Паметници на раздора: Да се разруши ли "Альошата" в Бургас?

Символ на отминала диктатура или културно наследство
Обновена: 8 фев 2018 11:03 | 8 фев 2018 11:00, Петя Славова
503

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия "За" и "Против" съветските монументи не съществува.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
5
 
3
 
! Отговори
extremist преди 6 години
СДС=СЪЮЗ НА ДЕСТРУКТИВНИТЕ СИЛИ; ТАЯ ПАРТИЯ МОЖЕ ДА ПРЕДЛАГА САМО РАЗРУХА И ГРАБЕЖ ЩОТО ТАКЪВ И Е МАТЕРИАЛА. Ж*ЕЛ*Ю ЖА*БА*ТА ПРЕДЛОЖИ РЕСТИТУЦИЯ НА ЗЕМЯТА И СЕГА В БИВШАТА ЖИТНИЦА НА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ; ПАК СЪЩИЯ БУТНА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ И СЕГА ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ ПРИБРА 160 000 000 е И СЛОЖИ МРЕЖА ЗА КОМАРИ
354
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В место да го показваме хи да вземаме пари от това ние го разрушаме и единственото което ще получим е една голяма нула .Вместо и да реставрираме бузлуджа за сметка на държавата и в полза на държавата ние си плюеме щото имаме слюнка в изобилие а можем да извлечем само бонуси ,ако там горе направят рсторант и т.н само дръпнатите очи ни стигат да го поддържаме обаче-НЕ ние си плюваме на историята щото така можеме .
353
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разрушето го тоя паменетик ,дано да намерят спокойствие тези на които им пречи .Дали ще спят по-щастливо е техен избор .Дано да унищожат всичко което се е запазило за поколенията -Таса поне една част от нас ще е удовллетворена -Спете спокойно деца на Костов и нахББ и на ЦЦв и намитьо очите -
352
6
 
8
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Альоша= паметник на нацистката армия в Израел
351
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събаряй !
350
2
 
8
 
! Отговори
Ал(ко)льоша преди 6 години
Апропо, не знам епикризата на бургаския каменен ***, но пловдивския е трябвало да изобразява самия Джугашвили. В този момент се явява на сцената Хрущов с признанията за делата на Йосиф В. и червените *** сменят концепцията - на нЕкой си незнаен мужик, който бил ни бил освободил. И сега, верни на миризливата мечка, не дават да се пипат. Защото са истински патриоти, но ... руската им Patria...
349
0
 
8
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Колко паметника на турската армия има в Белград,толкова съветски паметници трябва да има в България!
348
1
 
2
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До Анонимен356 Русия води война срещу прусите. Англия спомага за това.Идеята е да се смаже немския елит .Показва се слабост на Русия в Японската война.И така привлича на своя страна и Франция.Така че не ми обяснявай защо кое и как.
347
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 366:И съветските паметници ще бъдат премахнати...всяко нещо с времето си, а то е безмилостно към недоносчетата на комунистческия режим.
346
0
 
6
 
! Отговори
Непримирим човек преди 6 години
До "Паметник":Проблема е в чуждопоклонничеството НИ като народ. Докато не престанем да говорим за русофили, американофили и не знам си още какви фили, и не започнем да говорим за БЪЛГАРОФИЛИ и да мислим като такива, няма как нещо да започне да се променя в положителна посока. НЯМА кой друг да мисли за нас, освен самите ние. А война не е спирала да се води у нас и няма изгледи да спре, но вече се нарича хибридна и се води с неща като икономически зависимости, медийна пропаганда, чалгализация...
345
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметник на съветската армия в България- това е като паметник на турската армия на Шипка!
344
3
 
2
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До Анонимен 357.Няма да бъде махнат.Питай леля Ванга.Тя ще ти обясни защо и нелогично.Аз мога и логично но няма смисъл ,дълго е,много дълго.Над 10хил страници:)
343
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнете го на дъното на Черно море- там е мястото на съвецките хора и съвецките паметници! Паметниците на нашите братя,които ни освободиха от турско нека си седят- те са заслужени а онези са окупаторски паметници съвецките "хора" нека си ги качат на магарета,камили и не знам какво още и да ги карат където си щат,но по-далече от нас!
342
1
 
9
 
! Отговори
Ал(ко)льша преди 6 години
"България не само е задръстена със съветски и руски паметници и наименования, та чак Президента и Премиера се водят на руски адрес !Не случайно чуждестранните туристи, като посетят центъра на София си мислят, че са попадали в някое московско предградие."Чудесно казано! Да не се забравя, че преди да стигнат "ДОНДУКОВ", минават покрай паметника на армията ИМ, продължават по бул. РУСКИ (алтернативата е ул. МОСКОВСКА), могат да видят РУСКАТА църква и да стигнат до сгради в СЪВЕТСКИ стил...
341
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 356:Абе Паметник, ти наистина си за музея, но преди това се прегледай.България никога не е водила война срещу Русия, а само Русия е воювала срещу България !
340
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте всички руски паметници, нека си ги вземат в Русия.
339
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бъде премахнат...имаме даостойни Българи които заслужават да бъдат толкова високи....
338
7
 
2
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
До Непримирим човек Ама Ти имаш ли позиция от която си субект на собственото си развитие.Ние сме в НАТО и ЕС,по две прости причини.Първата -да не последваме пътя на Югослявия.Втората ,претсъпния Екит в страната да легитимира властта си.И с откраднатото и заграбено да си гледа бизнеса на гърба на българския народ.Само че идва време в което тая разкрачена позиция няма да ни върши работа.Идва война с Русия,вероятна.Кво ще правиш тогава.Къде ще ходиш на майната си.
337
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, комунистческия режим си е украсил дъжавата със съветски паметници, като булка пред венчило. Не случайно Тошо & Co бяха подготвили годежа с братушката, но само благодарение на великите сили България не беше изтрита от картата на света !
336
1
 
10
 
! Отговори
Непримирим човек преди 6 години
Във всеки град в България най-големият монумент е съветски, величаещ чужда армия, чужда държава и не на последно място показващ българското покорство пред СССР/Русия. Всички съветски паметници са разположени на ключови места в всяко едно населено място. Към ден днешен те действат като сигнална лампа за узурпаторите ни - т.е. щом все още са си по местата значи не сме узряли за една истинска независима българска държава. В най-добрия случай тяхното място е в музей.