Евросанирахме! Едни се греят на дърва, други с парно. Спестихме ли?

Какво показват данните на МРРБ? Вижте?
15 фев 2018 20:00, Петя Славова
77
Евросанирахме! Едни се греят на дърва, други с парно. Спестихме ли?
Снимка: архив, Булфото

Санираните апартаменти в обществени и жилищни сгради в 28 малки общини ще пестят на собствениците им по 7,5 млн. лв. всяка година. Вложените до момента европейски субсидии са на стойност 80 млн. лв. при сключени 107 договора за безвъзмездна финансова помощ, показват данните на регионалното министерство.

Стойността на спестената първична енергия която се очаква по тях, е около 54 млн. киловатчаса за година. Собствениците на апартаменти в малките общини използват основно дърва или ток за отопление, показват разчетите на министерството.

Приемаме, че в половината от обновените по европейската програма за саниране за отопление се използва дървен материал, което излиза по-евтино през зимата.

Още по темата

В този случай собствениците на имотите ще спестят около 2,7 млн. лева при цена на кубик дърва около 100 лева. Сумата, спестена от санирането при останалите блокове, използващи ток, е 4,8 млн. лева на година при цена на киловатчаса по 0,18 лева, пише "Монитор".

Приоритетната ос "Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони (ПО2) на оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020г." е предназначена да подпомогне обновяването на сградния фонд в периферни райони от ниво 4 на националната полицентрична система. В рамката за изпълнение на приоритетната ос е заложена етапна цел за спестена енергия към края на 2018 г. от 5,1 млн. киловатчаса за година и крайна цел към 2023 г. от 56,9 млн. киловатчаса за година.

Съгласно индикативната годишна работна програма на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през март ще бъде обявена нова процедура - "Енергийна ефективност в периферните райони 2" по Приоритетна ос 2, с която също ще се допринесе за увеличаване на стойностите на спестена първична енергия.

По нея кандидатите за нови дограми и монтиране на топлоизолация ще си разделят близо 207 млн. лв. Условието е кандидатстващите за евросубсидии за ремонти да обитават многофамилни жилищни сгради с до 35 апартамента. По програмата могат да кандидатстват сгради, които остават извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
Томислав Бонбончев преди 8 месеца
Вложените до момента европейски субсидии..........., моля? Европейски субсидии???
Ха ха ха!
със пари от републиканския бюджет
60
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
До икономист

Благодаря за съвета, макар че едва ли ще се възползвам от него. Причината е, че (юридически) нещата са така сложени, че засега не е оправдано влагането на повече средства. Колкото до сметките ми за ток - мисля, че са нормални, имайки предвид, че топла вода и готвене са също на ток.
59
2
 
10
 
! Отговори
икономист преди 8 месеца
До Някой

Ако въпросното духане е от отваряемите крила(което е най-вероятно), може и да се оправи с настройка на обкова. Може и механизма, който затваря дограмата да е кофти. Но тези неща се сменят и не са особено скъпи. Моето мнение е, че за да има наистина осезаем ефект от санирането, трябва и вътре в самото жилище да се направи основен ремонт, като се постави изолация на пода и тавана, също и от вътрешната страна на външните стени. Тогава вече, със сигурност ще имаш намалена консуманиця!
58
1
 
10
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
До икономист

Не знам кой какво е правил, защото се нанесох месеци след поставянето ѝ, нито пък ме интересува как се прави. Фактът е, че някой не си е свършил работата. Съдейки по дограмата, мога да предположа качеството на останалата част от т.нар. "саниране", но просто писах за тока.
57
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 8 месеца
До Някой

В грешка си за "криворъките шведи"! Освен ако дограмата ти, не е супер криво поставена, но пък тогава би имал доста по-сериозни проблеми от това, за което пишеш.
Монтажистите, всъщност няма какво толкова да сбъркат при поставянето на дограмата, освен ако не са сложили дюбели, и не са я нивелирали както трябва. След това нали са и сложили монтажна пяна, а отделно е била обърната отвън и отвътре. По-скоро трябва да виниш майсторите, които са я сглобили, или тези, които са я обръщали...
56
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 8 месеца
Копачите на крипто валути вдигат многократно потреблението на ток! Така че, от саниране файда за БГ енергетика НЯМА!!!
55
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ала-бала,саниране-маниране.Потреблетието на ток не е спаднало,централите не са затворени.Ако им бяха вярни сметките,трябваше да затвори поне една централа.
Освен това в Германия сле толкова години отчетоха,чче ползата от санирането е много по-малка отколкото се е смятало.Да не говорим,че с стиропор 5 санта е почти равно на нула.Даже може и по-зле да стане като надупчат панела.
54
1
 
