Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!

Това е основната мярка за справяне с проблема, смята Божидар Димитров
29 мар 2018 20:31, Красимир Ангелов
108
Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!
Снимка: Булфото

Основна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспора, смята историкът и бивш директор на НИМ Божидар Димитров.

Още по темата

"Демографският въпрос е най-сериозният, който стои в България, но той не е лесно решим", подчерта професорът пред "Фокус".

По думите му нарастването на смъртността на фона на раждаемостта е голям проблем при всички високо цивилизовани страни, включително и такива като Германия, Италия и Япония. Това според Димитров обезсилва предварително всякакви доводи, че ако младите родители имат високи доходи, те ще раждат повече деца.

"Мотивацията за деца в миналото, когато те бяха по 7-8 в семейство, до 10-12 при нас, се определяше от необходимостта от работна ръка за 90-процентовото земеделско население на страната. Днес деца се правят за възпроизводство на едно семейство, да си видиш, както бабите казват умилително, буквичката. Затова хората не раждат повече от едно-две деца, мислейки и за това какви качества ще имат тези деца, когато пораснат. За това е необходимо скъпо образование, добри жилищни условия и т.н.", коментира проф. Димитров.

Затова според него има един единствен метод - да се дава гражданство на групи население от същата етническа група.

"Много страни имат същите проблеми като нас – Унгария и Румъния възприеха точно този подход и днес дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието, Русия, Казахстан, в Трансилвания, Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за една година да забравим за демографския въпрос, а България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров изрази и своето несъгласие с данните от предоставения вчера пред правителството доклад от Института по демографска политика към БАН, който прогнозира, че българското население ще намалее с около 20% до 2040 г. Според историка докладът е взел под внимание само един показател, който определя демографското развитие на всяка нация – ножицата между смъртност и раждаемост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбогом "професоре"
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 500Да беше чел малко повече от съчиненията на П.Р.Славейков, за да разбереш какво наистина мисли той за българите. Този израз, който ти повтаряш като папагал, е само един детайл от онези негови пропагандни материали, чрез които се стреми да подтикне българите към действия с характер на полезни граждански инициативи.Като извадиш едно изречение от контекста, никаква истина не можеш да постигнеш!П.П. Съчиненията на П.Р.Славейков са събрани в многотомно издание. Потърси го!
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бойко БорисовМожеш да доограбиш и прогониш и последния българин от родината му, като го притиснеш да затегне колана още повече, за да може да се осигурят жилища и социални помощи за емигрантите, за които пишеш. Но НЕ МОЖЕШ да накараш тези емигранти да работят!Най-много мъжът да постъпи на работа като неквалифициран или нискоквалифициран служител и то само ако му спреш помощите. Кадъната НЯМА да работи, но ще се размножава като зайкиня и ще възпитава джихадистчета.ЗАТОВА НЕ ГИ ИСКАМЕ !!!
84
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Единственият начин да се справим с демографската катастрофа сред българсият етнос е да премахнем мизерията. Иначе "решения" много - примерно внос на няколко милиона мигранти от Африка и готово, но това решение ли е? Същото е и с предлаганото "решение" от Божидар Димитров. Проблемът е, че няма раждаемост сред бъларският етнос, а механичното добавяне на население не решава проблема.
83
9
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Бежанците ще решат демографската криза в България. ЕС не иска бежанци, а България иска, защото няма население. Затова всички бежанци из Европа ще дойдат в България. На същото мнение е и Ангела Меркел, както и повечето европейски държави. Според тях България трябва да поема отговорност и да приема всички бежанци. Трябва да им осигурим условя и жилища, както и работа.
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На "диаспората' българско гражданство и трябва само за да вземе паспорт и да си бие камшика на запад ...
81
2
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Имаме всички недъзи на развитите държави в т.ч. ниската раждаемост.Нямаме им само предимствата -уреден бит и висок стандарт.
80
5
 
1
 
! Отговори
500 преди 6 години
Най-добре си гответе гробовете!Единствената и последна добрина, която ще сторите е, че ще очиститеземята от себе си. Обещаваме - няма да забравим доброволното ви самоубийствено благодеяние!
79
1
 
