"Тук почива" Конвенцията за правата на хората с увреждания

Майки от Добрич на протест, с тениски: "Системата ни убива"
2
"Тук почива" Конвенцията за правата на хората с увреждания
Снимка: "Монитор"

Ние сме тук и ще продължим да бъдем тук, докато не проработи Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това заявиха майки на деца с увреждания, които построиха палатков лагер пред сградата на Община Добрич, в подкрепа на протестите на майките на деца с увреждания в София.

Още по темата

Конвенцията е приета още през 2012 г., но 6 години тя е мъртва в България. Затова майките поставиха некролог с надпис "Тук почива", а самите те бяха облечени с тениски "Системата ни убива".

"Искаме Закон за личната помощ, специализирани колички, да има индивидуална оценка на деца и лица с увреждания, според нуждите. Да има достатъчно дневни центрове, където хората с увреждания да бъдат обгрижвани, достатъчно и добре обучен персонал", каза Стела Илиева, майка на малката Алекс, болна от детска церебрална парализа.

Алекс се нуждае от постоянна рехабилитация, от специализирани уреди, от логопед и психолог.

"Аз съм млад човек, искам да работя, за да се чувствам пълноценна, но ако знам, че на детето ми е оказана лична помощ, че то е гледано и обгрижено. Не искам да съм затворена между 4 стени", каза още Стела Илиева.

Решаването на проблема зависи от Министерски съвет. Майките в Добрич бяха категорични, че ще си направят график и пред палатката непрекъснато ще има протестиращи.

"Ще докажем, че сме навсякъде и че сме единни", заявиха те, цитирани от "Монитор".


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ТИЯ НАРОЧНО ЛИ ПРАВЯТ ТАКА ДАДОХА 100 000 000лв. Отгоре на МВР А не ПОМОГАТ на КЛЕТИТЕ ХОРА.
1
0
 
0
 
! Отговори
Да, бе! преди 2 години
Гузна тишина... Чак горчи, нали...