Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!

Това е основната мярка за справяне с проблема, смята Божидар Димитров
29 мар 2018 20:31, Красимир Ангелов
108
Демографска криза? Дайте гражданство на българската диаспора!
Снимка: Булфото

Основна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспора, смята историкът и бивш директор на НИМ Божидар Димитров.

Още по темата

"Демографският въпрос е най-сериозният, който стои в България, но той не е лесно решим", подчерта професорът пред "Фокус".

По думите му нарастването на смъртността на фона на раждаемостта е голям проблем при всички високо цивилизовани страни, включително и такива като Германия, Италия и Япония. Това според Димитров обезсилва предварително всякакви доводи, че ако младите родители имат високи доходи, те ще раждат повече деца.

"Мотивацията за деца в миналото, когато те бяха по 7-8 в семейство, до 10-12 при нас, се определяше от необходимостта от работна ръка за 90-процентовото земеделско население на страната. Днес деца се правят за възпроизводство на едно семейство, да си видиш, както бабите казват умилително, буквичката. Затова хората не раждат повече от едно-две деца, мислейки и за това какви качества ще имат тези деца, когато пораснат. За това е необходимо скъпо образование, добри жилищни условия и т.н.", коментира проф. Димитров.

Затова според него има един единствен метод - да се дава гражданство на групи население от същата етническа група.

"Много страни имат същите проблеми като нас – Унгария и Румъния възприеха точно този подход и днес дават гражданство на около 500 000 души от своята диаспора. Германия също дава гражданство на своята диаспора, която е милионна в Поволожието, Русия, Казахстан, в Трансилвания, Бесарабия и т.н. Затова е удивително, че ние не посягаме към този демографски лост, който позволява само за една година да забравим за демографския въпрос, а България да започне да маркира увеличение на населението си с 300-400 хил. души годишно", заяви проф. Димитров.

Проф. Димитров изрази и своето несъгласие с данните от предоставения вчера пред правителството доклад от Института по демографска политика към БАН, който прогнозира, че българското население ще намалее с около 20% до 2040 г. Според историка докладът е взел под внимание само един показател, който определя демографското развитие на всяка нация – ножицата между смъртност и раждаемост.


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбогом "професоре"
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 500

Да беше чел малко повече от съчиненията на П.Р.Славейков, за да разбереш какво наистина мисли той за българите. Този израз, който ти повтаряш като папагал, е само един детайл от онези негови пропагандни материали, чрез които се стреми да подтикне българите към действия с характер на полезни граждански инициативи.
Като извадиш едно изречение от контекста, никаква истина не можеш да постигнеш!

П.П. Съчиненията на П.Р.Славейков са събрани в многотомно издание. Потърси го!
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бойко Борисов

Можеш да доограбиш и прогониш и последния българин от родината му, като го притиснеш да затегне колана още повече, за да може да се осигурят жилища и социални помощи за емигрантите, за които пишеш. Но НЕ МОЖЕШ да накараш тези емигранти да работят!
Най-много мъжът да постъпи на работа като неквалифициран или нискоквалифициран служител и то само ако му спреш помощите. Кадъната НЯМА да работи, но ще се размножава като зайкиня и ще възпитава джихадистчета.
ЗАТОВА НЕ ГИ ИСКАМЕ !!!
86
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Единственият начин да се справим с демографската катастрофа сред българсият етнос е да премахнем мизерията. Иначе "решения" много - примерно внос на няколко милиона мигранти от Африка и готово, но това решение ли е? Същото е и с предлаганото "решение" от Божидар Димитров. Проблемът е, че няма раждаемост сред бъларският етнос, а механичното добавяне на население не решава проблема.
85
9
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
Бежанците ще решат демографската криза в България. ЕС не иска бежанци, а България иска, защото няма население. Затова всички бежанци из Европа ще дойдат в България. На същото мнение е и Ангела Меркел, както и повечето европейски държави. Според тях България трябва да поема отговорност и да приема всички бежанци. Трябва да им осигурим условя и жилища, както и работа.
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На "диаспората' българско гражданство и трябва само за да вземе паспорт и да си бие камшика на запад ...
83
2
 
17
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Имаме всички недъзи на развитите държави в т.ч. ниската раждаемост.Нямаме им само предимствата -уреден бит и висок стандарт.
82
5
 
0
 
! Отговори
500 преди 1 година
Най-добре си гответе гробовете!
Единствената и последна добрина, която ще сторите е, че ще очистите
земята от себе си. Обещаваме - няма да забравим доброволното ви самоубийствено благодеяние!
81
1
 
