След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!

Протестите на близките им продължава
5 май 2018 11:45, Петя Славова
44
След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Днес е международният ден за правата на хората с увреждания, а протестите у нас на родители на деца с увреждания продължават и тази седмица. Те настояват за премахване на ТЕЛК, вместо това да има оценка на потребностите.

Още по темата

Именно лошите условия, които държавата създава за хората с тези проблеми накара Красимира Обретенова да напусне страната след 15 години ходене по мъките и да замине в Холандия.Тогава Красимира каза: "България изостави мен, сега аз напускам нея".

Сега жената вече е зад граница и още се опитва да свикне с промените. Мъчно й е за близките й, но е уверена, че там детето й ще живее по-добре. "Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно", сподели пред Нова тв Красимира.

"Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си", заяви Красимира Обретенова. Самата тя каза, че все още й предстои регистрация в общината.

"Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон", заяви зам.-социалният министър Росица Димитрова. "Премахването на ТЕЛК са в компетенцията на Министерството на здравеопазването".

"Стартирали сме вече промените", обеща Росица Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Не преди 5 години
Пасионария е в инвалидна количка НЕ заради аутизъм, нищо, че има такъв. А заради церебрална парализа. МАЙКАТА НЕ Е КРИЛА ОТ НИКОЕ от двете заболявания. Аман от ***. На болно дете скачат да тролят. Много гот, а? Яко, а? Почувствахте ли се велики? Самочувствието ви нарасна ли?
40
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До Не39Пасионария Илчева се е родила с аутизъм. Въпроса е защо майка й скри този факт от обществото.
39
2
 
6
 
! Отговори
Не преди 5 години
Майката е родила здраво дете. Болестта на детето не е генетична, а друга и никой не е застрахован от нея . С парите от телк само лекарствата не може да купи. То ги и няма. А дете и храна и друго му трябва. Качествена инвалидна количка струва хиляди левове, които държавата не дава. Аман от завистливи ***. Чули за пари и превъртели. На това дете в инвалидна количка ли за видяхте?
38
1
 
6
 
! Отговори
Сменям преди 5 години
Имам автоимунно нелечимо заболяване, при което имунната ми система унищожава нервната. Може да ме инвалидизира в произволен момент. Някой от троловете тук иска ли да се сменим? Прилагам политическо обещания да се махне телк и да има само оценка на работоспособност от инвалидна количка. Чиста далавера. Ще работите парализирани. Насам ***. То е прекрасно.
37
2
 
5
 
! Отговори
Трябва да се помага преди 5 години
на хора с увреждания.Проблемът е другаде и 12 го е формулирал най-добре. Държавата е загърбила превенцията, която трябва да осъществява. В определени среди безконтролно се прави секс при условия (напр. кръвосмешение, наркомания), вследствие на които вероятността от раждане на деца с увреждания е голяма. Дори нещо повече. Момичета с умствена изостаналост са желани "невести" заради сигурната им пенсия и заради това, че ако родят подобни на тях деца, и това ще носи доход(пенсия) на фамилния клан.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПатилСтъпалата пречат и на хората с увредено зрение. Някои не са напълно слепи, но не виждат добре, зрението им не подлежи на лечение и се препъват в тия прагове, не могат да преценят височината им. Това май беше някакво изискване по едно време- магазините да не са на земята, а да са на определена височина, после май поставиха условие за рампи. Имаше някакви изисквания от общините. Компетентните знаят най- добре.
35
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 30 преди 5 години
Не знам какъв точно е случаят с Красимира, но си спомням ТV-репортаж от времето, когато не достигаха пари за хемодиализа. Репортерката се опита да разчувства зрителите, като разказа за интелигентна млада жена, която не може да живее, ако не се подлага редовно на тази процедура и същевременно знае, че заболяването й се предава по наследство. Родила си момиченце със същия проблем. /Дотук я разбирам, всеки иска да има дете./Но после решила и си родила още едно, и то с такъв проблем! Не коментирам
34
0
 
6
 
! Отговори
Патил преди 5 години
По "Граф Игнатиев", "Раковски" и някои други централни столични улици, за да влезеш в магазин, трябва да преодолееш едно единствено стъпало, което обаче е високо около 40 см. С други думи, обектите са недостъпни за повечето възрастни хора, за лицата със здравословни проблеми на долните крайници, а също и са здрави млади хора, които са получили някаква травма и не са оздравели напълно. Не можеш да си стоиш у дома цял месец, след като си си контузил крака! И тогава се сблъскваш с този проблем.
33
0
 
6
 
! Отговори
Промяна? преди 5 години
Минете само по бул."Хр.Ботев" в София и пребройте магазините и офисите, в които можеш да влезеш, само ако изкачиш няколко стъпала, всяко от които е високо по 30 см!Това е така, защото са пригодени за тази цел помещения, които са имали друго предназначение според архитектурния план. Собствениците им пък не искат да губят от площта на помещението, вътре в което могат да бъдат изградени 4 стъпала високи по 17 см и още едно толкова високо отвън, на тротоара. Вместо това - 3 стъпала отвън по 30 см.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30 Доколкото разбирам, тази е знаела че ще роди недъгаво дете.Това е патология. Да родиш недъгаво за да лежиш на гърба на другите.?И как го разбра това, че нарочно е искала да роди недъгаво дете. Това изказване е върха на козяшката гнус. НЯМАМ ДУМИ
31
6
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Значи да уточним задачата на козяшките *** под статията :Една жена с болно дете , трябва да се заклейми като предателка, мързелива готованка и лапачка на държавни пари .Защото :Детето и е родено с увреждане ,иска да създаде някакви нормални условия за своето болно дете ,потърсила е в друга държава адекватна политика по този проблем / каквато България не иска да създаде/ , споделя опита си в пресата.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото разбирам, тази е знаела че ще роди недъгаво дете.Това е патология. Да родиш недъгаво за да лежиш на гърба на другите.Помощ трябва да се дава само на онези които са пострадали от природно бедствие, недобросъвестност на други, ранени при защита на родината и в този ред на мисли.Преднамерено или поради безгриие не трябва да може да се кандидатира за такъв вид помощ.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, накакъв рашист се засегнал че ги наричат Империя на Злото!
28
5
 
6
 
! Отговори
изцеление преди 5 години
Един ден ще останат само социалисти. И като няма кой да им работи, ще умрат от глад.Така по естествен път територията ще се изцели от чумата на ХХ век.
27
7
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Пътувай другарю, хващайте пътя всички готованци, пораженци и меки китки. България няма нужда от вас, вие я съсипвате и дърпате назад. Днес България има нужда от борбени, предприемчиви, смели и креативни хора. Нека сме малко, но качествени хора готови да се борят, успяват и просперират - чао и не се връщай, мойте съболезнования на страната гостоприемник в която си се настанил.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е време за Равносметка , то това е от просто , по - просто . Щом навремето се намериха умници да нарекат Русия - Империя на Злото , то днес сме длъжни да обявим България за - Държава на Злото . Какви 4.50 и 0.50 им е много .
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През последните 10 год над 1 мил българи са емигрирали от страната .Никой не бяга от добро , всеки бяга към добро.
24
8
 
5
 
! Отговори
един преди 5 години
До Ф.С.В.Що бе бате?Преди 30 години по колко бяха заплатите?Аз лично взимах 170лв.Ама щяха да ме разстрелят на границата ако поисках да си тръгна.
23
4
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До свободенСъс здраве да миеш чинии.
22
4
 
2
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен 21Ти нали си тука?Що не си тръгваш .......?