Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
15
 
21
 
! Отговори
Историк преди 6 години
България е показателен пример, че основната пречка за нейния просперитет не е толкова икономическия строй който господства, а в това, че се възприемат наследствено всички най-уродливи практики прилагани в архаична Русия, чийто проводник е силната русофилска диаспора и която допълнително бойкотира, шантажира и саботира всички положителни процеси и инициативи на проевропейското правителство.
81
5
 
36
 
! Отговори
българина преди 6 години
Хайде малко да осветлим статистиката. До кога всички лизингови коли ще са със софийска регистрация, съответно данъците в софия а колите нямат нищо общо със софия, до кога фабриката в търговище или ямбол или враца а данъците в софия, защото фирмата се водела големи данъкоплатци? София краде от страната а дефакто там не се произвежда нищо само е регистрирана фирмата и данъците там. Това трябва да спре иначе ше има поне 5 Българии скоро...
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гогоЩа *** прощаваш ама къде си видял ефективно действаща рафинерия намираща се на 300 км от най-близкото морско пристанише ? може ако има голями местни залежи, същото е и с Кремиковци и то си отиде щото не е локализирано правилно, и колко народ рабопти в рафинерията в Бургас знаеш ли, 2000 човека, това въобще не е определящо за пазара н труда
79
2
 
23
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
И да продължа коментара на 77:Всички регистрирани фирми в БГ плащат данъци на хазната, парите от които отиват къде? Във Търново има съсредоточена голяма част от хранително-вкусовата промишленост в БГ. Данъците от фирмите и служителите ако оставаха в общината как щеше да изглежда града? Въпроса е валиден за всеки град в БГ.
78
10
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
"СОЦ-ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА "--НЕ СТАВА И ЗА *** ЗА ЗЕЛЬЕ...!СЕВЕРОЗАПАДА ВИ ХРАНЕШЕ --ДОКАТО ИМАШЕ "КУЛАЦИ-НАРОДНИ ВРАГОВЕ"!!!СЕГА Е САМО ПРОЛЕТАРИИ С ГОЛИ *** -.КОИТО И НЕ МОГАТ ДА ИЗХРАНЯТ!ЗАТОВА ЯДЕТЕ --СИРЕНЕ С ТЕБЕШИР, И ДОМАТИ С КОЛЦИ...ЗАЩОТО НЕМАТЕ ОВЦЕ, КРАВИ И..... КОЙ ДА ВИ КОПА ГРАДИНИТЕ!ЗАТОВА --ЧЕКАЙТЕ БАЛАМИТЕ ДА КОПАТ И ДА ВИ ХРАНЯТ ....ХА,ХА,ХААААААААААААААЕГА ДОЧЕКАТЕ ...ХА, ХА,ХАААААМА , КАТО
77
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "СОЦ-РОБИ НА ТРРаботиш,на баба ти фърчилото.БГ беше умишлено срината за да е с наведен гръб и да слуша.Самият Тръмп каза,че са спечелили студената война и откъснаха източна Европа,но техните нпо-та я разложиха,като наляха пари в шепа "елит",за да пропагандират *** идеологии.Абританският журналист Глени описва вождовете ни,като типични бракониери,превърнали се в дивечовъди.Но карай...това ги устройва.
76
9
 
12
 
! Отговори
гого преди 6 години
до 62 ри анонимникабе чук, за каква слава ми говориш бе, нефтохим бургас да не го построи лук оил преди пет гидини бе.1968 бургас 1971 плевен рафинериите . Я закрий сега рафинерията в Бургас и гледай кога ще се развият в някой нов бранш. Таз магистрала която ти направиха на два километра от пловдив кой ти я наорави бе, община пловдив ли с общински пари или държавста.В плевен ловеч габрово търново кога ще има магистрала и кой , общините да си я строят ли за да привлучат чужд капитал...философе
75
4
 
24
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Много пъти съм го писал - Тиквун готви подарък на султана. Направи магистрали, индустриални зони и т.н. Скоро само ще дръпне чертата по билото на Балкана и готово.
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 области и 265 общини в страна със 7 милиона население, Вие какво очаквате, трябва да се редуцира тая бройка максимум 10 области и неповече от 60 общини
73
5
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До "СОЦ-РОБИ НА ТРКомунистите ви одържавиха земята, но не я взеха в джоба си.Сега продавате дядовите си нивички, защото при дивия ни капитализъм парите ви не стигат до края на месеца.
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес в провинцията ще фалира, 30 години злоупотреби, вече да работиш на светло означава да харчиш повече отколкото изкарваш.
71
3
 
