Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?

Миналата година е с най-малко новородени от 1945 г.
9 юли 2018 07:00, Петя Славова
348
Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?
Снимка: архив, Булфото

Правителството прогнозира, че около 65 500 бебета трябва да се родят у нас през тази година.В разчетите на управляващите е записан план за изпълнение на демографската стратегия на страната през 2018 г., който е бил одобрен от Министерския съвет по предложение на социалния министър Бисер Петков, съобщава "24 часа".

Поставената цел е с около 10 000 новородени повече от бебетата, появили се през миналата година. Данни показват, че техният брой е бил над 56 хиляди деца. 2017 г. е годината с най-малко родени деца в страната от 1945 г.насам.

Още по темата

2100 от новороденитепрез тази година се планира да са близнаци, става ясно от решението на Министерския съвет. Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през тази година. С парите ще бъдат платени еднократни помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване на 700 деца.

Ще бъдат платени помощи и на 500 студенти, които са станали майки по време на следването си.
Планът обаче не обяснява как ще се постигне повишената раждаемост в страната. Според експерти от социалното министерство тези числа се залагат на базата на наличните в бюджета средства, а не почиват на планиране на раждаемостта в България.

Според разчетите на държавата средният размер на парите, които се плащат заотпуск по майчинство ще е 27.91 лв. на ден. С 5 лв. по-ниско се планира да е обезщетението при отпуска за осиновяване на дете.

Въпреки че от няколко години има държавни мерки за насърчаване на работодателите да наемат майки, за тази година е предвидено финансиране само за 160 такива сучая. Предвидени са малко над 505 хил. лв, за да се поемат част от разходите на фирмите за наемането на самотни родители. Според правилата държавата поема разходите на работодателите за половин година.

Над 46 млн. лв. са предвидени за осигуряване на следродилна здравна помощ за майките и бебетата им, като в тази сума са включени и уроци по кърмене на родилките. Срещу тези пари не става ясно колко майки и деца ще успеят да ползват услугата.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Като държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.
Тази година държават си е поставила като цел и намаляване на случаите, когато бащата не признава детето си.

Въпреки че мярката е включена в правителствения план обаче, няма нито данни колко са тези случаи на година, нито каква е целта, която си поставят чиновниците, отговарящи за демографията. 20-22 хиляди живеещи в чужбина българи трябва да се завърнат в страната през 2018 г. според разчетите на правителството.

Държавата залага и мерки за над 50 млн. лв. за стажуване и започване на работа от млади хора. Според плата с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и така в следващите години може да се повиши раждаемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
5
 
13
 
! Отговори
До 285 преди 5 години
Оплождането е внедряване на сперматозоид в яйцеклетка и износване в матката. Инвитрото е внедряване на сперматозоид в яйцеклетка, износва се в матката девет месеца, през които мама и тате му треперят и се привързват към него. Неестествено е само в твоя мозък. В много случаи проблемът е, че сперматозидът не е достатъчно подвижен или пробивен, за да стигне до яйдеклетката сам. А при жените често е в следствие на кисти на яйчника, получаващи се поради хормонални проблеми много преди половия живот!
265
4
 
10
 
! Отговори
Продълж. на 290 преди 5 години
Това е пример за здрави момичета, с насила повредени части от родовата система - изпълнили задължението си да ходят на бригада,без обаче там да им бъдат осигурени елементарни условия за поддържане на личната хигиена,поради скъперничество и инат на простоватите хазяйки.Защо тези момичета да не станат майки след лечение?Ако това се случи в нормална държава, ще има съд,обезщетение, безплатно лечение, а тук някой счита, че не бива да се практикува инвитро. Защо, след като нямат генетично увреждане?
264
2
 
9
 
! Отговори
До 285,286 -продълж. преди 5 години
Две момичета от моята група, вследствие на това миене със студена вода, бяха с диагноза уплътняване на яйцепроводите! Предполагам, знаете какво означава това - няма как да се придвижи яйцеклетката. Пиха някакви хапчета и им слагаха инжекции, за да им дойде цикълът. За едната знам, че след като се омъжи, две години не успя да забременее, влезе в болница за лечение и после забременя. За другата не знам нищо, тя беше от провинцията и се върна там.Това е пример за здрави момичета - продълж.
263
4
 
