След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!

Протестите на близките им продължава
5 май 2018 11:45, Петя Славова
44
След бунта: Промяна на живота в BG за хората с увреждания. Дали?!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Днес е международният ден за правата на хората с увреждания, а протестите у нас на родители на деца с увреждания продължават и тази седмица. Те настояват за премахване на ТЕЛК, вместо това да има оценка на потребностите.

Още по темата

Именно лошите условия, които държавата създава за хората с тези проблеми накара Красимира Обретенова да напусне страната след 15 години ходене по мъките и да замине в Холандия.Тогава Красимира каза: "България изостави мен, сега аз напускам нея".

Сега жената вече е зад граница и още се опитва да свикне с промените. Мъчно й е за близките й, но е уверена, че там детето й ще живее по-добре. "Не беше мечтата на живота ми да се превърна в емигрант. Липсват ми близките, но дъщеря ми се чувства прекрасно", сподели пред Нова тв Красимира.

"Още съм на прага на интегрирането ми в Холандия. Административната пътека е следната – адресна регистрация, плащане на социални и здравни осигуровки, след което системата идва при семейството. Идва екип от социален работник, представител на общината, специалисти, детето се преглежда и се насочва към специализирано училище. Оттам нататък системата поема грижата за това дете, за да развие потенциала си", заяви Красимира Обретенова. Самата тя каза, че все още й предстои регистрация в общината.

"Трябва да разработим цялостно нов закон. Но това отнема повече време и сме се фокусирали върху измененията и допълненията на съществуващия закон", заяви зам.-социалният министър Росица Димитрова. "Премахването на ТЕЛК са в компетенцията на Министерството на здравеопазването".

"Стартирали сме вече промените", обеща Росица Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дете, страдащо от аутизъм, детска церебрална парализа, незрящо момиче, е изгонено от Трето помощно училище Едуард Сеген - полупансион. Това съобщи на страницата си във Фейсбук Красимира Обретенова през 2014 година. Защо госпожата не обясни, че е родила на 42 години, болно от аутизъм бебе? Може би защото не и е удобно? Тази умишлено ли скри едно от най-важните заболявания на дъщеря си?. И къде се намира Господин Илчев бащата на Пасионария. Оказа се, че госпожата се прави на жертва и до преди 4 години дъщеря й е била настанена в полупансион за увредени деца. От интервюто което гледах разбрах,