Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?

Министерството на земеделието готви нови правила
28 май 2018 14:00, Петя Славова
144
Кренвиршите ни поне с 50% месо, а защо не 100%... Кога?
Снимка: архив, Reuters

Министерството на земеделието готви нови правила като мярка срещу двойния стандарт при храните, съобщава "24 часа".

Новите норми ще определят минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренфиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо.

Още по темата

Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще са изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималното съдържание на месо ще е по-висока - вероятно 70-80%.

За млечните продукти пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолните напитки, шоколадите и другите храни.

Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа.

Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също още не е задължителен.

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите и кучешка радост не заслужават-безродни ***.
112
3
 
9
 
! Отговори
989898989899 преди 5 години
До Ветеринар кучешка радост = беше толкова евтин , че с него хранехме кучетата А за нас си взимахме шпеков салам , филета , луканки
111
1
 
8
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 104 И аз веднъж се излъгах да купя био боб от Кауфланд. Половината от него варих 4 часа и не беше сварен добре. И никакъв вкус.Останалата половина веднага изхвърлих. Така че не се лъжете.
110
6
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 5 години
До Анонимен 98 А знаеш ли защо я наричахме кучешка радост? Дъвчеш и в един момент попадаш на не ядлива топка от хрущяли , фасции и апоневрози.Какво правиш? Ами плюеш на кучето.Така беше по БДС с 5 % неядливи ***.
109
1
 
7
 
! Отговори
Леля Кори преди 5 години
Другари! Не яжте капиталистическите колбаси! За вас само сосиската на другарят Путин и не за ядене, а за смучене като конфетка, за да стигне за всички русофили!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ВИ СВЕТНА:Какъв показен магазин на Родопа си снабдявал пък ти бе? На тия глупости може да ти се вържат сегашните лапета които са чули не доразбрали за онова време.Магазин на ДСО Родопа имаше на всякъде поради простата причина че това беше единственото държавни предприятие което снабдяваше с месо населението.Показните магазини бяха за дефицитни стоки,обикновено внос от държави извън СИВ. Кажи че си бил шофьор в ДСО Родопа и си им разкарвал стоката по магазините и толкова.
107
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте био храни, аз така правя.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДА ВИ СВЕТНА:Старата номенклатура нямаше нужда да пазарува, те се хранеха безплатно в специален ресторант в хотел Рила отворен само за тях . Там беше и Кореком.На Позитано ходехме един път на два три месеца, но купувахме поне истински колбаси и месо.
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи за каймата минималния праг на месо може да бъде 70-80% а останалите 30-20% пак може да бъдат нокти,копита и кожа ли? Чудно е че още има хора които още се лъжат да купуват готова кайма,аз лично си ходя в кварталната месарница,избирам си месо и казвам да ми го смелят на кайма,истинска и вкусна.
104
2
 
6
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 5 години
НА ЪГАЛА НА ПОЗИТАНО И ВИТОШКА ---БЕШЕ "ПОКАЗНИЯ МАГАЗИН" НА РОДОПА!ЛИЧНО СЪМ ГО СНАБДЯВАЛ С МЕСО ОТ ВИДИН , МОНТАНА , ВРАЦА И КРИВОДОЛ.ТИ АКО СИ СЕ ХРАНИЛ ОТ ПОКАЗНИТЕ МАГАЗИНИ НА "РОДОПА" И "БУЛГАРПЛОД"...ЗНАЧИ СИ ОТ СТАРАТА НОМЕНКЛАТУРА НА БКП!!!НИЕ РАБОТЕХМЕ ЗА 180-лв/мес!!!!!
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 98Ти сега се храниш със това което ти казват че е био месо и зеленчуци,щото те търговците се отвориха че сега е много модерно зеленчуците да са био и на повечето слагат етикет ,,Био'' надуват цената и такива льохмани като теб кълват като шарани.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 82На ъгъла на Позитано и Витошка в София имаше месарски магазин, имаше всичко, кремвиршите бяха толкова истински и вкусни че можеше да се ядат и сурови, имаше и друг магазин за колбаси на Алабин и Витошка, саламите бяха качествени, в магазина под Цум откъм Централната баня всичко беше от високо качество.Това е истината.
101
0
 
7
 
! Отговори
НЯМА ДВОЕН СТАНДАРТ преди 5 години
..ИМА САМО "ДАЛАВЕРАДЖИЙ-ВНОСИТЕЛИ" НА МЕСО И КОЛБАСИ---КОИТО ВНАСЯТ ЕВТИНИ ЗАПАДНИ СТОКИ , ЗА ДА ЗАДОВОЛЯВАТ НИСКОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР! ИЗХОДА Е ***:УТВЪРДЕНИ НОРМАТИВИ ЗА ВНОСНИТЕ МЕСНИ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ С УСТАНОВЕНИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПАРАМЕТРИ , КОНТРОЛИРАНИ ОТ АКРЕДИТИРАНИ ЛАБОРАТОРИИ!!!/..както е в Германия,Франция и Гърция.../ВСИЧКО , което не отговаря на нормативите ----ОТИВА НА ЕКАРИСАЖ/
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЛАС ОТ БЕЗДНАТАИстина !
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е от 100% месо няма да е кренвирш, а наеница. По дефиниция кренвиршът трябва да съдържа и субпрудукти и животинска мазнина, освен фино смляно месо.
98
5
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 5 години
Ти си плачи за просташкия комунизъм и гнусната му кучешка радост. Аз сега се храня с био месо и зеленчуци.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да мислите за двойни стандарти си помислете родните ни алчно-червени, бивши комунисти и комсомолци какви гадости ни продават. Ако българското беше хубаво, никой нямаше да погледне вносното.
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мястото на русофилите, комунистите и носталгиците е в отходните тръби.
95
0
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 5 години
Двойния Стандарт е Критика към ЕС .Писането по тази тема беше за Западните Компании които внасят Хранителни Продукти в България . Тук става интересно - заради кражбите и отровните храни внос от Западна Европа , ще гризнат дръвцето БГ Фирми . Та нали играхме този мач един път с Мирослав Найденов .
94
3
 
4
 
! Отговори
Знаеме , знаеме... преди 5 години
ЗНАЕМЕ , КАК ПРЕДИ ПРАЗНИЦИ И 1-МАЙ , ОТ СВИНЕФЕРМИТЕ НА АПК , СЕ ОБИРАХА И ПОСЛЕДНИТЕ ПРАСЕТА НА ПО 50-60-кг. ЗА КЛАНЕ В МЕСОКОМБИНАТИТЕ , ЗА ДА ИМА МЕСО ЗА ТРУДЕЩИТЕ СЕ!ЗАЩОТО ТОВА Е СОЦ-а:..ДА СЕ НАПИЕШ И НАГРУХАШ КАТО СВ.И.НЯ ЗА 9.09...ХА,ХА,ХА....В ЧЕСТ НА БКП!!!!Нали , като почнали протестите в България , Тато , веднага разпоредил , да се даде на народа , ядене и пиенье за да не протестира..ха,ха,хааааа...