Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата

"Да бяхме цигани, да заплашим държавата, щяха да ни дадат помощи", тъжен е бащата
Обновена: 24 дек 2017 11:03 | 24 дек 2017 09:29,
305
Едно българско семейство на Коледа: С 15 деца и без подаръци под елхата
Снимка: "Монитор"

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без подаръци и излишни разточителства.

"Елха си имаме, но под нея добрият старец няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали достатъчно и не заслужаваме", обяснява с тъжна история бащата Кирил Славев.

В семейството от село Царево сега живеят три от децата – все още непълнолетните. Останалите са се пръснали, повечето от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по честен начин, както са ги учили.

Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се увеличава още повече.

Семейството ще посрещне Коледа без подаръци и една от причините за това е, че няколко години социалните служби в Свищов отказват да отпуснат помощи на многодетните родители, защото доходите на семейството надвишавали необходимия за това минимум, пише "Монитор“.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по собствените му думи получава около 600 лв. Майката Румяна от доста години не работи, но не защото не желае, а защото не може да си намери такава работа, която да и позволява да се грижи за многобройната си челяд. Тя получава около 90-100 лв. детски надбавки. Или общо доходите на двамата родители не надвишават 800 лв.

С тези пари те се грижат и за трите си непълнолетни деца, както и за онези от пълнолетните, които все още не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с много труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и достойни българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за отпускане на социални помощи в Дирекцията за социално подпомагане в Свищов, но оттам все им отказват.

Според бащата социалните мотивирали отказа си с това, че пълнолетните деца, които все още са при родителите си работят и заедно с техните пари, общата сума, която влиза в семейството надвишава законовия минимум.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго обяснение.

Според него бащата не отговарял на условията, тъй като работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лв. на месец.

"Когато са отговаряли на условията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не", обясни Тодоров. Той беше категоричен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният доход на Кирил Славев е около 1500 лв. но отказа да представи този документ, понеже това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е категоричен, казаното от социалният служител не отговаря на истината.

"Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената кампания за 2-3 месеца действително вземам към 1400 лв. Но това е брутен доход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лв. Дори и тези пари, като ги разделиш на минимум пет човека, колкото сме аз, съпругата и трите ми непълнолетни деца, прави по-малко от 150 лв. на човек", казва бащата. 

Той допълва и че тази сума той получава едва три месеца в годината.

"През останалата част от годината вземам по около 600 лв. на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които изплащам, ми остават колкото да не умрем от глад. Това е трагедията ни, че сме се родили българи. Ако бяхме цигани, да тропнем с крак и да заплашим държавата с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но сега ние сме дискриминирани в собствената си държава. И после защо младите хора бягали в чужбина. Ще бягат ами, за какво да остават", възмущава се Кирил Славев.

Първият кредит от 15 хил. лв. Кирил изтеглил за да стегне къщата за челядта си. След това отново със заеми и на изплащане се снабдили и с основните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на семейството изплаща поредния заем от 10 хил. лв.

Той и съпругата му не крият, че през годините неведнъж са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но така се случило. Въпреки това нито за миг не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е изключително благодарно на председателя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е основната подкрепа в живота, както и на бившият кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите несгоди семейството не пада духом и не губи вяра в доброто.

Родителите и многобройната им челяд, към която вече се причисляват и първите внучета, използват всяка възможност и повод за празнуване. А такива не липсват, защото всеки месец поне по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това семейството се събира заедно и на големите християнски празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZdraviteHto za ezotgovornost e tova za *** moje za nas nemojeI tova e skapano ypravlenieNe vi li e sram Xristiani smeIma tolkova biznesmeni zahto ne pomognete ami xodite po pocivkiSkapana darjava
186
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До третото дете ,нещата са нормални,но и *** нямат по петнадесет!
185
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало,Днес-а! Напишете в статията поне банкова сметка на хората!
184
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 223И въпреки това,трябва да им се помогне все пак бели хора и българи сме.. нека да имаме човещина. Идват светли християнски празници. Дано държавата и политиците да им помогнат парично и материално. На бащата на тези деца трябва да получава чисто 1700 лева,за да ги издържа,както и това държавата да ми помогне за кредитите. Но ако той си изплати с държавна помощ кредита,държавата трябва да му даде ултиматум:никакви кредити и кредиторите и банките да не дават на този човек повече кредит.
183
4
 