10
 
! Отговори
До 285 и 286 преди 5 години
Една от причините: Навремето бяхме длъжни да ходим на студентски бригади. Ако са селскостопански, разквартируваха ни в къщите на местните. Повечето хазяйки не разбираха защо момичетата искат сутрин и вечер топла вода и какво е това "интимен тоалет".Не разбираха и защо настояват да си мият краката с топла вода, след като е лято. И девойките поддържаха личната си хигиена със студена вода.След всяка такава бригада имаше проблеми със закъснял цикъл, не поради секс.контакти, а поради настинки.Продълж
262
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 287При половината от бездетните двойки причината е у мъжа, това е научно доказано.Нашенските свекърви не споделят този извод, особено ако са с основно образование!
261
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 285Не ми е крива душата, нито съм абортирала, нито съм раждала (естествено или "изкуствено"). Имам образование, което ми позволява нещата случили се в лаборатория, които простия човечец не разбира, да не ме плашат. Искам да ми покажеш статистика на това колко жени са стерилни след аборти? Има стотици причини за безплодие. СТОТИЦИ! Генетични, хормонални, физически... Лишаваш болни хора от дете, защото в твоята глава не е естествено?! И не разбрах... само при жените ли е проблемът?
260
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата трябва да бъдат плод на половата ( сексуална) любов между мъжа и жената, а не на ин витро и други лабораторни опити!
259
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 282Колкото и да ти е крива душата, когато нещо е направено изкуствено, не може да се нарече естествено! Същото и се отнася и за съжаление, и за изкуствено създадените деца. Като си такава голяма фенка на изкуственото оплождане, защо не се размножиш чрез клониране? Нима не знаеш, че тези, които са ЗА ин витрото, имат по няколко убити ЕСТЕСТВЕНО ЗАЧЕНАТИ деца зад гърба си? И, да, животните по отношението на естественото оплождане и раждане са по -умни от тези, които са за инвитро.
258
4
 
5
 
! Отговори
Националист преди 5 години
Варианта е всички кукундели от БСП начело с Нинова да родят по още един път.
257
0
 
3
 
! Отговори
с-в (пенсионер) преди 5 години
За да СЕ УВЕЛИЧАТ ДОХОДИТЕ (най-често изтъквааното тук решение) на раждащите, трябва нещо елементарно: шоково вдигане ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ: Хартиа=2,99 лв./килото.; Пласмасови бутилки=3,99 лв./килото; Джелезо=7,99 лв./килото; Алумин, Мед, Цв. метали... и т. н....
256
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 280Абортите в днешно време не са абортите през 1960... Причинно-следствена връзка между бездетност и аборти не се доказва.Интересно, сравняваш хората с животни. Ти от тези животни ли си, които раждат всяка пролет по пет парчета? И правиш ли любов само с цел Деца? Има много причини за репродуктивни проблеми! И когато ги имаш въобще не те вълнува мнението на "натуралисти" и "моралисти"! И току-що нарече децата инвитро изкуствени! Искам да погледнеш такова дете и да изречеш това пак!
255
0
 
22
 
! Отговори
рецептатА преди 5 години
Стрес .преумора. Отрови. Лудост.Оставете хората да се радват на живота.А не само да бъхтят за минимална заплата.Оставете хората да се обичат и да правят деца.Спрете да ни печете на шиш.
254
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 276Не смяташ ли, че за да има толкова бездетни хора, и изключително ниска раждаемост сред тези, които имат поне 1 дете в България, причините са разврата и абортите? Относно ин витрото и изкуствените начини за "забременяване" - забележи- животните по какъв начин се размножават? По изкуствен начин ли? НЕ! Защо ние, хората трябва да се размножаваме по изкуствен на начин? Има жени, които убиват децата си, заченати по естествен път, а после тези жени искат ин витро. Ти от тях ли си?
253
1
 
8
 
! Отговори
БОГ ДА ДАДЕ ДЕЦА преди 5 години
Тази работа само с мислене няма да стане, но има конкретни действия които биха помогнали:- еднократна помощ за 2ро и 3то дете-1000 лв. например; - удвояване на помощите за отглеждане на деца, до 3то дете.- обвързване на помощите с трудовия стаж. - солидна социална защита и еднакви помощи за втората година от майчинството. - субсидия за закупуване на единствено жилище на многодетни семейства.- предимство в класирането за детска градина на многодетни семейства.
252
3
 
1
 
! Отговори
ROKO преди 5 години
До чарлиBravo Charlie!
251
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 274Глупости. точно поради забраната за аборти в Полша в дрешно време стотици жени са с репродуктивни проблеми, мъчейки се да абортират с ветеринарни лекарства, отрови и т.н. В природата на човекът е той да има избор. И когато му забраниш нещо той става доста изобретателен опитвайки се да постигне целта.А това в 21ви век да се опитваш да забременееш естествено години наред и да е доказано че имаш проблем... да не се възползваш от инвитрото и сурогатното майчинство... нямам думи.
250
7
 
8
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Трябва незабавно да върне ергенския данък,да спре всички детски надбавки вкл.парични помощи а с предимство да дава жилище и работа на всички висшисти и среднисти,които родят второ и трето дете.
249
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 272- Поради многото умишлени аборти (не спонтанни!), извършени от жените през комунизма и демократична България, има много бездетни двойки. Изключение с атези двойки, които не могат да имат деца, поради заболяване, а не защото сред тези жени са имали аборти. - Не трябва да се пощрява ин витрото, сурогатното "майчинство" и др.- изкуствените начини за забременяване са противоестествени, опасни за живота и здравето на жените. По- добре е те да работят за естествено забременяване
248
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 272Да забраним абортите? Препоръчвам ти документалния филм, направен за Чаушеску. Демографски бум на деца... в сиропиталища. Познай къде са днес! На улицата или осиновени от чужденци в цял свят... Не искам прираст на нещастни захвърлени деца, продукт не на любов, а на грешка.
247
0
 
7
 
! Отговори
Роко преди 5 години
До Медиите!Престанете да пишете тъпотии.В нашето правителство пълно с мустакати Султанки и психопати немогат да мислят.Най-много някоя бабичка да им се върже.