Държавата държи "под похлупак" мръсния български въздух

Три измервателни системи с твърде противоречиви данни
10 яну 2018 09:20, Петя Славова
105

Имаме 3 системи за измерване праховите частици във въздуха у нас, като и трите дават три различни вида данни на гражданите, които зловещо си противоречат! Така коментира в "България сутрин" общинският съветник Венци Мицов мръсния въздух, който диша България и, най-вече, София.

Още по темата

Страната ни отново "сложи похлупака на замърсения въздух". Вече 9 ден от началото на 2018 г. системите в цялата страна за измерване отчитат опасни прахови частици в над 10 града. Най-сериозен е проблемът в столицата.

"Системата за ранно прогнозиране на БАН ни дава красива картина, в която всичко е наред, чудесно, но я има и системата, която гражданите сами са изградили - "Air Sofia". Тя показва съвсем друга перспектива. Третата система у нас вчера също е мерила и показала многократно повишаване на праховите частици. Вчера въздухът можеше да се реже с нож", възмути се Мицов.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Той подчерта, че проблемите с въздуха не зависят до такава степен от градоначалника на съответния град.

"Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски.

Бившият кмет посочи, че по време на неговото управление на столицата бюджетът за поддържане чистотата в София е бил 60 млн. лв., а сега те са около 160 млн. лева. Което предполага, продължи той, че при такова финансиране трябва да има и по-активно почистване на столичните улици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
21
 
! Отговори
До Андреев преди 6 години
Забрани за дизела??? Всичко у нас се ограничава или забранява. Некой да е проверил качеството на дизела у нас? Никой. А качеството му е лошо. Зареждаш в Германия или Италия, колата лети. У нас не. Кой наложи тези нереални цени на бензина, крадците от властта. Хората минаха на дизели за икономии. И ще ги забраниш? Опитай да видим и първи ще последваш Пешо Айряна. Ще те поръча В.Златев веднага. Никъде няма качество, нито в горива, храни, само измами. Ако не крадат толкова ще има шанс, но не спират
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вчера въздухът можеше да се реже с нож", възмути се Мицов.""Смятам, че се работи по проблема, но мерките не могат да бъдат толкова ефикасни, защото това е въпрос на доста сериозни натрупвания, а и на климатични условия", обясни Софиянски."Възмутени сме и от двамата, че се правят на ощипани. Мицов-различно от БАН е лъжа!Ужас тотално наглеене към хората.Софиянски точно от Фастъка зависи всичко и спрете с климатичните проблеми то е глобано и не върви за опревдание!
34
3
 
11
 
! Отговори
инж. Андреев преди 6 години
Ако тези емрки не помогнат, взривяваме част от Витоша, за да става течение :)
33
7
 
9
 
! Отговори
Инж. Андреев преди 6 години
Решения за подобряване на качеството ан въздуха:1. Намаляване цената на тока => хората започват да се отопляват на ток.2. По-стриктен контрол върху дизеловите автомобили, а защо не и пълна забрана. Тук трябва да се подплати и от намаляване акциза на горивата, че иначе отънява джоба само на бензин.3. Стимулиране употребата на градкси транспорт - нова система на таксуване, по-чист и редовен градски транспорт, повече надземни линии (метрото е яко, но крайно недсотатъчно)4. Зеленина!
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази ИЗМИСЛИЦА с мръсния въздух се тиражира умишлено, за да въведат нови, много по-високи данъци за старите коли!А раята дреме и им се радва на простотиите
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига това е да се забранят дървата и въглищата и старите коли ! И да се отвори Белене и да си купувате нови коли , което води до задлъжняване и зависимост ! Няма пари ! каквото се изкарва дрябва да се дължи и в бъдище , да нямате имоти дори на да дължите уважаеми !
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си мисли , че в София е мръсен въздуха - да се разходи до Велинград , сега през зимата!
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти смотаната учителница изми София през 2017? Нито един път. Прахоляка идва от строежите също. Кой контролира и чисти гумите на камионите? Никой. Учителницата се опитва всячески да прехвърли проблема върху автомобилите. Карам из София всеки ден, но не виждам димящи и пушещи коли. Какво направи Пейзанката от Белчин баня, Топлофикация да не лъже в сметките? Нищо. Кой сложи 90 милиона я КТБ и отлетяха? По нареждане на Тиквара А да ги открадне. Хората избягаха от парното, непоносимо е. Е???
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основния проблем в България е...бедността. Ако не грабехс така милите ни управници, тока щеше да е на поносима цена, газа също. И хората се топлят на въглища и дърва. *** на гуми и пластмаси, последно време на дрехи втора употреба. Кажете ми, къде по света се изсичат горите за отопление? Всичко се газифицира. Тока от АЕЦ Козлодуй е 00.04 ст на мегават. От Ветропарковете ни се придава по 00.70 ст. Колко у нас могат да плащат скъп ток? Грабежа на властниците е проблема, не колите.
27
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Замърсяването с фини прахови частици е както от отоплението в София, така и заради пренос на замърсен въздух към София. Доколкото разбрах, във въздуха, който идва към София през Копитото, замърсяването с фини прахови частици е около 15-20 мкг/м3. За сравнение макс. допустимата норма е 50 мкг/м3, мръсните улици замърсяват около 30 мкг/м3, колите около 12-15 мкг/м3, а горенето на гуми, дърва, въглища и т.н. замърсява до 1600 мкг/м3, сега средно за София, около 80-120 мкг/м3
26
2
 