13
 
! Отговори
Шибан народ преди 6 години
Професоре,демографската криза идва от такива като теб които са на хранилка на държавата от как се помним и уреждат роднини с обществените поръчки . А младите българи имат две възможности : Или да бягат далеч от вас-в чужбина, или да работят на минимална заплата и да ви са роби!!!!
78
6
 
5
 
! Отговори
500 преди 6 години
Понеже системата филтрира думиГрешиш!Българите не са народ а мър-ша. Злобна завистлива и взаимно заядлива мър-ша.Не ме упреквайте! Това не го казвам аз.Казал и писал го е един индивид от самата мър-ша.Казва се П.Р. Славейков.
77
1
 
8
 
! Отговори
До Димитров преди 6 години
Това не е решение. Може да "внесем българи", но това не е достатъчно, пък и мераклии няма да има, защото тук е БЕДНОСТ. Решението е да се намерят причините (ох, а те са ясни) за липсата на достойна работа с достойно заплащане. Тогава нещата ще се обърнат. Задачката е с 10 - 15 години перспектива. Но мисли ли някой за това у нас? Боли ли го някого главата у нас за българите?
76
4
 
5
 
! Отговори
500 преди 6 години
До Васил ЛевскиГрешиш!Българите не са народ а ***. Злобна завистлива и взаимно заядлива ***.Не ме упреквайте! Това не го казвам аз.Казал и писал го е един индивид от самата мършаКазва се П.Р. Славейков.
75
0
 
4
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
Лека и на теб.Пак ти казвам, пали свещи или лягай на чергите и се моли, да не докоснете границите на България.
74
1
 
2
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКЛека нощ и приятни сънища! Пожелавам ти утрешният ти ден да е по-добър от вчерашния!Чао!
73
6
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛ ЮНАКПак трябва да те поправя - Левски е крал коне от българи, ракетирал е по-заможните българи, обрал е държавната хазна - същата хазна, която отчасти е финансирала изграждането на множество църкви и манастири! и е заклал като пиле ратая Стойчо Гиргинов, който също е българче! Съдебната колегия се състои от българи и турци. Докато няколко от турските заседали се въздържат да гласуват за обесването му, българските членове гласуват единодушно "за".Чети, чети, чети, чети ...
72
8
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛМомчиле, чети! Аз не мога да ви поправям безкрайните лъжи и измислици!Баташкото клане е извършено от помаците в съседните на Батак села, на които им идва до гуша от постоянните набези и грабежи на батакчаните! Капката, която прелива чашата на търпението им е когато жената на една местна знатност е изнасилена в хан в Батак, където остават да пренощуват. Редовната турска армия е тази, която идва след 2 дена да ги обуздае помаците и да спре клането. Да знаеш - лъжата е късокрака!
71
2
 
7
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиТи май забрави, че по онова време, официално е било Османска Империя.Тоест официална власт.Ти какви очакваш да са ? Хипита в голфчета и проповеди за любов ли ? Това, трябва да ти говори на какво са способни българите, а не да ми го изкарваш като някакъв обвинителен АКТ.Левски е грабил и убивал османски ***, както и неговите приятели и много други българи.Левски е Апостол на СВОБОДАТА, а не на Османската Империя.Това е му е Апостолското.
70
2
 
5
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 6 години
До Ястреб ОсманлийскиС това си мнение доказа, че съм прав.Документите се подписват под надзора на хора с власт и пари, а фолклора и книгите казват истината за всичко и най-вече тефтера на Дякон Левски и неговите верни приятели и другари.Сигурно и имената в музея в Батак са консипарция и НЕдокументирани ? Аз лично съм бил там и да ти кажа честно, мразя ви в дън душа.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Аз предлагам да дадем БГ паспорти на 200-300 милиона китайци. Тогава ченгетата от ДАНС/ДС ще успеят да намерят така жадуваните роби за предприятията си.
68
7
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До МОМЧИЛМомчиле, когато официалната история на една страна е изградена напълно върху народния фолклор, или казано иначе, ако историята е изградена върху няколко народни песни, 4 стиха, два-три романа и няколко филма, резултатът е точно официалната история на българия - 90% лъжи и 9% исмислици. Истината остава само в този 1%. В българия е пълно с ***, който все още вярва, че "Под игото" е исторически документ, "Време разделно" е истина, Балканджи Йово и сестра му Яна са исторически лица.