Заради мизерни заплати (600 левчета): Медсестри на протест!

От 7-8 години възнагражденията им не са се променяли
11 май 2018 08:50, Петя Славова
99

Медицинска сестра на годината за 2017 г. в Бургас е Даниела Христова. Тя беше наградена на церемонията по случай Световния ден на сестринството. Работи 27 години в сферата на здравеопазването, но се срамува да сподели размера на заплатата си, която по думите ѝ от 7-8 години не е мърдала - 600 лева.

Още по темата

Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май, но тази година той ще бъде отбелязан с протести. Хиляди специалисти по здравни грижи излизат на протест в София, заради липсата на визия за развитие и финансиране на системата.

"Ще излезем на протест около 3000 души. Протестната манифестация не е политическа, не искаме да сваляме министър, правителство... Мечтаем един министър на здравеопазването да си изкара мандата. Искаме да се промени моделът на финансиране в здравеопазването", обясни проф. Станка Маркова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е на мнение, че законът трябва да се промени така, че ако е договорена стартова заплата от две минимални заплати, това да бъде задължение на всички болници.

"Стартовата заплата на една мед. сестра е с 15 лева повече от на санитарката. В общинските болници не получават повече от 600 лева. Отношението остава толкова пренебрежително...", каза още проф. Маркова в "България сутрин".

"Искаме да се закриват отделенията и болниците, които нямат политика да стимулират кадрите си", настоя тя и алармира за крещяща нужда от медицински сестри и акушерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе работата от зле започва да става безнадеждна
46
1
 
10
 
! Отговори
ауууууу, голем праз преди 5 години
Няма проблем на границата чакат 1 милион виетнамци, кеф ти сестри кеф ти братя! А министрите не се задържат щото кой от кой по-бързо крадат и после бегат! Сегашният, уйчата на финансовото кръглоглаво чудо с честните сини очи, ви го туриха да замете всичко под килима и най-накрая ще го изритат да си ходи на село да сади домати!Не и преди скъпият племеник, възпитаникът адамов, да си довърши грозната къщичка!
45
1
 
13
 
! Отговори
Мед.сестра преди 5 години
До Анонимен . За каква маса иде реч?Нещо сте се объркали с лекарите.Това е реалната заплата,а на места е по-ниска.Хаосът и отговорността е голяма.
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 1.3 млн. пенсинери, 800 хил. на телк, 800 хил. рома, 600 хил. безработни, 1 млн. държавни чиновници, деца, затворници, мигранти, работещи на черно и т.н. и т.н., откъде да дойдат парите всички тия хора само лапат , а не дават нищо, единствените свежи пари които идват за саниране ,магистрали и др. се открадват , като свършат и те няма да има и заплати по 600 лв.
43
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам колко злато има по тая уж бедна медицинска сестра, не вярвам да гладува.Кой знае колко прибира под масата. Сигурно поне 3 пъти по 600 лв.От опит знам, че ако не бутнеш под масата, никой не ти обръща внимание в болницата.Включително и санитарките.
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина е фалшива, Тиквуний каза, че живеем добре. Ние офцете не вярваме на това, опитвате се да ни манипулирате. Нали Тиквуний? Кажи им, че лъжат тия лоши хора :(
41
0
 
15
 
! Отговори
нЕма такава Държава4 преди 5 години
А раздутата Държавна Администрация ? Пълна с "наши хора" , незнаещи изобщо за какво са там ? Главно спящи по Бюрата и лакиращи си ноктите по цял ден ? Всичко , назначено на ПОЛИТИЧЕСКИ и РОДНИНСКИ ПРИНЦИП !!! Само идете по Министерствата да видите за какво иде реч! Има си , разбира се , "работни пчелички" и *** , назначени там да вършат цялата работа на шефчетата за по 600 лева ! За там знам как "МЛАДШИ ЕКСПЕРТ" взима , в пъти повече , от "СТАРШИ" или "ГЛАВЕН" ! ...... :( :( :(
40
21
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
жената в кадър носи обеци на стойност годишната инвалидна пенсия на диабетик. предполагам, че са наследство от пра баба и. малко като бабите с норките дето протестираха пред нс че са гладни, по повелята на партията.
39
4
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Тези мед. сестри не схващат ли идеята на Суджуците, че пари няма да има докато не се санира цяла страна и не се върне дълга, който са изтеглили управляващите?
38
2
 
