Опасната съставка валсартан: Как да я разпознаем?

Обозначен е върху опаковките на продуктите, обяснява специалист
7 юли 2018 12:30, Петя Славова
44
Опасната съставка валсартан: Как да я разпознаем?
Снимка: Reuters

"Съставката валсартан е възможно да попадне в организма ни благодарение на голяма част от продуктите, които консумираме. Основно те са продукти, които се обработват, за да се повиши тяхната трайност като обработени меса, риби, съдържа се дори в някои сирена и алкохолни напитки.", обясни пред Нова тв фармацевтът Стефан Минков.

Той уточни, че валсартанът е разрешен за използване от Агенцията по храните, и може да се разпознае като натриев нитрит върху опаковките на продуктите".

Още по темата

Изказването му идва по повод блокирането на продажбата на медикаменти, които съдържат валсартан, инициирано в петък от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Партидите са блокирани заради наличие на вероятно канцерогенни примеси в активното вещество. Тази съставка се съдържа в лекарства за високо кръвно, сърдечна недостатъчност и терапия след инфаркт. Ограничението важи за целия Европейски съюз.

"Има поне три компании, които произвеждат продукти с абсолютно същия състав, и чиито продукти не са в списъка с блокираните продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата", каза още магистър-фармацевтът Стефан Минков. Той поясни, че смяната на лекарствата няма да оскъпи терапията на хората, които използват блокираните лекарства.

"Добре е да се знае, че в съобщението, което посочва Изпълнителната агенция по лекарствата, се казва, че тази допълнителна съставка валсартан има потенциално канцерогенен ефект", обясни още магистър-фармацевтът Стефан Минков.

По думите му тези заключения се извеждат на база лабораторни изследвания с гризачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има го във Валсавил хапчетата за високо кръвно налягане.
37
1
 
7
 
! Отговори
Маг. фарм. преди 5 години
До Д-р Охболи IIКолега, не е виновен фармацевтът! Вижте интервюто. Не е казал нищо такова, журналистите си го интерпретират както си искат.Аз писах на медията източник - НОВА ТВ, и ми изтриха коментара.Фармацевтите сме адекватно подготвени, но журналистите - не.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фармацевтът говори за "това вещество" имайки предвид примеса във валсартана, но е цитиран от журналистите с пълно неразбиране. Слагат се кавички и уж се цитира, при все, че е променен напълно смисъла на казаното. Браво, журналисти!
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете заглавиетоПлашите хоратаСлагате ***наляво и надясно, пък направо ни насъсквате срещу китайците и останалия свят с тази статия
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опасна е съставката на медикамента.Активното вещество-Валсартан не е опасно.Преразказът не е точен, защото журналистът не е бил подготвен по темата.И защото фирмата , която притежава лиценза за оригинална субстанция не си плаща за съобщения.Сега няма да спечели от тази криза, защото хората ще си купуват сходни л екарства ( други евтини сартани)
33
0
 
1
 
! Отговори
K 1 преди 5 години
Poredniat ***!!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не знам защо се тиражира схващането, че валсартан е канцерогенен"Защото журналистите са неуки
31
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Освен ако просто е искал да каже нещо друго, например че валсартана е бил замърсен с натриев нитрит.
30
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
След такова изявление на въпросния Г-н Минков съответната съсловна организация трябва бързо да му провери знанията. Защото този юнак или е абсолютен феномен и е успял да открие съвпадение м-у две изключително различни по състав и структура вещества или е с нулеви познания по химия и фармакология.
29
2
 
2
 
! Отговори
GMP преди 5 години
До хахаЖурналистите са така, да, но в този случай са подведени от магистър фармацевт, което елоша новина.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 13Тя и комсомолката баба Меркел преедставяше въпроса като тебе, ама сега хигто гледа да ни пробута бежанците на нас. И няма да ни е трудно при "Г"-позата на нашите държавни първенци. А ти щом сипсъгласен бягай в Агенцията за бежанците и обяви, че искаш поне две семейства в апартамента си. Хвалана човеколюбци като теб.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е 250 се слага във всички колбаси.слага се и в разтвора, в който месото кисне 20 дена, преди да ви гжо продадат като прясно месо.
26
3
 
21
 
! Отговори
G.P. преди 5 години
FYI: Валсартанът е активно вещество (съставка) с доказан положителен ефект в цял свят. При химичния му синтез в някакъв завод в Китай попада карц. вещество и затова прави самия хап опасен. Но самата молекула валсартан си е окей и не е карцерогенна..
25
2
 
29
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Значи не е валсартана опасната съставка ами е NDMA опасната съставка, която поради грешка или случайност е попаднала и замърсила поточната линия, където се прави валсартана в този конкретен китайски завод. Журналистите сте както обикновено абсолютно неадекватни и само всявате шаш и паника.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Д-р ОхболиБихте ли обяснили по-простичко, че ми се иска да ви разбера.Не мога да разбера защо лекарите винаги се държите така. Физиците не са като вас, а науката им далеч по-сложна все пак, доколкото обясненията не идват векове наред понякога.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О ф то от километри смърди на мършa около всички магазини,пък за другото не ми се и мисли
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи излиза, че фарма мафията е била комбина с хранителната индустрия през всички тези години
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е т.нар. Е250. точно си купих от онези пръчици на БОНИ, които го съдържат! защо само лекарствата?
20
18
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
"Тровенето ще продължи докато ви унишожат и си докарат бежанци за да ви заместят." По-добре бежанци, отколкото ком.унисти - тер.ористи!
19
1
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
"...затова трябва да се пие само двойно преварена вода от чешмата...". Добре, непременно! Ако е водата на бай ти Таско, ще я преварявам. Само ми изпрати проби от нея, за по-сигурно, че е от неговата.