Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!

Влажното лято било причина за нашествието им
5 окт 2018 07:50, Анисия Иванова
50
Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!
Снимка: Монитор

Това лято Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми ядосва пловдивчани, които пускат снимки с десетки скупчени на едно място по фасадите на блокове и обществени сгради миризливки. Най-страшно било нашествието им край Хирургиите до Гребната база.

Според едни от тях твърде големият брой на миризливите насекоми се дължи на изчезналите в града врабчета. Оказва се обаче, че това обяснение не е вярно и че преброяване, колко са врабчетата в Пловдив, през годините не е правено.

Затова и не можело да се каже, че именно градските врабци са виновни за нашествието на насекомите, обясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив гл. ас. Огнян Тодоров, цитиран от "Монитор".

"Това е нормално явление при някои видове. Нарича се "каламитет”. През някои години част от видовете, защото условията са по-подходящи за размножаването им, стават много. И тъй като в момента това е периодът, в който тези насекоми си търсят укрития, за да могат да презимуват и са по-видими за хората”, обясни експертът.

Именно защото миризливките се струпват повече на едно място – примерно по фасади на блокове и край мрежи и прозорци на обществени сгради и апартаменти, то затова са по-видими за хората.

"Годината беше по-влажна, не беше много горещо лятото. Затова и условията за размножаване на миризливките са били подходящи. Примерно през следващите една – две години може да нямат такива идеални условия за размножаване и броят им да намалее, а след 5 години пак да ги има много. Има динамика в популацията им”, каза шефът на Природонаучния музей.

Той обясни, че миризливките нямат много естествени хищници именно поради секрета, който изпускат и останалите насекомоядни видове ги избягват. Един от естествените им хищници са жабите.

"Миризливките са вид, който се храни с растителни сокове, не напада човека, не предизвиква никакви проблеми. Те се водят от групата на полутвърдокрилите, от която група има и вредители по различни култури. Други полутвърдокрили са постоянната дървеница, която вече е проблем за хората. Всъщност най-големият, защото живее по къщите и смуче кръв”, обясни Огнян Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗАВИСИ НА КОЙ ЕТАЖ ЖИВЕЕШНИЕ СМЕ НА 4-ТИЯ И Я ВИДЯ ЕДНА НА МЕСЕЦ Я НЕ!!
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем нормално явление. През есента се скупчват една до друга за да се топлят, обикновено от южната страна на дърветата в парка. Ако има дървета.
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се оплаквайте тук е пълно с комари.В момента има един проклет в стаята така ме вбеси че го премах с един чехъл и не стига това ами не го улучих и счупих една ваза.Да му таковам противния развъдник.
5
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега би трябвало да има увеличение на популацията на естествените врагове на това насекомо.
4
1
 
48
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
Не било горещо лятото - от три месеца не е капвал дъжд, през деня е винаги около 30 градуса нищо че е октомври. Не насекоми ами пустинни скорпиони ще се развъдят.
3
1
 
49
 
! Отговори
Плевен преди 5 години
И при нас е пълно
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето занимавка за дупетатите дето им е скучно в парламента ще ходят да броят врабчетата в Пловдив и като знам колко са *** и неграмотни ще преброят и врабчетата и гаргите и гутяците и простите патки като тях и прилепите а после ще стоплят че всичко това не е един и същ вид, с след това ще броят и миризливките и работата сериозно ще се усмърди макар че те нашите дупетати това да овоняват и сами го могат Делян Пеевски като пръдне и фащ започват да обвиняват Русия че има трета химическа атака.
1
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в София е пълно.