24
 
! Отговори
До 223 преди 6 години
Това не е помощ, а просия! Единствения начин да помогнеш на някого е да го научиш как сам да се справя с проблемите си, но тук процеса е двустранен. Ако смяташ да ги храниш тези цял живот и за теб това е правилния подход, значи имаш сериозен проблем.
182
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичкото това съм го преживяла. Не сте сами. Много сме, унижените български майки и бащи.
181
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хей гиди робство турско, де си?!
180
11
 
12
 
! Отговори
Ina преди 6 години
Zashto imat tolkova decaHem prosti hem bedni
179
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем повечето гласуват за капитализъм, хем искат общински жилища, дълъг платен отпуск по майчинство, детски надбавки, безплатни градини и училища, безплатно здравеопазване, пенсии за всички... Питайте Тръмп какво мисли по въпроса, или императора на Япония. Искайте от Цветан Василев, от Гриша Ганчев, от Иван Костов, от Иво Прокопиев и сие. Семейството съвсем не е изпаднало.
178
10
 
19
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Капитализъм това е . Нали това искахте хубавите опаковки и да станте милионери. Така е ама само за 5 % от хората другите ще живеете като скотове....... В капиталистическата държава е така.....Да имаш много деца е благодат но не и в капиталистическата държава..... В капиталистическата държава идела е консуматор егоист
177
11
 
17
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Браво! Това са едни наистина щастливи хора! Материализирането на обществото и изкривяването на определенията за щастие през призмата на корпоративната антикултура доведе Западния свят до упадък и разпад...а, и милиони сирийски бежанци!
176
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези не са ли чували за контрацептиви? Те шведите нямат по толкова. Те стигат до 5 6 най много 7 и спират. То е хубаво да имаш много деца както навремето бабите ни са имали по 5 някои и по 7деца. Ама в тази красива страна с тези красавци в управлението и стези красиви заплати няма как да им създадеш бъдеще. Обречина са на глад мизерия и безработица. Аз имам 2 и се чудя как ще ги отгледам. А какво остава да имам 15 тази цифра не ми харесва. Това е безотговорно поведение от страна на родителите!
175
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те децата им пораснали вече, не живеят с тях дори, сега реват че не могат да ги гледат - инфантилна статия за ревливи женички.
174
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата не са малки. Да намерят работа на жената. Малко ще си стъпят на краката.
173
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип не харесвам ***, но тия хора с какво са по различно от тях ?Нали най-характерно за *** е че са като кукувиците - правят много яйца/деца, а после друг да ги гледа.Като не може да си гледаш 2-3 деца, защо правиш 10-20-30 ? Не е хуманно това !бтв, баба ми ми е разказвала кво е било преди 44-та, и тогава е имало много деца, но който има и много деца и не може ги гледа - *** като мухи.А сега кво е - болен здрав носи
172
4
 
24
 
! Отговори
не гледай назад! преди 6 години
До Членска карта 7Нямаш право да сравняваш многодетните българи сега с тия преди 120 години. Животът сега и преди 120 г. е много различен. Днес не можеш да лишиш децата си от съвременните технологии- лаптопи, таблети, електронни книги, телевизори... Не можеш да лишиш семейството си от електроуреди, ток, вода, парно, транспорт. Или предлагаш газена лампа, печка на дърва, черги, дрехи от домашен плат, вода с менци от извора, всички на нивата и ядат каквото си произведат. Стига с това "някога"!
171
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега редакцията от сумата, която днес спечели чрез отварянето на статията, да направи вноска за подпомагане на семейството. И всеки ден от сумите, които се изкарват от вулгаризмите на Минко, да ги прехвърлите към практикувалите секс на ползу роду.
170
9
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Мило семейство Славеви, горе главата. Продължавайте да се размножавате. Ние ви съчувстваме. Блажени са нисшите духом, е казано в библията.
169
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя явно не е мислил с горната глава! 15 чавета на таркалета!
168
9
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Човек трябва да бъде отговорен, когато прави деца! Най-малко трябва да им осигури необходимите условия за живот - дрехи, храна, топлина, добро образование. Ако може да си го позволи и 15 да създаде няма лошо....ама да създава мизерници...бачкатори, необразовани, които нямат бъдеще...в крайна сметка никой не е длъжен на никого в този живот.