Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
Т'ва е преди 6 години
До 61 АнонименНяма лошо!Който може нека да говори.
61
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емигриралите в София "хранят" и помагат на близките си в провинцията, не ги храни лорд Евгени Минчев или Цецка. Икономиката е така структурирана, че струпването на капитал става само в София, а извън София има едни феодали които плащат на крепостните селяни колкото да не умрат от глад и да не им спрат тока.
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София обхваща много села ! Не е като други градове от петицата
59
4
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Не разбирам защо бургаският Лук ойл,замърсява Бургас,а си плаща данъците в София.Сигурно има и други подобни случаи.Как тогава София няма да е най -успешната икономика.
58
3
 
10
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Това е защото има туристи, ***. Ходи в софийските оазиси факултета и Хр. Ботев, като искаш да ти е "столично".
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е така само защото много отрасли (включително селското стопанство) бяха занемарени.
56
5
 
13
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Като не ти хареесва Пловдив, ходи във Враца, Монтана и Видин ... !!!
55
2
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Няколко милиона мишлета,още чакат бъдещето светло,а живота ни тежък е, за което,виновни са крадци и корумпета.
54
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гогопроблема Ви е че живеете по някаква отминала "слава" а не мислите как да си развиете района, в Русе, Варна същата работа, до преди 10-15 години Пловдив значително изоставаше от Варна по стандарт на живот, ама докато във Варна се радваха на руската мафия дето изкупуваше земята с една групировка , Пловдив лека полека без много приказки и фанфари ги издуха
53
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятото бях за малко в прехваления Пловдив.В едно кафене на пъпа на града бях седнал и от едната ми страна говореха на турски,а от другата на ***.Българска реч не чух.
52
11
 
8
 
! Отговори
IYI Кайъ преди 6 години
До Russia the bestДо 1991 година България хранеше СССР.Сега Турция храни Русия.
51
3
 
23
 
! Отговори
Т'ва е преди 6 години
От стари времена българите сме си бедни и слаби.
50
3
 
23
 
! Отговори
гого преди 6 години
кой загроби Плевен център на тежко машиностроене и нефтоореработване, сега е център на шивачки и плетачки на ишлеме. Един от големите циментиви заводи буквално унищожен, сега на негово нясто е зелена поляна райграс пидравнена като стадион.Плама плевен, трън на оня руския наместник Златев. Години наред се кихаха нангизи на всяко правителство тази рафинерия да не заработи, а нямало монополи...
49
10
 
15
 
! Отговори
Russia the best преди 6 години
A Русия като ви хранеше си мълчахте като риби.
48
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви 20 града? Градовете с точно 5, не повече!СофияВарнаБургасПловдивСтара Загора
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези наеми в софия, само добре платени и квалифицирани пришълци може да се справят. И какъв е извода - нискоквалцифираните и нископлатени дейности се обслужват от местни софиянци които не плащат наем.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49Най-големия ръст в населението на София е именно по времето когато е действало софийското жителство, през тоя период София нараства от 400 хил. до 1,2 млн - ФАКТ
45
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактитеЗащото на север от Балкана не ядат асфалт.Той Бойко хубаво ще им направи пътища ама какво ще ги правят като не ядат асфалт?Нека гласуват за *** *** и да чакат бай Тошо да се върне да ги вземе на работа в ТКЗС-то където да не правят нищо и да крадат каквото им хареса.
44
2
 
11
 
! Отговори
Гост 47 - продължени преди 6 години
Не мога да разбера, нима хората, които застават зад това проучване, се срамуват да кажат нещо и за "хранените"? Това е ужасно. Защото и там, извън 20-те центъра, работят хора, оцеляват и се борят всеки ден, те заслужават подобно изследване, а не просто неглижиране.
43
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Видинзначи западането н севрозапада и всички крайдунавски градове започва още от 50-те години с национализацията и преориентирането на страната от Европа към СеСеСерето, и затова най-виновни са комунистите, които Вие по неясни причини продължавате да избирате