12
 
! Отговори
Шибан народ преди 1 година
Професоре,демографската криза идва от такива като теб които са на хранилка на държавата от как се помним и уреждат роднини с обществените поръчки . А младите българи имат две възможности : Или да бягат далеч от вас-в чужбина, или да работят на минимална заплата и да ви са роби!!!!
80
6
 
4
 
! Отговори
500 преди 1 година
Понеже системата филтрира думи

Грешиш!
Българите не са народ а мър-ша.
Злобна завистлива и взаимно заядлива мър-ша.
Не ме упреквайте! Това не го казвам аз.
Казал и писал го е един индивид от самата мър-ша.
Казва се П.Р. Славейков.
79
1
 
7
 
! Отговори
До Димитров преди 1 година
Това не е решение. Може да "внесем българи", но това не е достатъчно, пък и мераклии няма да има, защото тук е БЕДНОСТ. Решението е да се намерят причините (ох, а те са ясни) за липсата на достойна работа с достойно заплащане. Тогава нещата ще се обърнат. Задачката е с 10 - 15 години перспектива. Но мисли ли някой за това у нас? Боли ли го някого главата у нас за българите?
78
4
 
4
 
! Отговори
500 преди 1 година
До Васил Левски

Грешиш!
Българите не са народ а ***.
Злобна завистлива и взаимно заядлива ***.
Не ме упреквайте! Това не го казвам аз.
Казал и писал го е един индивид от самата ***
Казва се П.Р. Славейков.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..а защо пък да не приемем мярка - масово осеменяване на девици от гербаджийски общински съветници (те са най-умни)! можем да дадем гражданство на извънземни (от тях ще получим нови технологии)... или можем да спрем да крадем и да си избираме крадци да ни управляват... не, това последното изглежда невъзможно.. по-добре се върнете към точка 1 и 2. Поздрави от чужбина! :) Тук македонците работят с българско гражданство, но не се наричат българи! :) Просто за сведение на професора :)
76
0
 
3
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 1 година
Лека и на теб.Пак ти казвам, пали свещи или лягай на чергите и се моли, да не докоснете границите на България.
75
1
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 1 година
До МОМЧИЛ ЮНАК

Лека нощ и приятни сънища!
Пожелавам ти утрешният ти ден да е по-добър от вчерашния!
Чао!
74
6
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 1 година
До МОМЧИЛ ЮНАК
Пак трябва да те поправя - Левски е крал коне от българи, ракетирал е по-заможните българи, обрал е държавната хазна - същата хазна, която отчасти е финансирала изграждането на множество църкви и манастири! и е заклал като пиле ратая Стойчо Гиргинов, който също е българче!
Съдебната колегия се състои от българи и турци. Докато няколко от турските заседали се въздържат да гласуват за обесването му, българските членове гласуват единодушно "за".
Чети, чети, чети, чети ...
73
8
 
5
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 1 година
До МОМЧИЛ
Момчиле, чети! Аз не мога да ви поправям безкрайните лъжи и измислици!
Баташкото клане е извършено от помаците в съседните на Батак села, на които им идва до гуша от постоянните набези и грабежи на батакчаните! Капката, която прелива чашата на търпението им е когато жената на една местна знатност е изнасилена в хан в Батак, където остават да пренощуват.
Редовната турска армия е тази, която идва след 2 дена да ги обуздае помаците и да спре клането.
Да знаеш - лъжата е късокрака!
72
2
 
6
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 1 година
До *** Османлийски

Ти май забрави, че по онова време, официално е било Османска Империя.Тоест официална власт.Ти какви очакваш да са ? Хипита в голфчета и проповеди за любов ли ? Това, трябва да ти говори на какво са способни българите, а не да ми го изкарваш като някакъв обвинителен АКТ.Левски е грабил и убивал османски ***, както и неговите приятели и много други българи.Левски е Апостол на СВОБОДАТА, а не на Османската Империя.Това е му е Апостолското.
71
2
 
4
 
! Отговори
МОМЧИЛ ЮНАК преди 1 година
До *** Османлийски

С това си мнение доказа, че съм прав.Документите се подписват под надзора на хора с власт и пари, а фолклора и книгите казват истината за всичко и най-вече тефтера на Дякон Левски и неговите верни приятели и другари.Сигурно и имената в музея в Батак са консипарция и НЕдокументирани ? Аз лично съм бил там и да ти кажа честно, мразя ви в дън душа.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Аз предлагам да дадем БГ паспорти на 200-300 милиона китайци.
Тогава ченгетата от ДАНС/ДС ще успеят да намерят така жадуваните роби за предприятията си.