Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!

88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективни
9 окт 2018 18:00,
112
Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!
Снимка: flickr

88 на сто от българските родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Въпреки че, използването на физически наказания намалява през последните пет години, около 2/3 от родителите някога са прилагали наказания и други травмиращи практики към децата им – изолация в стая, стоене в неудобна поза.

Това обяви Славянка Иванова от агенция "Ноема", представяйки данни от национално представително проучване по поръчка на Националната мрежа за децата.

В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители, и деца.

От данните става видно, че най-често родителите използват наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение.

Иванова коментира, че около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание. Най-разпространеното от тях е удрянето на шамар.

Обясненията на родителите за това тяхно действие са "израз на загриженост за бъдещето на техните деца", посочи тя.

Около 30% от родителите споменават гняв и обида, като причини за шамарите, показват още данните от проучването.

"Все повече родители обаче осъзнават вредните последици и оценяват негативно прилагането на наказания към децата си", обясни експертът.

Изследването на "Ноема" потвърждава, че в училищата има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие; 22 на сто - свидетелстват за телесно наказание, като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.

Като заключение тя обяви, че общуването на родителите с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща този дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сороски лъжи. Българите си обичат децата,и не използват сердновековни наказания . Спрете да си врете носовете в на хората семействата..
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 52Йееее, имали един психопат. Ок, добре. А ние, като имаме 50 000 мутри, претъпници, 1500 показни, неразкрити убийства, както и поне 4-5 пъти повече "безследно изчезнали" и то само за последните 29 години, да не би, да сме по-добре ?
53
2
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Социопати растат в насилствена среда, където ганьовеца си избива комплексите на неудачник, върху наследниците си. Но няма как, той да не избяга и от тази отговорност, замахвайки. Не съм чел за израснали в културна и либерална среда масови убийци, със сигурност има. Криминалните изследвания, обаче са пълни със масови убийци, създадени от родители побойници, оправдаващи се с традицията на биене. Първо шамар, после побой, по-нататък вече..
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"т.е ако не биете шамари на детето си ще го направите хомосексуалист"Хайване, знаем, че си с еднопиствов мозък, но не вярвам да си чак толкова неумен.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 55 Защо ли са те направили вашите, да хабиш кислорода само.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ВИ ГО *** В БИСКВИТИТЕ ВА ЩА МАМА МАЛО УМНА
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здрав и прав българин, който поради нанесените му душевни травми на 35 години вече е разсипан алкохолик с шкембе колкото Юпитер.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко да му отпадне теорията...Ако поставиш на нашенеца право на избор къде да живе и работи сега - тук или в Норвегия (или във Франция, нали уж там е страшно), колко мислиш, че ще изберат тук?Брейвик-Мрейвик, ислямисти уж имало, дрън-дрън и накрая регистрират поредното годишно преселение с размера на един областен град към същите тия държави, докато тука вузовете се чудят вече кой да приемат, че да оцелеят, а Бобоко бичи данъци, че хазната пак е празна.
47
4
 
6
 
! Отговори
възпитател преди 5 години
На колене с лице към стената с вдигнати ръце и върху разпилени царевични зърна. Те така половин час без да мърда и има рязко възпитателен ефект. И ако мръдне, часовника се нулира и половината час започва от начало.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще ги отнемат хората не желаят да възпитават бъдещи насилници и престъпници."Да де, ама те си имат Брейвик, а ние - не. Така че жалката ти теория /или по-скоро идеология/ пропада.
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторитет не се изгражда с бой. Родител, който бие децата си, за да го уважават, е загубил авторитета си отдавна. Авторитет не означава страх, но родителите по нашите ширини масово го разбират така. И не - не смятам, че трябва да се позволява всичко на децата. Какво искате - децата ви да ви обичат и да им бъдете пример за подражание или да се страхуват от вас и да ви слушат с наведена глава, защото може да ви погледнат накриво?
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Затова българите се оплакват, че им Норвегия им отнемали децата. Ще ги отнемат хората не желаят да възпитават бъдещи насилници и престъпници." ... в голяяяяма грешка си, приятелю. Само да ти кажа, че Брайвик е възпитаник на Барневарн. Такъв милочък, хубавичък - вземи си го в къщи, ако искаш. Човек е социално животно, но всяка държава си има закони. Ако не ти отърва търси път другаде! Аз не бих ходил в Норвегия да живея!
43
2
 
6
 
! Отговори
Донка преди 5 години
Ейй, на нас като ни удряха по някой и друг шамар ко стана? И на родителите си не сме се лигавили,и в училище също и все някой от нас е станал човек.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Живей си еснафският живот и прочети поне една книга за възпитанието на децата!"Масово са писани от феминист-***. Често не става дума за възпитание, а за индоктринация. Не, благодаря.
41
0
 
5
 
! Отговори
селския преди 5 години
Аз дъртия го натъртих,че ме ядоса.Кат малък *** бииши с колана.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"предразсъдъците се предават между поколенията много по-пълно, отколкото полезните и напредничави неща."Виждаме "напрЪдничавите" неща до какви извращения водят. Прочети малко коментари на американци под новини за сбивания и стрелби на пътя и случаите на безпричинна агресия в обществата им. ВСИЧКИ го отдават на практиката да не се казва "не" на детето и - анатема - да не се докосва с пръст.От зората на времето целокупния човешки опит показва друго, докато не се навъдиха интелектуални талибани
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви са тея г*лу*пости бе! Шамарите са си много ефективни! Който не верва да дойде да му ударя 2 - 3. Ако ошамарения ескалира ситуацията може и повече. Детето трябва да бъде научено на респект и спазване на правилата. Разрешенио са всички средства, понеже ако не се научи на време, после може да наръга някого, да изнасили, да открадне и т.н.
38
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Норвегия е нормална бяла страна с правила. И когато не спазваш тези правила си има последствия. Но българите най-много обичат да не спазват правилата. Това е любимата им част от живота където и да се намират.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе баш ефективно си е.Аз гат правих золуми, бащата кат *** натачами с умруци и рирници, Малеев. Падал съм на земята и гърчове мърчове. Че. И до 19 годишен ме бъхта, че и то яко. Ама стаамах човек де.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
32, кое точно е "всички медии"? Норвежците винаги са били особен народ, но аз не помня да са задържали някой насила - ако не те кефи, взимай си децата и си тръгвай. Ако толкова те интересува темата и вярваш на медии, пусни едно търсене за това какво става из нашите социални домове.