20
 
! Отговори
ЦЕЛ преди 8 месеца
До саниран

Дългосрочната цел е да се съборят панелките и на техни места за се изградят затворени комплекси, да се намалят зелените площи. Въпреки че населението намалява и няма от къде да се увеличи, даже виетнамците и пакистанците не исат да работят у нас за тези мизерни заплати. Още повече , че земята под панелките не е върната на бившите собственици. Борбата е за земята, никой не се интересува от населението как съществува и как оцелява.
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната хвалба с цел прикриване на огромна кражба - по-голяма и от КТБ
52
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 8 месеца
До Анонимен

"Санирал съм си жилището,живея много икономично,студено ми е,а сметката за ток-до небесата."
Интересно ми е как така ти е студено с ток до небесата. Аз поддържам 22-23 градуса с 3 маслени радиатора на около 60 квадрата. За януари платих 180 лева. Това много ли е според теб? Или на 22 градуса е студено? Жилището е "санирано", но това не се брои, защото криворъките шведи, поставили дограмата са си оставили ръцете и духa.
51
1
 
30
 
! Отговори
саниран преди 8 месеца
първо ни подхлъзнаха с това саниране, което по своята същност означава укрепване на конструкции на панелките, така че да не се разпаднат. Сега с тези стиропори, няма как да стане това и "санираните" панелки на тиквата ще почнат да се рушат. Дано няма пострадали. Ама на властта не й дреме, нали има пари за крадене...
50
0
 
24
 
! Отговори
до 44 преди 8 месеца
"От тези числа някой разбра ли нещо случайно?"
Да разбрахме как за пореден път източиха нашите пари - 107 договора за 80 милиона евро от фонд правят средно 747 663 евро на договор. И това са само парите от евро проектите, а има и държавно финансиране 2 милиарда и после още щяха да си удобряват, които изобщо не се споменават в сметките, но ги има черно на бяло похарчени. И сметката излиза по няколко хиляди евро на квадрат само за ремонт на стари сради, многократно по скъпо от ново строителство...
49
1
 
18
 
! Отговори
RE: Я па ти... преди 8 месеца
Всичко след Тошово време, което е закупено без кредит и/или ако не си живял и работил извън БГ, за мен си е: незаконна реституция със фалшиви свидетели (удобно се забравя, че при усвояване на имоти, същите са били обезщетявани при соца), подкупи и пране на пари. Никой не е в състояние да ме убеди, че с една заплата в периода 89 - 99 можеш да купиш жилище със честен труд.
Сега може, има хора със заплати 30-40 000 лв, тогава не.
Важен е първият милион, много важен!
Удобно се подминава този период
48
2
 
10
 
! Отговори
Я па ти... преди 8 месеца
До Дървена мафия 45 Еее, чак па за шесте апартамента на Цецо да се разследват всички с повече от един апартамент.Това по Конституция ли е ?Прекаляваш.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата ги савира безплотно , а те се греят на дърва.
46
2
 
22
 
! Отговори
111111 преди 8 месеца
Гледайте по нова или бТВ, не помня, как стиропора пламва при 75 С, това е бомба със закъснител! Дано Бог ни пази, че тези превърнаха блоковете в нещо много опасно!
45
13
 
28
 
! Отговори
Дървена мафия преди 8 месеца
Спрете отопление на дърва и въглища на топлофицирани и електрофицирани сгради - София. Продажбата на дърва за отопление е престъпление към България и децата ни, обезлесяването е липса на кислород - ГЕНОЦИД.
В БГ киловат 21 стотинки, в САЩ киловат 21 стотинки.
Ерде САЩ, ерде БГ. Затова всички сектори вода, парно, ток трябва да са държавни.
Всички БГ богаташи разследване на имущество от първата до последната стотинка.
Всичко с над един апартамент повече от 100 кв. след 1989 трябва да се разследва.
44
0
 
30
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
От тези числа някой разбра ли нещо случайно?
43
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Борисов дава работа за всички имя хляб
Санировки има Нинова забранявя санировките а без санировки няма работа и хляб за нас
В Турция не е добре тука българите дават хляб
42
5
 
22
 
! Отговори
МЪНИ МЪНИ преди 8 месеца
Както всичко в бг всичко е през изкривена призма дори и енергоефективността
стериопора ше ти пази топло а панелката колко е здрава ? теца филтри има ли ?
истината е ПРИБИРАНЕ Н АПАРИ И ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИ СОБСТВЕНИ И ЧУЖДИ