19
 
! Отговори
нЕма такава Държава3 преди 5 години
... Оправете и проблемите с Инвалидите и с техните Инвалидни пенсии ! Но НЕ да им ги взимате и намалявате , както искате ! А просто да "изчезнат" тези , които си КУПУВАТ ТЕЛК РЕШЕНИЯ за да взимат някакви пари и да имат предимство за нещо някъде ! Трябва да има най - строги санкции за Лекари и Лекарски комисии "продаващи" ТЕЛК РЕШЕНИЯ на РОМИ , които всъщност са здрави! Точно от там идват големите проблеми! Дава се ТЕЛК на "наши хора" за счупен нокът или запек ! После страдат невинни !!! :(
37
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво плачете бе, кой ви избира Бойко Боорисов и ГЕРБ.Да не ви ги изибрам аз от Мюнхен случайно.
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз познавам ЕДИН, който позвал ЕДИН, който имал ЕДИН приятел и той бил АЙ ТИ вземал 3 500 лв.Да, ама той е ЕДИН.
35
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ревете , а си търсете правата! Подкрепяйте се! Всички са недоволни, но всеки плюе другия и затова сме на този хал.
34
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната работна заплата в България е 600-700 лв, каквото и да ви лъжат гербавите актвисти по форумите.Дори в София хората които вземат над тези пари са не повече от 20 хиляди общо.И в най-масовия случай те пък вземат 800-900 лв.Над 1000 лв взимат само приближените на властта.Фандъкова може да взема и 70 000, но тя не е покзател за статута на обществото.
33
1
 
21
 
! Отговори
нЕма такава Държава2 преди 5 години
... Продължавам от предния пост ! - Ей Държавни Хрантутници и *** вземете оправете първо пенсиите на възрастните хора! Направете ги - ЕВРОПЕЙСКИ ! Нали натам сте тръгнали , смешници такива ?!?! После оправете заплатите на нормалните и обикновени работещи Българи , като тези Медицински сестри ! Трето - Вземете си оправете тази Държавна Администрация! ИСКАМ ДА ЗНАМ - КАК "МЛАДШИ ЕКСПЕРТ" ВЗИМА ПОВЕЧЕ ОТ "СТАРШИ ЕКСПЕРТ" ? Или как служител БЕЗ ВИСШЕ взима в пъти повече от такъв , с ДВЕ ВИСШИ ?!?
32
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aми, аз съм инженер с повече от 10 години опит, пиша на 6 програмни езика и на 6 места мми предложиха между 600 и 900 лева чисти. Проблемите не са само с медицинските сестри. Всички казват "да, ама аз имам един приятел ИТ специалист, който взима 3000" и като почнем да се питаме къде работи и кой е този и накрая все се получава, че тия хора с големите заплати са някакви общи познати на всички. И само едни и същи посочват с висока заплата. Иначе масово заплатите са супер зле. Във всички браншове.
31
1
 
26
 
! Отговори
нЕма такава Държава! преди 5 години
Това НЕ Е "Държава" , особено пък - Европейска ! ... По - скоро сме бледо копие на подобие на "Държава" от третия Африкански свят ! ... Дори съм абсолютно убеден , че над половината Страни в Африка са значително по - добре от нас ! За другите Континенти - дори ще е смешно да се сравняваме ! 100 ЕВРО МЕСЕЧНА ПЕНСИЯ ?!?! 300 ЕВРО МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ?!?! В ДЪРЖАВА , ИСКАЩА ДА ВЛИЗА В НЯКАКВА ЕВРО ЗОНА ?!?! ... Щеше да е адски смешно , ако НЕ БЕШЕ ТРАГИЧНО И ОТВРАТИТЕЛНО ЦИНИЧНО КЪМ ХОРАТА ТУК !!! ..
30
19
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
абе тука на протеста на медиците преброих повече часовници за по 2 бона отколко в магазин на витошка... явно вместо хлеб са си накупували лексусе мерцедеси и часовници, тия сиромаси. кога имаш обувки за 400 лева явно парите от държавата не са ти най големия проблем.
29
1
 
11
 
! Отговори
срам преди 5 години
срам,срам,срам, няма да се оправи скоро в Бьлгария
28
4
 
30
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Стига с тия герберастки опашати лъжи за 1000 лв. И не ми излизай отново с приказките за Ай Ти - тата.Не може целят народ да е програмисти.Трябва някой и да работи.