5
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
25
1
 
13
 
! Отговори
Мая преди 6 години
Е как БАН да покажат реалните стойности, нали бащицата им отпусна милионите, които искаха и сега трябва да се натегнат. Затова според тях въздухът е кристално чист.
24
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
От години се знае, че въглищата и дървата използвани за отопление в София, замърсяват въздуха. Лошото е, че в последните години се появиха допълнителни замърсители като горенето на гуми, найлони, пластмаси, отработено масло и т.н., както и мръсните улици, които преди години се миеха редовно, а сега не се мият и натрупаният прах от горенето на гуми, въглища, дърва и т.н. лесно се вдига във въздуха и замърсява. Вятърът и всичко движещо се вдига прахоляка във въздуха, вкл. пешеходци, велосипедисти
23
4
 
7
 
! Отговори
София преди 6 години
Много интересно, вчера след като започна по явно да се говори за проблем, airtube.info спря за 30 мин, след това нивата малко по малко се оправиха...Сега гледам че нивата ги дават нормално, но като изляза навън ми се струва, че да по добре е, но цяла София да е в зелено но го вярвам!
22
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 21 ...за котловината и мръсния въздухИма как! Като не се ползват дърва за огрев от "баровските" квартали: Бояна, Симеоново, Драгалевци, Железница и другите около и наоколо, вкл. и близките селца - бъдещи квартали на София - това първо! Второ - автомобилият ни парк, да бъде ограничен до 7 годишен (примерно). Няма - ама правата на гражданите и прочие! Европейски градски траспорт - предимно електро и на газ, метро и пешеходен център, с нннго велоалеи (ама не нарисувани в/у иличните платна!!!).
21
2
 
18
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
Само с глупости се занимавате преди 30 години се караха коли без катализатори и бензина беше с олово, заводите пушеха страшно, ТЕЦОВЕТЕ бяха на въглища. 50 % се топлиха с печка с твърдо гориво и всичко беше супер. Сега няма такива заводи, ТЕЦОВЕТЕ са на газ бензина е без олово и 60 % колите са с катализатори. Само се чудят как да ни глобят и как да откраднат пари . Смех и ЦИРК
20
7
 
3
 
! Отговори
буч преди 6 години
много виновна е общината, още повече правителството, най-виновни са от кат! 3/4 от колите, които се движат в столицата са неизправни или без катализатори - кат да ги спрат от движение! от общината да вземат решение - такситата само на ток /както в Амстердам от тази година/, градския транспорт само на метан! коли в реален център - само на собственици на жилища и учреждения! ограничаване на зоните за паркиране с петорно увеличение на таксите и безплатно паркиране на начаните станции на метрото
19
2
 
9
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
Гражданите които си купуват карти за грАДСКИЯ транспорт Как ще бъдат обезщетени когато поради замърсяването той стане БЕЗПЛАТЕН?
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали *** кратуни на нашите управници най-после асимилираха,че мегаполис не се прави на едно равно поле,оградено отвсякъде с планини.Резултатът от подобен експеримент е този,който виждате.София стана адсорбатор на мръсотия и отрова.
17
2
 
7
 
! Отговори
Морски преди 6 години
До 16....И как си представяш обикновен гражданин да се пребори с кмета на София!Там е тотална мафия.