Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
0
 
39
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Една от неспоменатите причини хората да напускат страната е допира с българският работодател. Сам видях в София доста печеливши фирми, със много сериозен оборот и печалба, как умишлено дават ниски заплати и се отнасят меко казано просташки с персонала си. Е нагли български работодатели - скоро няма никой да ви идва на интервютата, на които лъжете та не се спирате и фирмичките ви ще започнат доста да закъсват. Има една елементарна, но много поучителна българска поговорка. ОТ ПРЪДНЯ ВОДА НЕ СТАВА.
391
1
 
29
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Българите търсят равен шанс и равни права в една среда, където по-работливия ,кадърен и честен човек да върви и се изкачва професионално!!!А не фирми като Джи Пи Гепи Груп да прибират парите от всички европроекти , с протекции от властта, защото взаимно се хранят с европарите, а младежите също търсят европарите, но като гастербайтери!!!Добро утро селяни прости!!!Агент Даниъл Мартимор!ЦРУ!!!
390
2
 
15
 
! Отговори
до 413 преди 5 години
Да, ама там данъците са други. Принципно, ако си мотивиран/а само от парите, там няма да ти е добре. Обаче ако ти е писнало от простотията тук, там ще се почувстваш добре, независимо какво бачкаш и за колко пари.
389
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Ели 402 Ели , добре си описала , но такава перфектна държава няма.
388
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавлявам се да чета, как над 70% от коментиращите получават над 3к в България. Значи явно не е толкова зле положението..... Ама ние сме свикнали да изпъкваме, може да нямаме 2лв. за кафе, но иначе взимаме 3к лева...... Това драги ми хора, когато се изкорени или промени, тогава очаквайте някой да се завърне. За сега България върви към затриване и вкарване на работна ръка от Пакистан, Виетнам, Камбоджа и прочие.
387
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вземах 3500 лв. нетно и пак не останах.Не е до заплатата само.
386
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3000 хахахах.3000 евро е стартовото на север от тук.няма смисъл да се мъча като грешник в родината.
385
1
 
15
 
! Отговори
до 410 преди 5 години
Ганьоооо ... патриотите ще те разчекнат...*** нали си патриот...направи си план - ако доживееш до пенсийка ... как ще си купуваш киселото мляко ... и как ще си лекуваш купа болести!Ако от npocтотията болеше - ти щеше да си на системи!
384
22
 
11
 
! Отговори
Пази боже преди 5 години
През нощта комплексираните предатели на България яко са се развихрили, опитвайки се да убедят себе си колко лошо било в България и колко добре били живеели те след като са избягали от България. Пази боже, сляпо да прогледа.
383
5
 
24
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
Пълно е с клошове развили Стокхоумския синдром. Само най последните лузари или имат нещо извратено може да мислят че куп пари насред гето има стоиност.Дори същите пари да ми дават, 6 цифри на година доларЕ, пак няма да се върна в Панелистан. Същите пари да зимам, но да живея сред Африканско гето? Защо? Що да не си живея на 3км от Операта, плажовете, насред най райското място на Планетата? Така и не схванахте че не са само парите
382
5
 
18
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
До ХммМа ти 4к-5к за "добри" пари ли ги имаш? Ми бегай тогава в Бангладеж или Сомалия, там ще си още по добре.Казвам ти го като човек някога зимал такива пари в БГ. И кое му е на срандарта? Цените същите, да не кажа по евтини. Дори имотите са по евтини, погледни квартал на Валенсиа, Burjassot апартаменти 50-80k за 500-700 евро кв.м. Града приказен, фонтани цветя метро безплатни плажове и паркинзи. Имам толкова приятели там.Ти с тая БГ заплата къде и колко можеш да си позволиш да отидеш някъде
381
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли се дърлите? В територията на мутрите, Миньовците и Бенчовците, и Ветковците - остават само чуруците - дето не стават за чеn за каче с кисело зеле. Еволюцията не прокава - роба си остава роб! Без значение дали слугува на "другар" , или господин.Помолете им се - току виж ви направили заплатката 610лв.
380
1
 
43
 
! Отговори
не е до пари преди 5 години
Напоследък няма ден, в който да не мисля, че трябва да се изнеса от България, а съм над 50 и доходите ми са високи. Не може човек да се напряга всеки път щом излезе от входната врата, да гледа около себе си бездуховни лица, да наблюдава оскотелите от кражби и пороци политици и да се успокоява, че е "осигурен". Не е нормален животът ни тук и няма изгледи да се промени на добро. И там не е рай, но поне ще сме опитали. Свят голям, чака ни.
379
0
 
26
 
! Отговори
Хейтър Петър преди 5 години
Законност, ред и работа /която се заплаща подобаващо, а не робство/!
378
2
 
43
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
За момента заплатата ми в Бг е повече от добра, много над тези 3К, но и аз се замислям все повече за емиграция (ако щеш само за година-две). Причината не са парите(дори обратното - стандарта ми там би бил по-нисък), а именно неща като чистота на въздух, улици, по-добра градска среда, паркове, спазване на законите, добър обществен и междуградски транспорт и всякакви такива дребни неща. Човек като пътува много и подобни дреболии започват да го дразнят все повече и повече тук в България.
377
1
 
31
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Да добавя, не е важно каква заплата взимаш, а каква е покупателната способност имаш.Някъде четох стратегия за Из. Европа, предвижда се до 2050 г., средната пенсия да е 2 хилки, познайте цените на енергията колко ще бъдат?Колкото повече увеличават пенсии и минимални заплати, в пъти повече се увеличават цените на останалите стоки и услуги.Пенсии увеличени с ДЕСЕТ % за една година, парно, ток, храни 35%, кога пенсионерът е бил по-богат преди или след увеличението?Само пряка демокрация!
376
0
 
39
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ми не! Парите не са амбиция и стимул, цел , а "средство за живеене".Едно: Сигурност - да си оставя дома отключен.Две: Поносими цени за всички слоеве на обществотоТри: Хората до мен да са позитивни, щастливи и усмихнати.Четири: Качествено Здравеопазване и достъп.Пет: Чистота улици и въздух, без кучешки тортички.Шест: Без военни бази и лаборатории.Седем: качествена питейна вода и храни, плодове и зеленчуци.Осем: много спорт на улицата, игрища, волейбол, плувни басейни, тенис на маса и корт
375
32
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Точно вие които обяснявате на какви райски места живеете, точно вие първи ще си счупите краката да се връщате когато заплатите тук станат по 2.5-3 хил лв. Но едно ще ви кажа. Ние нямаме нужда от вас. Веднъж предател, завинаги предател.
374
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве брато!Ти не си разбрал кво търси момичето.
373
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МдааааПатриота ни нарича предатели!Да! Ние предадохме патриотите като него и спасихме българското!Таз държава там дали е България?А тез патриоти там дали са българи?Ние, дето ценим българското сме много далече от тез патриоти и тяхната държава. И ни е трудно да живеем там. При патриотите.