Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!

Влажното лято било причина за нашествието им
5 окт 2018 07:50, Анисия Иванова
50
Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!
Снимка: Монитор

Това лято Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми ядосва пловдивчани, които пускат снимки с десетки скупчени на едно място по фасадите на блокове и обществени сгради миризливки. Най-страшно било нашествието им край Хирургиите до Гребната база.

Според едни от тях твърде големият брой на миризливите насекоми се дължи на изчезналите в града врабчета. Оказва се обаче, че това обяснение не е вярно и че преброяване, колко са врабчетата в Пловдив, през годините не е правено.

Затова и не можело да се каже, че именно градските врабци са виновни за нашествието на насекомите, обясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив гл. ас. Огнян Тодоров, цитиран от "Монитор".

"Това е нормално явление при някои видове. Нарича се "каламитет”. През някои години част от видовете, защото условията са по-подходящи за размножаването им, стават много. И тъй като в момента това е периодът, в който тези насекоми си търсят укрития, за да могат да презимуват и са по-видими за хората”, обясни експертът.

Именно защото миризливките се струпват повече на едно място – примерно по фасади на блокове и край мрежи и прозорци на обществени сгради и апартаменти, то затова са по-видими за хората.

"Годината беше по-влажна, не беше много горещо лятото. Затова и условията за размножаване на миризливките са били подходящи. Примерно през следващите една – две години може да нямат такива идеални условия за размножаване и броят им да намалее, а след 5 години пак да ги има много. Има динамика в популацията им”, каза шефът на Природонаучния музей.

Той обясни, че миризливките нямат много естествени хищници именно поради секрета, който изпускат и останалите насекомоядни видове ги избягват. Един от естествените им хищници са жабите.

"Миризливките са вид, който се храни с растителни сокове, не напада човека, не предизвиква никакви проблеми. Те се водят от групата на полутвърдокрилите, от която група има и вредители по различни култури. Други полутвърдокрили са постоянната дървеница, която вече е проблем за хората. Всъщност най-големият, защото живее по къщите и смуче кръв”, обясни Огнян Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
34
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
В София има и доста голям наплив на дървеници, които са от същия вид, много по дразнещи и много трудни да се отървеш от тях, хапят като комари и умират трудно.
27
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, тоя Боко ни съсипа!
26
4
 
38
 
! Отговори
Неграмотния преди 5 години
Не не вонещица, а си е точно миризливка.Не си налагай местният диалект за книжовна норма, като гаднте софиянци с тяхното шопско "маслО", "мЕсо" и "млЕко", "одИл", "правИл"...
25
0
 
36
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Има едни пистолети/пушки/автомати с пластмасови съчми. Airsoft, в България се нарича страйкбол. Сина веднъж уцели една вонещица в полет. Трябва обаче да се купуват биоразградими съчми защото пластмасовите са много досадни.
24
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много миризливки на два крака. Не се морят с нищо и са пълна смрад. Миришат на *** и разлагаща се път. И са много нагли и досадни, държат се така все едно светът е създаден само за тях!
23
3
 
34
 
! Отговори
дайте акъл преди 5 години
С какво се трепят тия гадини?
22
7
 
36
 
! Отговори
Неграмотен преди 5 години
Не е миризливка, а вонещица! Не мога да разбера как в последно време се натрапват грешни наименования на животни и насекоми?! Съветвам авторите на статии да четат малко повече.
21
0
 
38
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Преди десетина години в Колорадо имаше нашествие от калинки. Като пътуваш от Форт Колинс до Денвър виждаш групи от по две/три дървета целите червени. Калинките, великденчета също са дървеници и са братчеди на вонещицата. Малко неща ги ядат, защото изпускат гадна на вкус течност.
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия гадове са много издържливи- обикновенна ***, като я напръскам с райд умира за 10тина секунди, а това мре след 2-3 минути...
19
1
 
40
 
! Отговори
Емил Дашин преди 5 години
Пловдивските миризливки са пловдивските сотаджии с миризливи якета. В един миризлив форд.
18
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези бръмчалки обичат да стоят по прането на балкона. След това бръмчат из стаята и доста често се пребиват или в тв-то или в климатика.
17
1
 
40
 
! Отговори
до чушките 4 етаж преди 5 години
АМи погледни да нямаш някакви други вредители, защото тези не ядат листа от чушки, въпреки, че там си правят гнезда.
16
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия гадове ми изядоха листата на чушлетата на балкона. На 4-тия етаж.
15
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не са се усетили още в китайските ресторанти, да ги събират."Печени миризливки на скара по шанхайски"
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е влагата, защото миналата година, когато в София лятото беше сухо и горещо имаше наплив от тези. На балкона на 8 етаж беше пълно с тях, ако отвориш вратата почват да летят вътре бзъъъъъ....
13
0
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
В Кривунделово миризливки няма,сигурно не са го намерили още,или не са се...изкачили до тук,защото сме на 1190 метра надморска височина.Така е казал един...поет за планината:Хладно,ама...гладно -Та и за това няма...миризливки;няма какво да ядат.Еее,ние които сме тук,все намираме по...нещо,за сега.
12
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това бръмчи много страховито докато лети, като влезе в стаята и започне да се блъска насам-натам, може да ти изкара акъла, докато разбереш, че е безобидно.
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато са още много малки приличат на калинки тези зверчета.
10
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само в Пловдив !Стара Загора също !
9
0
 
49
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Нашествието на гларуси по градовете доведе до намаляване на врабчетата. Гларусите просто ги ядат.Те са отлични летци и летят и нощем ,когато врабчетата /и гълъбите/ стоят по клоните ,така че спокойно си ги хапват, както и яйцата им. Като няма врабчета всякакви насекоми се размножават .Гларус насекоми не яде -той е хищник и всеяд.