МВР иска още 4 млн. за камери на пътя, парите – от глоби

30% повече са загиналите пешеходци за 2017 година
14 мар 2018 09:30, Анисия Иванова
73
МВР иска още 4 млн. за камери на пътя, парите – от глоби
Архив: Булфото

МВР иска да му се отпуснат още 4 млн. лв., с които да купи нови камери за регистриране на пътните нарушения. Това става ясно от предложения, внесени за разглеждане в държавната комисия по безопасността на движението по пътищата. Сумата ще дойде от пари, които се събират от глоби, наложени за нарушения на правилата за движение.

Около 2.4 млн. лв. ще струват 20 нови стационарни камери, става ясно от предложението. Всяка от тях е на цена 120 хил. лв. Отделно от това МВР иска и над 1.8 млн. лв. за 28 преносими камери с единична стойност 65 хил. лв. Миналата година КАТ получи 28 модерни камери.

Още по темата

В понеделник шуменската полиция направи демонстрация на новата си камера. Тя може да снима автомобилите от около 600 метра и автоматично издава фиш без човешка намеса. Техниката може да работи и през нощта и да следи по три автомобила едновременно. Новите камери не могат да бъдат уловени от антирадарите, използвани от шофьорите, твърдят от МВР.

"Това устройство може да засича нарушения на скоростните режими в няколко ленти и в няколко посоки. Измерената скорост е безупречна, тъй като се извършва с лазерен прибор. В устройството има инсталиран софтуер за разпознаване на регистрационните номера. Т.е. при заснемане автоматично се разпознава номерът на автомобила, като впоследствие автоматично се изготвя и справката за собственост", обясни инспекторът в КАТ-Шумен Веселин Георгиев пред БНР. В края на миналия месец новата си камера показа и полицията в Хасково.

Миналия петък вътрешният министър Валентин Радев намекна, че на пътя ще се върнат устройствата, които снимаха от движещи си коли. "Не ме карайте да казвам какви нови мерки ще има, но ще има камери, които ще се движат по пътищата", заяви той в парламента.

Не е ясно доколко новите уреди ще помогнат за намаляване броя на произшествията. И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им, пише "Сега".

Броят на жертвите при катастрофи през миналата година е намалял минимално, сочат данните на държавната комисия. През 2017 г. по пътищата са загинали 682 души. Година по-рано броят на жертвите е бил 708.

За сметка на това се регистрира скок в броя на загиналите пешеходци. През миналата година у нас са загинали 157 пешеходци, съобщи bTV. Година по-рано жетвите са били 118. В София са регистрирани само 2-ма загинали, което е учудващо на фона на броя на хората и автомобилите в столицата. Има намаление и в броя на пострадалите пешеходци. През 2016 г. в столицата са ударени 439 души, а през изминалата година пострадалите са 419.

Основните причини за катастрофите си остават несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство, неправилно изпреварване и употреба на алкохол или друго упойващо вещество. Най-често нарушенията се правят от шофьорите - в над 95% от случаите. Нарушения на пешеходци са регистрирани при под 2% от катастрофите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
7
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
Мрънкате, кой какво иска а същевременно шофирате като "откачени" и се избивате, после обвинявате полицаи, управляващи и кой ли не!
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около 2.4 млн. лв. ще струват 20 нови стационарни камери, става ясно от предложението. Всяка от тях е на цена 120 хил. лв. Отделно от това МВР иска и над 1.8 млн. лв. за 28 преносими камери с единична стойност 65 хил. лв.*** обира, няма такава цена просто. Проблема им е, че не събират задълженията. Мой познат в КАТ Варна, вика ако знаеш колко тарикати с пари идват и след среща с началника се трият записи. Не се накрадаха тия, аман
44
2
 
3
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Ще нацвъкаме камери навред и съвсем ще спрем да работим :)
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не коментира от къде ще се вземат парите за глобите и съответно за камерите...защото на босия цървулите не можеш да взмеш.
42
2
 
