Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?

Отказалите се от централно отопление чакат решението
28 дек 2017 09:45, Петя Славова
114
Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?
Снимка: архив, Булфото

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
15
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Хората вече живеят в комплекси, където има още куп такси- басейн, озеленяване, осветление по цялата незастроена площ... ако всеки почне да се отказва от нещо, щото не го ползва, всичко различно от еднофамилна къща ще се превърне в гето...така че стига с тази демагогия- купуваш имот в сграда с ТЕЦ, значи се съгласяваш с таксите му, както и с таксите за асансьор, почистване на общите пространства и т.н. Отделен е въпросът, че ТЕЦ в момена дава най-евтината енергия!
51
2
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
В моя блок имаше парно но по време на първите кризи в началото на 90те всички се отказва и никой не иска да ползва парно и така 20 г. После една чужда фирма става собственик на топлото и започва натиск за пускането му обратно. За ужас няколко бабета и старчоци се навиват. Тогава една вече се събрахме една група по млади и разкостихме абонатната станция която беше в мазето, всеки си изряза тръбите в апартамента и всичко отиде на вторични а парите за освежаване на входа.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е измислица на нашите,в Германия си плащаш колкото си изразходил и няма такава измислица като "сградна инсталация".Това го има само у нас.щЕ ПРИНУДЯТ хората навсякъде да си поставят локално парно,което ще им излиза по-евтино.Да не говорим,че горещата вода идваща от ТЕЦа е вторично използвана,тя трябва да охлади някъде,а не е специално затопляна за отопление.
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е като не искате Топлофикация да ви скубе, защо постоянно избирате ГЕРБ и Фанвъкова за кмет.
48
1
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Каква частна фирма те гони пък теб бе - поинтересувай се малко преди да пишеш глупости по форумите.Топлофикация е Общинско дружество.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова правописни грешки на едно място... Особено ме впечатли "преодициално".
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По въпросите за Топлофикация, моля обръщайте се към г-жа Фандъкова - тя като Кмет на Столична община е мажоритарен собственик на Топлофикация, която е общинско дружество.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре нека ви питам нещо, с парно отопление съм и кранаовете ми са развалени, единия на 0-ла си работи почти на макс, нямам ме в няко часове това си работи, нямам ме повече време работи 24 часа, исках да дойдат да си го оправят искат ми близо 100 лв само за единия радиатор за ремонт, защо нали е тяхна собственост, аз съм потребител, защо искат пак пари и за ремонта. Когато казах, че искам да махна радиатор, не не можело, тяхна собственост, а така не е тяхна.
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И забравих да добавя, че въпросната частна фирма си вдига цените, както и скимне и не дава обяснение как изчислява коефициентите си! Пълна мистерия!
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
sgradnata e ruska ismisliza.i na sapad se jhivee v kooperazii, no se saplashta po otcheta na uredite
42
2
 
13
 
! Отговори
до кооперация преди 6 години
Ами точно там е проблемът, че КООПЕРАЦИЯТА не е сключвала договор с никого!!! ДОГОВОРИ НЯМА! Има една частна фирма, която изнудва едни хора да плащат нещо, което не желаят, подкрепяна от продажни политици!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 27 mnogo lujesh e i. 1- sgradna instalazia ne se presmyata ot , a samo po uredit2- koi te snae sa kakvo sa ti udurjha li 50 e.
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те това се казва "ПАЗАРНА ИКОНОМИКА"! Предлагам една услуга и ако имам загуби или нещо не ми излиза сметката - разпределям загубите между крепостните сейляни под формата на "сградна инсталация", "загуби по преносната мрежа" и т.н. неадекватни изрази. И съм винаги на + !!! Да живее управлението на България, които ми позволяват да се гавря така с народа им!
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мнения, на разни хора, а всички пропускат, че живеят в КООПЕРАЦИЯ!!! Това е отговора на всички въпроси! Ако КООПЕРАЦИЯТА е сключила договор за нещо - той се изпълнява от всички. Всеки има право да напусне кооперацията, несъгласен с общите решения!
38
3
 
2
 
! Отговори
i'm преди 6 години
До кога ще си вадим кирлвите ризи пред света и ще се излагаме. После, защо ни имали за ...... на Европа! Ами така ще е.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално тръбите трябва да влизат в апартаментите хоризонтално, а не както е сега вертикално. Така ако някой се откаже, плаща само таксата за отоплението на общото пространство (стълбите), където трябва да са тръбите.
36
2
 
15
 
! Отговори
Клиент преди 6 години
Имах наследствен апартамент в Красно село, който продадох през май 2008 г.Всички данъци, задължения, такси изплатих, включително и Топлофикация /апартаментът не е отопляваше от 5 години, изключено парно/. Казаха ми, че сметката ще се приключи есента, окончателно, защото не можело сега и ми дължаха ТЕ доста солидна сума надвзета.Върнах се в България през септември и отидох веднага - вече АЗ дължах пари на топлофикацията /Ястребец 23 Б/ за сградна инсталация........ лятото нямаше никакво парно
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до НикиНе АКО а ЗАЩО има отказали се и крадящи е въпросът ?
34
8
 
10
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Ако няма отказали се и крадящи в блока, няма по-добро от парното...
33
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тези от нас които се топлят с ел. печки,климатици и други уреди също отопляват сградата. На нас кой ще ни плаща ТАКСАААААААААААА ?