Държавата държи "под похлупак" мръсния български въздух

Три измервателни системи с твърде противоречиви данни
10 яну 2018 09:20, Петя Славова
105

Имаме 3 системи за измерване праховите частици във въздуха у нас, като и трите дават три различни вида данни на гражданите, които зловещо си противоречат! Така коментира в "България сутрин" общинският съветник Венци Мицов мръсния въздух, който диша България и, най-вече, София.

Още по темата

Страната ни отново "сложи похлупака на замърсения въздух". Вече 9 ден от началото на 2018 г. системите в цялата страна за измерване отчитат опасни прахови частици в над 10 града. Най-сериозен е проблемът в столицата.

"Системата за ранно прогнозиране на БАН ни дава красива картина, в която всичко е наред, чудесно, но я има и системата, която гражданите сами са изградили - "Air Sofia". Тя показва съвсем друга перспектива. Третата система у нас вчера също е мерила и показала многократно повишаване на праховите частици. Вчера въздухът можеше да се реже с нож", възмути се Мицов.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Той подчерта, че проблемите с въздуха не зависят до такава степен от градоначалника на съответния град.

"Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски.

Бившият кмет посочи, че по време на неговото управление на столицата бюджетът за поддържане чистотата в София е бил 60 млн. лв., а сега те са около 160 млн. лева. Което предполага, продължи той, че при такова финансиране трябва да има и по-активно почистване на столичните улици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е и по големи мъгли,които не са се вдигали по цял месец.Най-големите замърсители са избирателите на ГЕРБ от Красна поляна и Факултета,които горят гуми,кабели,чанти обувки стара дограма и всичко което може да гори.Проблемът е,че СО иска да откаже хората от колите им и да ги набута в Градският транспорт.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гробажиите горят гуми за да отклоняват вниманието от важните теми като масови убийства на хора.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морски 12 Общо взето от общината вече са доказано некадърни и наистина се чудят как да прекарат хората да ползват градския транспорт, но твърденията ти за едни 60 милиона са доста фриволни, ако имаш факти ги дай на прокуратурата иначе за пореден път местиш въздуха.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
12
4
 
19
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
"Софиянци" да се връщат по селата си да копаят градините и всичко отново ще е наред.
11
2
 
28
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Всичко е истерия на столична община,да оставят хората колите си и да ползват градски транспорт,т.е.да пълнят джоба на Фандъкова с билети от 1,60 лв.Тя само от метрото открадна 60 млн.Досега.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeus 7Не му обяснявай той винаги си плямпа колкото да не е без хич.
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
големи дебилили сте, хем замърсявате, като се отоплявате с всевъзможни *** и карате най-скапаните коли в цел свет, хем изобретявате система за измерване на замърсяването и обвинявате общината, вместо да се спрете малко и помислите как да опазите въздуха чист. и путин да ви стане кмет, както повечето тук дебилили желаят, въздуха ви по чист няма да стане! Амин!
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това е резултатът от тая просташка политика на държавата,която целенасочено обезлюди цели региони и насочи всички парични средства в София.Так наречената ни столица нито по-хубава стана,нито кой знае колко голяма.Но въздухът там вече е отровен за десетилетия напред.Това е резултатът от тая простотия.Решението е просто.Върнете поминака на хората от провинцията по места и София хем ще се прочисти от"селяните",хем ще стане по-чиста и по-нормална за живеене.
7
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До МорскиПо празниците нямаше никакво движение, а въздуха беше с нож да го режеш ;)
6
13
 
11
 
! Отговори
Морски преди 6 години
В София има 1,5 млн.автомобила,какъв искате да е въздуха там.
5
0
 
29
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
Хора не виждате ли, че става дума за "три в едно" ... нищо случайно няма в това което се случва в нещастната ни държава. Та относно 3 в 1:1. Клатим капа на Евро съюза2. Тормозим хората с по-стари автомобили3. По принцип тормозим народа ... това е много важно защото "риба се лови в мътна вода" Зима е, има мъгла, има смог ... хората са бедни и се топлят на твърдо гориво ... да не говорим за Хавана клуб дето горят всичко.Дизеловите камиони на 20 години а и повече. Дизели на по 30 год.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Което предполага, продължи той, че при такова финансиране трябва да има и по-активно почистване на столичните улици."По-скоро, повече крадене....
3
1
 
9
 
! Отговори
До zeus преди 6 години
Нека да усетят, няма само ние да си сваляме гащите на тях.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Праховите частици колите ги вдигат от улицата/очаквано повишение след празниците/, а смогът е от печките. Третият фактор е котловинният релеф на София. В такива условия да се говори за чист въздух е утопично. Трябва да се търсят алтернативни решения, например общината да раздава безплатно противогази, или пък да се монтират вентилатори в Искърското дефиле да издухват мръсния въздух от полето.
1
3
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Реалните данни са в Air Sofia, останалото са манипулации на властите, че от ЕС чакат да ни накажат. Спокойно, сега като дойдат ЕС чиновниците ще усетят сами какво дишаме...