12
 
! Отговори
Камера преди 6 години
Тези цербери нямат спирачка. То стига сте го драли,и без това съдрания българин. В тази държава лапачите повече от тези,които изкарват парите! Пълни се бюджета от нашия джоб и къде отиват тези пари? Нито престъпността е паднала,нито ПТП-тата. То само със сопа не става,трябва и акъл!
41
5
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
3лaта дълбоката съм
40
1
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Ти или си много глупaв, или си милиционер?
39
2
 
7
 
! Отговори
Пореден преди 6 години
мм по груби сметки 120 000 или 120 хил лева парчето ...добре малко пари за монтаж софтуер кражба дрън дрън по 110 000 110 хиляди лева да стне полицейщинта пълна контрол контрол в това време *** ве возят без билет на път да оберат или окрадат нещо а ние да си караме по дупките ида плащаме ремонти на шарнири биелетки тампони и криви джанти ..за свещи и илачи дано ве опее попа крадлива ***.
38
2
 
2
 
! Отговори
Директен преди 6 години
То за тва ги е страх да взимат пари и са пишат хнаха тоя за подкуп фанаха оня а допреди месец два ни обвиняват че сме на корумпираната държава
37
1
 
13
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Много скъпи тия камери ! 120 000 лв. !! Някой пак ще хапне ...... .
36
4
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
30% повече загинали пещшеходци защото промениха тъпия закон в частта му на пешеходните пътеки, вече минават пред мен зад мен , докато съм на пешеходна , вече само с камък пресичам. Мършите дето гласуваха закона са виновни !!!
35
3
 
8
 
! Отговори
Директен преди 6 години
То всъщност винаги е било така де у бгда ни управляват терикати или мафиози
34
2
 
4
 
! Отговори
Директен преди 6 години
Кат са тия кадето се уж гледат да се водят постоянно в момента от чуждите държави америка а тука лъжат народа и прават обратното,*** нема балъци вече има само мъртъвци по пътищата
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяка камера си изплаща цената точно за един ден от глобите от нарушенията които ще засече.Този факт е световноизвестен,но в Бг.вече 30 години се мъдрува дали да се слагат камери,къде и как.Предлагам да се мисли още 30 години,да се анализира,пък тогава да се вземе някакво решение
32
1
 
19
 
! Отговори
Мемфис преди 6 години
МВР крадат народа ЯКО!!!!Какви са тези камери, те са по-скъпи от телескопа Хъбъл?И въобще, как може да се обвързват пари от глоби с пари за камери?Това моментално довежда до мисълта, че целенасочено ще бъдат глобявани невинни хора.А като софтуера разпознава данните за собственика,дали веднага селектира тези, на които НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПИСАН АКТ?Много въпроси поставя този механизъм СЛИВИ ЗА СМЕТ.
31
2
 
9
 
! Отговори
Директен преди 6 години
До- чиновника.Ако продължават да искат другия път ше *** забити кирки не по камерите им ,а по тиквите им
30
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново хвърляне на прах в очите. Сутринта по ТВ се видя, че слагат камера на изхода на София, преди шоурума на Инфинити. Любимо място, защото при 3-4 ленти има ограничение 60, а реално малко по-надолу започва магистралата. Безумни ограничения и катаджия до тях, това е формулата на успеха за КАТ. В чужбина не се нарушава, защото няма такива чудеса. Не може на 8 лентов път пешеходни пътеки, трябва надлез или подлез, за да се изнасят автомобилите.
29
2
 
5
 
! Отговори
Директен преди 6 години
Чиновника не е по голем от жорката така че да го ....Кат
28
2
 
3
 
! Отговори
очевидно преди 6 години
За какво са им камери? Застава един полицай /пеша без патрулка/ на кръстовище и глобява всеки десети умишлено минава на червен светофар.
27
3
 
13
 
! Отговори
Мене преди 6 години
И двете твърдения са вярни - държавата е неспособна да упражнява качествен контрол по пътищата и манталитетът на българина е под всякаква критика. Вече над 10 години съм шофьор и още се чудя как има толкова много нагли и безочливи водачи на пътя. Плачат за вземане на книжката и отнемане на МПС-то, но няма кой да свърши тази така важна работа.