В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.
31 яну 2018 07:11,
118
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците
Снимка: архив "Булфото"

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. Това обясни зам.-шефът на Сдружението на брокерите на недвижими имоти Илияна Василева пред  "Труд".

Още по темата

Тя съобщи и че в Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Интерес към покупка на дом у нас продължават да демонстрират германски пенсионери. Напоследък те се насочват към Варна.

"Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация", коментира зам.-председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Той обясни, че заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар.

Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Брокерите прогнозират застой на имотния пазар в София след ръста през миналата година. Поскъпване все пак ще има, но само на луксозните жилища.

Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясняват експертите.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като "Чайка" – до 1000 евро за кв. м. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 5 години
До Йотов 105 - Не бързай да купуваш такъв евтин имот! Ще се наденеш на проблеми!! Има хора, които само гледат да се отърват от него! Я съседите кофти, я достъпа кофти, я прекалено стар и му предстои събаряне...
103
0
 
0
 
! Отговори
фифи преди 5 години
До Бай Коста 103 - Защо пък не?? За 300 - 400 евро на квадрат ще получиш имот на който нещо не му е наред! Я някаква мансарда, я някакъв сутерен, я без редовен ток или вода, я със затруднен достъп до него, я ипотекиран. Или пък имот с проблеми в документацията. Има имоти от по 40 квадрата за 8000 евро например. Но като го купиш ти му береш грижите и проблемите!...
102
0
 
1
 
! Отговори
кривозъбиа баи кунчо преди 6 години
балгарите не са и никога не са били бедни но са много глупави и затова изчезват катои неандепталците
101
0
 
5
 
! Отговори
Йотов преди 6 години
Ако някой ми предложи жилище в Бургас и над "експертната" оценка на малоумния драскач от 300-400 за Бургас. Ще го купя веднага. Как може да пишете такива смехории и небивалици. Смешни ставате в очите на читателите.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано, все тая, когато 95% от българите, едвам могат да си позволят 2 седмици на черноморитето ни ...
99
1
 
6
 
! Отговори
Бай Коста преди 6 години
Това са пълни лъжи.какви 300-400 евро на кв .м в Бургас.панелка от47кв купих в края на миналата година за 40000 евро.и после от руснаците и англичани те има много добри хора които живеят в селата и никому лошо не правят.иначе тия къщи щяха да паднат и се ограбят.нямам нищо против тия хора,а че малко повече пиел негова си работа,щом не прави престъпления казвам му наздрраве6
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чамадан вакзал Сибир
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛАД МОРИ ГОВЕДАТА
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Само така!
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно!
94
4
 
5
 
! Отговори
Пияница и говедар преди 6 години
Не обичам пияндурите от Русия и говедарите от ФАЩ.Вие пък ако смятате руснака и американеца обичат българина жестоко се лъжете.Пияндура и говедара просто си гледат интереса.С две думи...в природата слабия робува на силния.Точка:))
93
3
 
16
 
! Отговори
не син преди 6 години
Че руснаците си тръгват няма съмнение ! Чудя се как ще се справим с огромните опашки от западняците неистово желаещи имоти у нас !
92
16
 
9
 
! Отговори
Шегуваш се преди 6 години
До 95 БългаринКултурен туризъм!Руснаците освен алкохол,спирт,антифриз и бензин не пият.Не ми хвалете рашките.Даже децата от детската градина знаят че рашките са *** и агресивни индивиди.
91
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добри новини. По-малко руснаци и повече цивилизовани хора.
90
10
 
37
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Западът ни приема като дестинация за алкохолен туризъм. Руснаците ни приемат повече като дестинация за културен туризъм.
89
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг."Всъщност това изречение е цялата новина, останалото е локум с марка Фейк нюз.
88
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашките които идват в България били от провинцията или социални АХАХАХАХХ за това ли на регистрационните табели на джиповете им пише Москва ?
87
12
 
20
 
! Отговори
РеалисТ преди 6 години
Никой не стои дълго време в Чалганистан.Заможните руснаци купуват имоти от Гърция и Анталия.Тук в *** идват утайките на Русия и след няколко години и те бягат от страната на простотията.
86
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняцитеКаква страхотна новина. Това е направо музика за ушите ми.
85
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната порция фалшиви новини.По реално кажете, ортопедите по морето са заети да гипсират западняци, които са си счупили краката да тичат насам за да си купят свой имот.Да надуем още малко имотния балон.За *** ли ни имат?