Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!

88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективни
9 окт 2018 18:00,
112
Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!
Снимка: flickr

88 на сто от българските родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Въпреки че, използването на физически наказания намалява през последните пет години, около 2/3 от родителите някога са прилагали наказания и други травмиращи практики към децата им – изолация в стая, стоене в неудобна поза.

Това обяви Славянка Иванова от агенция "Ноема", представяйки данни от национално представително проучване по поръчка на Националната мрежа за децата.

В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители, и деца.

От данните става видно, че най-често родителите използват наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение.

Иванова коментира, че около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание. Най-разпространеното от тях е удрянето на шамар.

Обясненията на родителите за това тяхно действие са "израз на загриженост за бъдещето на техните деца", посочи тя.

Около 30% от родителите споменават гняв и обида, като причини за шамарите, показват още данните от проучването.

"Все повече родители обаче осъзнават вредните последици и оценяват негативно прилагането на наказания към децата си", обясни експертът.

Изследването на "Ноема" потвърждава, че в училищата има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие; 22 на сто - свидетелстват за телесно наказание, като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.

Като заключение тя обяви, че общуването на родителите с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща този дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е вие в общество което приема насилието за добродетел какво очаквате.Просто следва да знаете че когато разни анаболни манекени ви говорят за мъжкарство това е синоним на насилие а дали е мъжкарство или комплексарство е друга тема.Сега по темата от една страна прилагането на насилие генерира насилници от друга липсата на възпитание генерира ***, къде е решението.В авторитета тоест по средата родителят трябва да възпитава и да е строг ако трябва но не да се прави на инквизитор.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дърпането на ушите? Това си е чисто български патент.Хей, чувал съм пукот в ушите си от това като ученик. Сега живея в една държава, където този похват не е познат.Като им го разправям приятелите ме питат:Затова ли са ти големи ушите?
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен баща ми ме удари в първи клас и се напиках, от тогава не ми посегна. Простила съм му, но не бях виновна и го помня цял живот. Всяко дете е различно, едни са чувствителни и дори само като им кращиш се страхуват, а други и да ги ударят не помага. Децата не бива да си бият. Има други цивилизовани методи, но не насилие!
72
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ако искате да имате две страхотни деца - направете си пет. От тях ще има две с които ще можете да се гордеете. А всичките ще трябва да ги обичате.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Европа децата ги наказват като ги затварят в детската им стая да се УСПОКОЯТ и да МИСЛЯТ защо са наказани и какво са направили, но не ги заключват, нито ги удрят. Просто да помислят. А у нас бум два шамара.
70
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
До 77,Кои 6 от 10-те цифри правите вие?
69
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като се биеха навремето децата, та какво стана? Поставиха ви едни мутри и веднага се свихте в ъгъла. Бой имало, казармата мъже ви правела, не смеехте да шукнете, смелчаги златни...
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаяБая токсично си е, да ги караш, да те гледат. Моите се притесняват, че ще си хвана пътя и никога няма да се обадя (защото имам навика, да изпадам за по 1-2 месеца от системата ... това все ми го натякват. Легитимния бизнес, дето правим 6 цифри на години и плащам за вискчо ... не се споменава, ама това, че преди 4 години си хванах чантата и изкарах 2 месеца в Колумбия още ми се натяква) ... Ама ми казват, че не искат, да ме товарят. Това се брои.
67
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
децата имаха възпитание, образование, когато не бяха предателиАма разбира се. Шамари, "Всяко чавдарче без гънки - бъдещ комунист" и Павлик Морозов. Бе, я се скрийте :)То затова българинът от "онова поколение" на една опашка не може да се нареди, без да се бута, снася на шефа да си няма проблеми и вечно чака някой да го оправи, щото е бил възпитан, образован и никого не порти :)
66
6
 
10
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Ми тези които мислят, че с бой ще решат проблема или които правят деца, за да има кой да ги гледа като остареят е по-добре изобщо да не стават родители.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз само едно, няма да простя на нашите. Че ме биха, когато разбраха, че правя секс с момичета.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkТова същото поколение, не ни ли доведе и много хора с много интересни прякори ?И да криеш "пакостите" на другите, когато родителите ти те пита, си е предателство към родителите и авторитета им.
63
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Анкетата е манипулативна. Липсва отговорът "Аз съм майка и оставям 12-годишния си син без вечеря, защото играе шах с баща си, моят съпруг."
62
7
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
"Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият." - Цитат от кой филм е това, знаете ли? И от коя година е този филм, знаете ли. Този филм е от времето, когато децата имаха възпитание, образование, когато не бяха предатели и криеха пакостите на приятелите си. Сега децата не се бият и се възпитават да бъдат мекерета и ***.
61
4
 
21
 
! Отговори
ako преди 5 години
А ако знаете някои деца, възпитавани по новата система без бой какви малки лай*ца са на 12-13 годишна възраст, а какви големи фекалии ще станат като порастнат. Имам приятели с такива деца.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвежците имали Брейвик. Съгласен, това е лошо.Днес за 6 километра до работа видях на две места хора, които се караха, щото единият нещо засякъл другия ли, що ли. На година по пътищата загиват по 700-800 човека. Битови убийства - почти всеки ден. Един насякъл с брадва друг заради нива, друг си пребил родителите, щото не му давали пенсията си. Като ги събереш на година, какво става?
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже ,боже , това не е истина ,не само че не си бият децата - 80% от българските семейства ги няма в чужбина са , а тези ,дето са тук изобщо не се интересуват какво правят децата им , къде ходят , кога се прибират..дори са готови да набият другите , обвинили или обидили детето им според случаят, както те си го тълкуват или хлапето ги лъже да това.. вероятно пак се готви някакъв закон ,спуснат от някъде и се внушава ,че си бием децата ..то и деца на нормални родители не останаха
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако много приказва - шамар.Ако много тропа - два шамара.За 5ца - 1 шамар.За 4ка - 3 шамара.За 3ка - 6 шамара.За 2ка - 12 шамара и месец без право, да излиза след училище.За втора двойка, лятото, не се взима на море !!!Ей така ме възпитаваха мене :)На море не съм ходил от 8ми клас насам QQ ;( ....
57
2
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Няма даже какво да се спори, боя е неефективен и поражда вътрешен гняв у детето когато е излишен, когато е в следствие на това, че родителите му са смазани от работа, от сметки, от трудни решения и така на татък. Шамар или два когато са на място и не са ежедневие оставят послание и се помнят, след години разбираш още повече за тези моменти. Този тип организации и рестрикции от държавата продуцират разглезени лигльовци които реват за права и не искат да поемат отговорност за нищо !
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че някои нямат граници. Бие си дете за щало и нещало, повтаря му, колко малоумно било, как не го искал, а после, се оправдава пред хората, че то, щяло да реши, да "впечетли такто" и да се "оправи". После се чуди, защо на 13-4 пуши трява, ония го бие, а нашия почва да бяга от вкъщи. И накрая, като го изостави, след 20 години, ония ходи и разправа "Ми той моя син зъл човек, аз с такав любов го визпитавах, ама не ме гледа" ...