Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се върне Софийското жителство и селяните се върнат по родните си места, хем ще живнат обезлюдените села, хем и София отново ще стане нормален за живеене град, какъвто беше до преди десетина години.Да, ама тогава няма да има кой да избира герберастките протежета за кметове и кметици.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са 20-те града ? Говори се само за 4-5...
40
1
 
13
 
! Отговори
Гост преди 6 години
В тази статия вижда само информация за "разделението", с опит тя да бъде представена без паника, както и за "20 -те града", които "ни хранят", но всъщност, не виждам нищичко за останалите, "хранени" части - тоест, никакви профили няма за тях, кой живее там, как точно го хранят, дали пък чиновниците и малките еднолични търговци, които правят хляб за малките градове, не са точно хранени, а просто много лошо управлявани... В това проучване липсва (или поне в статията) делът за "хранените".
39
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина различията между севера и юга се задълбочават,особено в езиково отношение.В Южна България вече български език почти не се говори.Само турски и романски.
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от ВидинПри тези цени на газта формиращи 60% от себестойността на продукцията на предприятията, които визираш какво очакваш да се случи?Имай предвид, че трябва да пълним гушата на братска Русия.
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като ще се делим на столица и провинция,на южняци и северняци,на западнали и незападнали,на селяни и граждани дайте да прокараме няколко бразди-едната по околовръстното на София,друга по билото на Стара планина и всеки да си поема по своя път.
36
3
 
18
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 6 години
Сакам да кажем , че от толкова изхранване от София , все гладни си ходим.
35
2
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
аз вече си купих фес с червен пискюл и не се грижи за мен
34
1
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
лека корекция може ли?.. не става въпрос за кой е по-по-най продуктивен икономически центаър, а за икономически трупове каквито са градовете в Северна България, кретащи такива - каквито са 19те града и нещо като център ама на корупцията - София...някъде ми се мерна и производство....това какво беше?...??? Мерси
33
21
 
9
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
нали асфалт не се ядеше .. ето яде се: където има магистрали и пътища - там е основната производствена дейност! Но плановите специалисти от БСП общините правиха какво ли не само и само да не се инвестира в техните губернии за да могат да си поддържат робите и да си управляват вечно - а децата им, милите те, са изнемогватт с милиони из западна Европа и US! На това му се вика - "моралният облик на комунистта" ...
32
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като в Мездра правят музей на комунизма, а не предприятия! Ще има още да стоят гладни.
31
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от южна България.Че кой те кара да плачеш,бе царвул.Вместо да висиш по форумите.бягай да бъркаш кереч за поредната ви джамия,че нещо се бави строежът.И учи турски,че скоро ще ти трябва.А Северна България не я мисли.Тя е близо до Европа,а ти си близо до Анадола.
30
7
 
15
 
! Отговори
ерфж преди 6 години
просто тези градове то4ат пари от останалите! а и не само пари! и разли4ията не се засилват а бяха засилени умишлено!
29
4
 
41
 
! Отговори
Един от Видин преди 6 години
Във Видин бяха ликвидирани водещи заводи и фабрики и това го превърна в един от най-бедните градове в Европа .
28
5
 
54
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи много ви моля! Престанете да ЛЪЖЕТЕ! Парите от еврофондовете отидоха главно за вили,яхти,коли,апартаменти и любовници на определен кръг от хора! Всички видяхме как магистрали "построени" с въпросните пари веднага след откриването им пропадат и се налага да се правят наново! Всички видяхме как блокове санирани с тия пари изглеждат много по зле отколкото преди това съниране! Всички видяхме как сега като спират въпросните пари и разни МУТРИ почват да се избиват взаимно! Много ви моля!
27
28
 
12
 
! Отговори
Един от южна Българи преди 6 години
в северна България бяха много комунисти при тошо и дори активни борци .... а сега се оказаха че са малко по зле Като Видин , Бяла Слатина , Плевен ,Монтана ,Враца за тях никога няма да плача.
26
0
 
24
 
! Отговори
фактите преди 6 години
Всяка държава е така - има по -добре развити икономически райони , които изкарват много повече пари от останалите . Нито е странно , нито е български " патент" А , за да тръгне Северна България напред - трябва инфраструктурата да се оправи , ББ що не строи пътища там ???Примерно - пуснаха Видин -Калафат моста , ама по кой очукан път да тръгне камиона , че да стигне до него ???
25
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София икономиката е от административни дейности все разни агенцийки, представителства на чужди фирми, ИТ аутсорсинг, има и някаква хранително-вкусова промишленост. Извън София цялата икономика е хотели, кръчми, казина, фризьорски салони и автосервизи, които се захранват от пари на гастарбайтери. Това е икономиката на България.
24
16
 
11
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
По време на социализма Пловдив беше тотално зарязан от режима на Живков.Най-печелившите заводи и развитото земеделие на държавата бяха в Пловдив,а инвестициите за града бяха съвсем мизерни,особенно спрямо София,Варна и Плевен.Пловдив и до днес няма свестен стадион,нямаше спортна зала,няма и до днес опера, театъра е малък от 1929 г.,улиците и булевардите бяха малко и зле поддържани.Днес Пловдив просперира,благодарение на пловдивчани,ако 50 х. пловдивчани се преселят в Плевен и той ще потръгне
23
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северозападна България - към Румъния и с нова столица Букурещ.