Убийството на учения: Близките открили колата му случайно

Аутопсията: Счупени череп и ребра, много удари по тялото
5 юли 2018 11:27,
27
Убийството на учения: Близките открили колата му случайно
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Татко имаше дупка на главата, беше целият син, а колата му потънала в кръв". Това разказа дъщерята на убития доцент от Пловдив, Стефан Нейков, Наталия Нейкова. В понеделник 70-годишният учен бе пребит до смърт от съпруг на негова студентка. Няколко часа преди да научат за убийството, близките издирвали Стефан из пловдивския кв. "Тракия". Доцентът от института по растителни генетични ресурси в Садово и жена му Ирена живеят там в панелен блок.

Още по темата
"Не се прибра до 21:30 ч. и първоначално си помислих, че гледа някъде мач. След като не вдигна телефона, се притесних. Винаги се обаждаше и ме уведомяваше къде е", обяснява съпругата.

Ирена и синът ѝ Николай Нейков, който е главен асистент в института, където се пенсионирал баща му, обиколили заведенията в района, но не го открили. Зловещата новина за смъртта му научили от Наталия. Нейният 19-годишен син карал автомобила си по бул. "Христо Ботев" и забелязал колата на дядо си, оградена с полицейски ленти. Наоколо имало и много униформени. Младежът се обадил на майка си Наталия.

При аутопсията по тялото на доц. Нейков са открити следи от удари. Потрошени били черепът му и ребрата. Мъжът издъхнал вследствие на побой с дървена бейзболна бухалка.

42-годишният нападател Илия Стоичков е в ареста с обвинение за убийство. Съпругата му Иванка, която присъствала на побоя, а след това изхвърлила бухалката край река Марица, е разпитана като свидетел и е освободена. Пред разследващите тя обяснила, че записала магистратура в Аграрния университет, но няколко пъти я прекъсвала. Доцентът обещал да ѝ помогне да завърши, като използва контактите си там. Поискал в замяна секс и пари. За каква сума е ставало въпрос от прокуратурата не дават информация.

32-годишната Иванка се познавала с доц. Нейков покрай сина му Николай. Двамата били състуденти в университета, когато учели за бакалаври.

"Още тогава ученият и дамата са имали отношения", посочи зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов, без да уточнява дали са били интимни.

Семейството на доц. Нейков е шокирано от версията за секс и рекет, по която основно работи полицията. Според близките тя е очернила паметта на един добър човек и учен.

"Това са твърдения на съпрузите убийци. Защо разследващите ги обявяват в публичното пространство? Върху баща ми се изля помия, очерниха името на един уважаван учен", казва синът му Николай Нейков, цитиран от "24 часа".

По думите му доц. Стефан Нейков бил отвратен от пловдивски университет, където преподавал преди 20-ина години. Тогава на изпит студентка отъркала крака си в неговия. За случката той разказал с възмущение на близките си.

"Какъв секс на 70 г. Не вярваме", казват и съседките на учения. Описват го като възпитан и човечен. Помагал на трудноподвижните, бил пръв при оборките на градинката пред блока.

Убиецът на доцента - Илия, е международен шофьор. Живее с жена си в пловдивско село. Младото семейство има син.

Очаква се прокуратурата да внесе в съда искане за постоянен арест на убиеца на доцента.

Припомняме ви, че доц. Нейков е бил открит в безпомощно състояние, със следи от насилие, до колата си на бул. "Христо Ботев" до Военна болница в Пловдив на 2 юли т.г. след 22:00 ч. Минути след пристигане на медицински екип, той е издъхнал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
38
 
10
 
! Отговори
Grigor преди 5 години
Дъртака си е получил заслуженото. Може би малко в повече. Достатъчно е щяло да бъде да му бъдат счупени краката и зъбите, ако изобщо е имал такива на тази вързраст. 100% версията е истина, и това важи не само за този "достолепен" учен, а и за други, подвизаващи се по пловдивските висши учебни заведения.
2
2
 
30
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"Убиецът на доцента - Илия, е международен шофьор."Повтарям от доста време, че професионалните шофьори имат чести психологични проблеми и е необходим по-чест мониторинг на тяхното психично здраве!
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двамата убийци са за доживотен затвор.