20
 
! Отговори
ПРАВ Е 71.. преди 6 години
28-ОБЛАСТИ ....28-АРМИИ ОТ ЧАНТАДЖИИ И ХРАНТУТНИЦИ НА ДЪРЖАВНАТА ЯСЛА !КВА ИМ Е "ДЪРЖАВНАТА СМЕТКА" .....САМО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ЗНАЯТ!!!ТОВА ЛИ Е "СОЦИАЛНОТО " НА ТАЯ БЪЛГАРИЯ...ХА,ХА,ХАААААААААА
70
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та ще е един град!
69
23
 
20
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
В големите градове на България е съсредоточена интелигенцията още от тошово време, именно тя носи в себе си нужната креативност, способна да промени нещата към по-добро. В по-малките населени места и районите от северозападналата част на страната, навремето се въдеха активните борци и наследството което оставиха там сега дава своя плод. Там където се раждаха предимно се.ляни и работници с червени потници, сега тепърва трябва да се провежда кампания за ограмотяване ... !!!
68
5
 
31
 
! Отговори
София-Паразит преди 6 години
На "Мини Марица Изток" данъците /стотици хиляди/отиват в София , а в Старозагорска област остават мръсния въздух със серни газове и прах.София е един *** ,изсмукващ от цялата държава, вместо данъците да са по местонахождение.От всички големи заводи парите текат към софийските каси.За нас отровите и труд, а за вас жълтите павенца
67
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67:Бай Иване, Лук ойл може да плаща данъците на дедо ти Иван - московеца - но не и на България...нямал печалба !!!
66
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме добра новина - БПЦ се събуди. Светият синод излезе с декларация, че е категорично против Истанбулската конвенция. Сигурно и в този сайт ще я пуснат новината.
65
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде в развитите европейски държави северните части са по-богати от южните.както и на континента като цяло.В Северна Европа има пари,а в Южна само дългове и прошляци И у нас ще стане така,ако тръгнем да развиваме икономика и премахнем корупцията.Тогава традиционни икономически центрове като Русе и Плевен ще дръпнат за нула време нагоре.защото там са производствените площадки с цялата прилежаща инфраструктура.Такива индикацииима.В Плевен започват два големи завода за автом.кабели и малц.
64
16
 
10
 
! Отговори
"СОЦ-РОБИ НА ТР преди 6 години
ЗАЩО СЕ ЧУДИТЕ ,БЕ...??!КОМУНИСТИТЕ , ЛИШИХА ЕДИН ЦЕЛ НАРОД ОТ СРЕДСТВАТА МУ ЗА ПРЕПИТАНИЕ , ИМОТИТЕ МУ , ОРЪДИЯТА МУ ЗА РАБОТА --ЗА ДА ГО НАПРАВЯТ "СОЦ-РОБ НА ТРУДА" И ДА МОГАТ ДА ГО УПРАВЛЯВАТ!ПОНЕЖЕ , НЕ МОГАТ ДА ГО УПРАВЛЯВАТ И ЗАДОВОЛЯВАТ НУЖДИТЕ МУ--ФАЛИРАХА!!!СЕГА ---ГО ОПЛАКВАТ И СЪЖАЛЯВАТ, ЛИЦЕМЕРНО .....ЗАЩОТО ПАК СА ГОТОВИ ДА ГО ГРАБЯТ И ЕКСПЛОАТИРАТ ...И ОТНОВО /.."В ИМЕТО НА НАРОДА"/АЗ , РАБОТЯ НАВЪН ...И НЕ СЕ ОПЛАКВАМ!НЕ ЧАКАМ НИКОЙ ДА МЕ ХРАНИ И ОБЛИЧА ..МИСЛЕТЕ МУ ВИЕ!
63
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно нещо ще кажа Чехия е 10,5 млн население и има 12 области, България е 7,5 млн население и има 28 области, е тука е проблема докато не се направи ново териториално деление и да се намалят броя на областите до маскимум 8-9 области, така че административните разходи да спаднат. нещата няма да се оправят