“.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв. Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки. Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват.

Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго обяснение.

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец.

"Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не", обясни Тодоров. Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв. но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е категоричен, казаното от социалният служител не отговаря на истината.

"Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв. Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек", казва бащата. 

Той допълва и че тази сума той получава едва три месеца в годината.

"През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад. Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават", възмущава се Кирил Славев.

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До не гледай назад!Днес не можеш да лишиш децата си от съвременните технологии- лаптопи, таблети, електронни книги, телевизори... Не можеш да лишиш семейството си от електроуреди, ток, вода, парно, транспорт.----------------------Ами бръкни се тогава ти и им купи 15 лаптопа.
206
3
 
19
 
! Отговори
До Anonimen 245 преди 6 години
Трябва да се постараем да си оправим държавата,та всички българи,които сега сапод 50 г. да могат да имат по 2 деца.Ако някои създадат повече от 2, ще е много хубаво, но само при условие, че могат да ги отгледат здрави и добре възпитани, а също и да им дадат добро образование и професия.Никой народ или държава не са прокопсали от самоцелно размножаване на юруш.Що се отнася до екзотичните мързеливци, просто трябва да им се спрат помощите и да избират - или да работят, или да си търсят държава
205
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ТошоДа имаш много деца е благодат но не и в капиталистическата държава..... В капиталистическата държава идела е консуматор егоист-----------------Защо, какъв име проблемът на тези?Като гледам съвсем прилично си живеят.
204
2
 
29
 
! Отговори
? преди 6 години
Останалите 12 деца вече били пораснали, отделили се и защото били добре възпитани, са започнали работа.Е, толкова трудно ли беше те да съберат по няколко лева, за да се купи по един подарък за трите най-малки?
203
0
 
1
 
! Отговори
Humu преди 6 години
Diado Koleda sigurno ne im znae post adresa, ako ne sa mu pisali pismo s mechti i jelania...
202
8
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
vsi4ki balgari trqbva da sme kato tqx da preborim indiiskata rajdaemost ina4e 6te stanem malcinstvo v sobstvenata si darjava
201
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато човек работи в домакинството тои също допринася за обществото защото се грижи за работника които плаща данаци да може да отпочине пълноценно и се грижи за децата които са бъдеща работна ръка да израснат не на улицата
200
5
 
10
 
! Отговори
скапаняк 234 преди 6 години
Когато човек работи звън домакинството си, съдейства на цялото общество. От неговия труд се създават ползи и за други, от спечелените средства се удържа за други - за пенсионери, за майки, за инвалиди, за образование, за издържане на армия, полиция, филхармонии...Който не плаща данъци, бойкотира държавата.
199
4
 
22
 
! Отговори
До 230 преди 6 години
Ти ми напомни случка отпреди 7-8 години. Едро, здраво, разглезено момче след техникума не искаше да следва нито да работи. Отглеждаха го баба му и майка му,с малки заплати. Негова първа братовчедка и връстница завърши с отличие, започна да следва и паралелно с това почасово да работи във фирма. Сама си спести пари и през ваканцията отиде на почивка в Гърция. Нейната леля веднага започна да злослови "Като е спестила пари, защо не даде на братовчед си? Тя на курорт в чужбина, а той без курорт!"
198
3
 
37
 
! Отговори
До 219 преди 6 години
Нека държавата да помогне на това семейство.______________________________________На снимката аз виждам двама родители с ТРИ, вече отраснали деца. Не виждам 15 невръстни деца около масата!Виждам и друго - една яка цоцолана, камък да стисне вода ще пусне, но тя никога не е работила! Защо сега не почне работа? Тези три деца вече нямат нужда от дундуркане и ежечасни грижи, те не са в пелени.Живеят в село. Ако отглеждат зеленчуци, няколко овце и кокошки плюс заплатата на мъжа, няма да са бедни!
197
2
 
13
 
! Отговори
До 236 преди 6 години
Не Партията е тази, която да определя какъв доход да има човек и да го задължава да ражда или да осиновява дете, живеейки в двустайната панелка на родителите си заедно с тях двамата и с овдовялата си баба! Стига с тези славословия за прекрасния ви социализъм, който съсипа българина и морално, и икономически. Паралелно с това докара тук едни не-българи и им създаде условия да се размножават безконтролно, а сега ги ползвате като електорат! Вие основоположихте демографското съсипване на България!
196
3
 
19
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Първо - Весели празници! За съжаление има и такива случаи - вчера влизам в голям магазин за играчки за подарък и гледам мече с надпис " купете и помогнете на децата в Уганда.... Е, толкова ли няма български деца,та сме се засилили да помагаме на децата от У?. НО в моловете по принцип са с объркани представи.
195
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
234 - Ми ти занчиен"уреждаме" бачкаш бе, *** със *** а ти...
194
4
 
5
 
! Отговори
руснак преди 6 години
Бе как ше са помага на българите да са въдат наиш ли ко ша стане
193
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партията никого не е обричала на безбрачие поради бедност. В конституцията беше написано, че всеки има право на труд, което значи, че за всеки трябва да се намери платена работа. Освен това до промените имаше ергенски данък, мисля след 25 год., прогресивен с напредване на възрастта. Тъй че много бракове са се сключвали както си е бракът - по сметка. С колкото средства са живели хората, все са се оправяли без сегашните ексцесии и социални крайности. А майките все бяха с предимство за всичко.
192
6
 
5
 
! Отговори
До Киро Шарнира преди 6 години
Ти си прав. Като обричат 15-те си деца на оскъдица и не могат да им осигурят добър старт в живота, те всъщност създават работна ръка за Западна Европа.Но апелират към българската държава да им подарява помощи!По-възрастни колежки веднъж ругаха една, на която пред пенсиониране.Опитваше да изклинчи от по-сложна задача.Нахокаха я за това, че години наред все искала на баницата мекото, защото имала две дИчица. Щом завършили, и двете отишли в чужбина. Е, защо е била толерирана,да ги отгледа за кого?
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не може да изплаща лични кредити, нито да опрощава. В самия текст пишете, че мъжът многократно е теглил кредити, т. е. му е привичка. Жената, за годините по майчинство, е получила от държавата стотици хиляди, без да има някакъв принос. Все е работила само за личното си уреждане. От кой етнос са, няма никакво значение. Преди време един мъж застреля служителка в банка заради кредити. Пълно е с хора болни, самотни след десетки години почтен труд, за тях какво?
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
WTF ...
189
0
 
13
 
! Отговори
Пак до 182 преди 6 години
Вече се беше очертал проблемът: Хора, които имат средно, полувисше или висше образование предпочитат да създадат дете тогава, когато ще имат месечен доход, достатъчен, за да отгледат дете без лишения, а също и да имат самостоятелно жилище. Заплатите обаче бяха най-често по 200 лв, а в едно жилище съжителстваха по 2-3 поколения.Хората се вбесиха от това, че Партията ги обрича на безбрачие поради бедност и същевременно иска да се освободи от грижата за изоставени ромчета, като им ги натресе.
188
2
 
10
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Многодетният мъж, за когото пишеш, вероятно помни 80-те години на 20-и век. Тогава се беше появила една много нагла статия във в."Работническо дело", с която изглежда опипваха почвата - в тази статия някой предлагаше държавата да задължи всеки, който е навършил 30 г. и все още няма деца, независимо дали е семеен или не,да осинови по едно от децата, изоставени в соц.домове. Не се появи публикация относно реакциите на хората по това предложение, но се заговори, че то може да предизвика революция