Казусът с водни пързалки: Не може да има бавачка до всяко дете!

Какви са опасностите и чия е отговорността за реда...
7 юли 2018 14:30, Петя Славова
29
Казусът с водни пързалки: Не може да има бавачка до всяко дете!
Снимка: Flickr.com

Засилени са проверките в аквапарковете в страната. Поводът е трагичният инцидент, станал в турски курорт, при който загина българско дете след като бе ударено в коремо по време на спускане по водна пързалка.

По документи актракционите трябва да са технически безопасни. А родители, търговци и спасители – с широко отворени очи.

Още по темата

"Хората понякога сами казват, че документите не са толкова важни, но наличието на технически паспорти, на дневници за ремонти – това са абсолютно необходими реквизити, за да сме спокойни", обяснява пред Нова тв Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Собствениците на водни пързалки у нас са задължени да осигурят поне един спасител, който да контролира спусканията. По морските паркове опашките по пързалките са дълги. Правилата са навсякъде, а табели дебнат отвсякъде, но трябва и да се четат.

"Малолетните до 14 години и непълнолетните до 18 години задължително да бъдат придружавани от възрастен – родител, роднина, попечител, който да полага грижа за тях. При нас няма как да влязат деца, ако няма кой да отговаря за тях", категорична е Силвия Гогова, маркетинг мениджър в аквапарк.

С пожелателен, но не и задължителен характер е децата да бъдат с вързани коси или с водни шапки, а от банските им да не стърчат връзки. Децата с ръст под 1.30 см не могат да се пускат по всички водни пързалки, за по-високите това е разрешено. Правилата са съобразени с дълбочината на басейните. Призивът към всички е – да се забавляваме разумно. А родителите да бъдат по-бдителни към децата си.

"Няма как да сложим бавачка до всяко дете. Абсолютно обща е отговорността", категоричен е Петър Костов – собственик на хидропарк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция няма контрол на такива пързалки, миналият месец там загина българско деца. Реакцията на турците беше прикриване и отричане на инцидента.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година ходихме на аквапарк в Хърватия. Ами бяла държава си е. На всяко съоръжение има човек, който следи за спазване на плавилата и за честотата на спусканията.Много имаме да гоним билите държави У нас от години не почиваме. Рисковете са доста високи, а оправдания не ми се слушат.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Именно затова на старта на всяка пързалка трябва да има служител, който да пуска малките келешчета през определен интервал за безопасност. А и да огледа облеклото им. Дори да придобие представа за нрава им - "диванетата" си личат - скачат, кряскат, кривят се ... А авторитетът на служителя винаги респектира. Родителите имат неотменимото задължение - да инструктират децата и да ги призоват към внимание. Водната пързалка не е най-безопасно съоръжение за деца с различна възраст.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой не му е обяснил, че като се спусне, веднага трябва да бяга настрани.А може и да е било гламаво и да не знае да се пази, има и такива.
25
3
 
11
 
! Отговори
Che преди 5 години
Бях служител в БигКахунс, Флорида! На всяка пързалка служител и горе и доле! Индикира се кога да се спуска, но какво да ви обяснявам.. Турците пък бяха най-глъъмаави!
24
3
 
16
 
! Отговори
аз искам преди 5 години
бавачка на всяко дете на морето, да не се удави, а ния със моичкият да се шляем по капанчетата. държавата е длъжна да се грижи за отрочетата ни, щото ние не можем, а държавата ни е длъжна и ние и плащаме заплатата. на държавата.мама коня
23
5
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
манталитета на българина е да си остави котилото да дивее и да пречи на всички и той да си пие бирата спокойно. По този начин в заведенията превръща всички в бавачка на децата си, докато той на спокойстве и раздумка само гледа някой да не направи забележка на наследството му. Е да де ама когато има вода този метод понякога дава фира ....
22
4
 
16
 
! Отговори
Амиии преди 5 години
Да споделя опит от Гърция миналата година. Там по един или двама от персонала са ВИНАГИ на входа на ВСЯКА от пързалките, и разпределят интервалите за пускане. Така че може.
21
10
 
18
 
! Отговори
еха преди 5 години
на българинът все някой друг му е виновен! на работата - шефът, вкъщи-комшиите, в чужбина-чужденците, на морето-водните пързалки....Бай ***, спри да пътуваш по Европата и си гледай домачадието у вас под чардака с женка ти, да ти е всичко уред!
20
5
 
24
 
! Отговори
каква бавачка искат? преди 5 години
Хайде някой от разбирачите да ми обясни - пуска се по пързалката моето дете, след него веднага напира да се спусне някакво диване. Какво може да направи родителят на първото дете? Да хване за ушите диването? А ако се отскубне? Има ли право всеки да хваща за ушите чужди деца само защото му се сторило, че другото напира да се спуска с малка разлика във времето? За това има служител, който да ги пуска през предвидения безопасен интервал и това е задължително за експлоатация на водна пързалка
19
1
 
23
 
! Отговори
qw преди 5 години
На морето сме в момента. Взимам моторна лодка под наем, да разгледаме острови. С три деца съм, всичките плуват за възрастта си като риби. От малки са нон стоп около вода. Докато сме в движение с лодката, нашите всички са със спасителни жилетки.На други лодки също има масово малки деца. Никое не е със жилетка (независимо че глобата е 1000 евро ако те хванат властите). В някои от заливите гледам тези деца се плицикат с детски пояси, т.е дори не могат да плуват.Ако стане беля, кой е отговорен?
18
0
 
7
 
! Отговори
от 15 преди 5 години
Самия аз също не знам турски език, така че като родител и аз мога да имам не информираност.Специално за това не защото имам опит ,но за нещо друго което неиформираноста и липсата на опит ми нарушава мерките за безопасност както на мен така и на децата ми, вероятно има и на английски описание така че има алтернатива .Да бъда честен жена ми ги чете всичко , аз повече импровизирам и ако не получи си правя труда да чета но това не ме прави лош родител.Както виждам повечето покрепяте жена а не мен
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Baschtite da si gledat dezata a maikite saschto
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"непълнолетните до 18 години задължително да бъдат придружавани от възрастен"WTF ? Такива бяха изискванията, когато ходихме на стрелба ...
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че родителите са основните които контролират децата си , те се тези които може да прочетат особеностите за безопасност на всяко съоръжение и да информират децата си за тях.Не се очаква от дете да прочете особеностите просто защото детето може и да не може да чете, дете е все пак.Но не може тука да обвинявате случая в турция че родителите не са научили турски език, за да се запознаят с особеностите.Въпреки че си носят отговорност въпреки неспособността да четат на турски.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представям си как са се наредили 30 деца на опашка за пързалката- и какво се очаква- 30 родители да стоят отстрани ли?!?!?! Не е ли логично да има 1 човек от персонала, който да следи за реда?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този етап е естествен подбор, нима искате, да си имате вземане даване с потомството на такива след 2- години ?
12
2
 
11
 
! Отговори
Ми не може, я! преди 5 години
Мани го "дам", той работи в един аквапарк на Златните. Иска да си почива човеко, не да мисли, камо ли да се пъне да работи
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е ? До моето може, ама си плащам.Извод - Спрете да бъдете бедни !
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дам"а не да ги захвърля без надзор по разни съоръжения," - вече ти написах че на всяка пързалка трябва да има служител който да упражнява този надзор, но явно толкова ти е умствения капацитет - четеш по диагонал и не можеш да асимилираш изречения по-дълги от 7 думи