Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни

Напрежение в Ямболско, заради избиването на добитъка
15 юли 2018 09:45, Петя Славова
214
Въпреки протестите: Евтаназирани са над 3000 животни
Снимка: БТА

Въпреки протестите на хората, евтаназирането на овце и кози продължава. В района на Ямбол и Бургас, който беше засегнат от чума по дребните преживни животни, вече са евтаназирани повече от 3000 овце и кози, съобщава Нова тв.

Мярката се предприема, за да се спре разпространението на болестта.Стопаните, обаче протестират и не вярват, че това наистина се налага. Властите казват, че това са мерките и те трябва да се спазват, иначе проблемът ще обхване нови, много по-широки територии.

Още по темата

Засега огнищата са две – Елхово и Болярово. Тече разследване, за да се установи откъде чумата е влязла в страната.

 "За да стигнеш до такава крайна мярка, трябва да имаш документ и по правен начин да докажеш, че тези животни са болни. Най-малкото този документ се представя пред собственика, както и се легитимираш като отговорно лице, за да извършиш манипулацията. След като това не е направено, това е беззаконие, коментират поддръжници на животновъдите.

По думите им, около 40 полицаи блокират двата изхода към предпоследната кошара, в която не са избити животните. "Нито едно болно животно няма там", убедени са хората и питат не може ли да има карантинен период. Според тях тази крайна мярка е за да се обезлюди района.

В опит да потуши страстите, земеделският министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно. Хората обаче не останаха доволни, убедени, че на цената, която ще им се даде няма да успеят да си закупят добичета.

"Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо", обясни министърът.

Заради огнищата на чума у нас ще дойдат и експерти от Европа, за да преценят дали е нужно да се вземат и допълнителни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
40
 
! Отговори
Простичка истина преди 5 години
Що не кажете че всичко е нарочно.Убиха земеделието и животновъдството за да си купуваме двойно по скъпи и некачествени стоки.И понеже умните европейски тикви се набиха с руските санкции загубиха доста пазари(наскоро пак протестираха немски фермери че русия е забранила вноса на свинско потърсете из нета).Та сега се натиска да се избият и малкото останали животни.Някой запитва ли се защо ако произвеждаш храна не можеш да я продаваш свободно.Точно така защита на големите вериги.зараза да бе да
149
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къдя сти зилените
148
0
 
20
 
! Отговори
Илена преди 5 години
Къдя сти , другари зилени , дето спасявата кустинуркити ? Къдя ходити илати в Шарково да се борити !
147
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей селяни има си правила за отглеждане на *** бе бабо Доре и защо ти са тия метиляви кози сигурно ще викнеш утре след тарпаната като мине някой коляч тренажор и козето метиляво месо ще замине на пазара и от там в домовете на хората и после ко става и защо ама
146
6
 
30
 
! Отговори
тик-так преди 5 години
"Абе кой им нарежда на наще политици да се гаврят така с нещастните хорица...И да им убиват труда за цял живот.."Честно, наистина ли не знаеш кой?!
145
36
 
8
 
! Отговори
do 150 преди 5 години
Айде стига с тази простотия оставала без животни ще им платят животните като свърши всичко и пак ще си гледат и дано този път си ги застраховат
144
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А крушовската кога.
143
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете доклада и ще разберете, че никъде няма предписание за такова масово унищожение, което необратимо съсипва поминъка. Странджа остава не само без животни, но и без хора. Но месо ще има за всички - в големите хранителни вериги ще има още по-голямо изобилие на вносно месо ГМО.
142
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНИЯ ГЛАМАР БЕШЕ В ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА НА ПОСЕЩЕНИЕ НА ГОЛЕМИТЕ БАНДИТИ.. КАТО СЕ ВЪРНА ЗАПОЧНАХА ДА ИЗБИВАТ ЖИВОТНИТЕ В ЮГОИЗГОЧНА БЪЛГАРИЯ УКАЗАНИЯ КВО ДА ПРАВИШ . ЗАПАДА ИСКА ОГОЛЕНИ ТЕРИТОРИИ И ИЗУТИ *** НА ПАЗАРА / ДА СЕ КУПУВА ЗАПАДНА ПРОДУКЦИЯ / .. ДРУГИЯ ГЛАМАР ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОТ САЩ И ЩЕ НИ СЕРВИРАТ НЯКОЯ ДРУГА ПРОСТОТИЯ ПРЕДПОЛАГАМ ЩЕ ЗАКРИЯТ ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ, ЩЕ ЗАТВОРЯТ ЛЕТИЩАТА И РАЗПРОДАДАТ КВОТО Е ОСТАНАЛО ДЪРЖАВНО .. САМО ГО ПОЧАЙКЕ ДА СЕ ВЪРНЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КВО СТАВА .. УКАЗАНИЯ НА ЦРУ И ГОСДЕПА
141
1
 
0
 
! Отговори
до 146 преди 5 години
Те не се занимават а плащат за суровина и я получават боли ги ... за Русия
140
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия нали строят северен поток,те като една цивилизована страна защо се занимават с упадъчна комунистическа Русия!!!
139
6
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
ЕЙ 2-3 по умни да почнат да пишат в темите и тролчетата на БСП изчезват все пак са учени да повтарят спуснати неща от горе а не да отговарят
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това хубаво всеки иска в цивилизацията,затова ставаме все по-малко защото всички бягат към цивилизацията.Така де кой бяга от хубавото!!!
137
2
 
6
 
! Отговори
до читател преди 5 години
Нищо нямат като всяко село в България Ветеринар ходи при животните само когато се виждат че видимо ще умрат
136
5
 
5
 
! Отговори
читател преди 5 години
Жалко за животните и собствениците.Но все пак, защо никога не се пише имат ли и какви, ваксини животните?Или изобщо нямат?
135
8
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Едните дърпат към цивилизования свят ЕС-САЩ а другите с коалицийката към Русия-Турция ето ти една не малка разлика
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На едните им плаща БСП на другите ГЕРБ каква е разликата и едните и другите идат от БКП!
133
9
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Афера.бг е на Пеефски който пък е коалиция с БСП
132
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам ГЕРБ!
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МИРО:Така е било и 1944 г. - позиви, партизански песни и обири на мандри.