Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време
28 окт 2018 09:00, Петя Славова
138
Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?
Снимка: pexels.com

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

Още по темата

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така", коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90Лятното часово време има само едно предимство - часовниците в София и Москва ще показват един и същи час.че какво те бърка какво е времето в масква, и изобщо - дали там времето тече?
90
3
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Бе не знам кое време е по-правилно, но като са решили Европа да се избере едно от двете, да бяха решили да е за цяла Европа. Сега ще стане егати мазалото. В едната държава зимно, в съседната лятно... Тия, които често пътуват по работа из Европа, ще трябва да си направят списъци на всички страни на континента с времената им. Софтуерната индустрия ще глътне едни милиарди за пренаписване на скриптовете за операционните системи на компютри, телефони, таблети...
89
9
 
16
 
! Отговори
минувач преди 5 години
Светло ,тъмно,всичко е относително.Например в най-големия град зад полярния кръг Мурманск Слънцето залязва на 2 декември и изгрява на 11 януари и то само като една дъгичка на хоризонта.Така е на Земята.Иначе, лично аз съм за астрономическото часово време, не за декретното,което е очевидна глупост.
88
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички проблеми започнаха с въвеждането на лятното време, респ. решаването им е с отменянето му.
87
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното часово време има само едно предимство - часовниците в София и Москва ще показват един и същи час.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДре ме ти! По Коледа се яде и пие... Дори деня е вече почнал да нараства...
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз пък невиждам какъв Ви е проблема съ смяата на времето, причинявало стрес, глупости на търкалета, аз съм си свикнал с тази операция и не ми причинява никакъв стрес, даже бих казал ако няма промяна на времето това би ме стресирало повече, представяте ли си декември месец да се съмва в 9 часа, т.е. Вие и децата Ви ще тръгват по тъмно на работа, пиковите сутрешни часове ще са по тъмно. отделно пък лятото ще се съмва събалем в 5 и вече в 9 ще е вече 30 градуса, лично аз съм за оставане на смяната
84
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако оставим лятното време проверихте ли кога ще е изгревът в София през зимата, около Коледа? Точно така, в 08:53ч. Как ви се струва това? А познайте и кога е най-студено сутрин? Жокер- не е когато отварят магазините.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой знае какво станало, голям праз!
82
11
 
17
 
! Отговори
гост преди 5 години
Не разбрахте ли ,че няма зимно и лятно време има астрономическо и измислено сега сме точно в нормалното време и всичко друго е плямпане на глупости.
81
6
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе за кви стрелки ми пишете?! я кое време стана, а за другарката провокаторка нинова, и ред не сте написали!
80
4
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Времето е нашеЩо спорите
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76И как ще стане като в момента изгрева е към 7:00ч? В 6:30ч по зимното си е направо мрак. С намаляването на деня ще се става съвсем по тъмно, чак след започването нарастването на деня ще се става по светло
78
14
 
13
 
! Отговори
Коментарите като анк преди 5 години
Ако разгледаме коментарите тук като анкета и плюсовете и минусите. Определено повечето хора искат зимното време. Лятното може би обслужва малко на брой капиталисти, които искат да екплоатират здравето на хората :) И може би туристите по морето, които искат Варна и Истамбул в една зона, но София е далеч от Истамбул и не смятам, че заради една шепа хора трябва да убиваме бавно другите. Лятното време вреди на здравето.
77
6
 
10
 
! Отговори
Пак не каза преди 5 години
До 74: Ако слънцето е най-високо в 12,то нормалното е 14 часа ден,да се съмва в 5 и да се стъмва в 19 както е по зимното време. И това съвпада с биологичния часовник.Другото не съвпада.А понеже единствения довод на желаещите лятно време е вечер да е светло,то вместо с един час може да мръднем с 2, 3 или повече часове и тогава ще е светло до 24 часа. А Турция е в рамките на GMT+3 и чак сега са в нормалната си зона, но ние сме с една зона по-близо до Гринуич
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уффф боли ме главата от тая смяна. Вчера си пиех еак7йкств у кръчмата, ама смениха времето и останаха отвор и цял час отгоре, и още един час пиене и така... Д еййййй....
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71: Европа не ти налага нищо. Лятното време е измислено от Бенджамин Франклин и се е притеснявал за свещите на приемите, а не за работещите хора.Лятното време в България е въведено през 1979.Сега ЕС казва: лятното време е вредно, но ние няма да налагаме на никого какво време да избереЗа зоната на Франция,Германия,Полша има избор,т.к. географски е много голяма от реалната.България попада в GMT+2 напълно и това означава зимното време. За Испания е друго, те по-добре GMT,но те да си мислят
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ставате в 6 и 30, но ще излизате по светло със зимното време. Ей не мислите въобще някои хора!
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, тез тероризирани дечица.... Направо да не ходят на училище, че се мъчат! Така и така, ще са по строежите....
72
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кажи да знаемЛятото по зимното време ще се съмва в 4:30! Това ОК ли е? Нормално ли е за биологичния часовник? И за какво съмване в 11 часа говориш? Или просто нещо за да напишеш?