Връщането на стрелките назад – полезно ли е за организма?

Носи ни отпадналост и главоболие
27 окт 2018 07:42, Иванка Гъркова
45
Връщането на стрелките назад – полезно ли е за организма?
Pixabay

На 28 октомври страната ни ще премине от лятно към зимно (астрономическо) часово време. Това означава, че е необходимо да върнем стрелките на часовниците с час назад. Дебатът за това дали е добре да продължаваме да правим сезонните промени разраства, като повечето българи искат да остане лятното време. 

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.
 
"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така“, коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.
 
Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.
 
Кои са най-рисковите групи?
 
Децата, възрастните и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите, на тях им трябва поне месец, за да си възвърнат нормалния ритъм на живот. Особено при пенсионерите, могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.
 
Младите хора до 35-годишна възраст, които имат по-леко ежедневие и не работят под стрес, ще се нагодят най-лесно, категорични са медиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
9 преди 5 години
Не мога да повярвам, че е 5 часа, тепърва какво ще правя,цъфнах като кукуряк в 5 сутринта.
42
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
Тук някои хора пишат, че тези които искат астрономическото време са де-били. Де- били ли са били хората, които са се ръководили по това време стотици и дори хиляди години? Хората са направили така, че да се измерва времето според законите на природата!Лятното часово време е въведено през 70-те години на миналия век в интерес на фабриканти при капитализма и държавните монополи при социализма!Иначе реално е астрономическото време т.е. зимното!
41
0
 
8
 
! Отговори
Гадну Ему преди 5 години
До ЕмоНяма нормално или ненормлано "време". Важното е, да си го направим така, че да е удобно за възможно най-голямата част от населението :)
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите и си мисля, че най-накрая ще разделим България по линията Плевен-Пловдив. Тези на изток от нея да живеят по лятното часово време, а тези на запад от нея - по зимното. И на който каквото му допада на темперамента - това.
39
6
 
10
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Връщането назад към нормалното астрономическо време е полезно за организма. Изместването напред с един час към изкуственото лятно време е много вредно. Но това се усеща само от хората които наистина работят и стават рано. Ония, които отиват на работа къв 10 и се прибират към 16.00 ч (наистина, интересно как задръстванията в София започват в 16.00 ч, въпреки ме работоно време свършва в 17.30 ч), а след това целта им е да се мотат и да висят по заведения до 23.00 ч, не го усещат.
38
4
 
14
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Правилното е астрономическото време !Стига с останалите глупости !
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Да, гадно е да се мръква в пет. Но е адски готино да се съмва в девет. Ако искаш да ти е гот цялата година, *** в Кирибати, Конго или Колумбия там имат 12 часа ден 12 часа нощ през цяпата година.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брех брех ... байкшединг на макс.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не раотя на смени и подобни промени слабо ме засягат.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който работи на сменен режим, усеща цялата "прелест" на смяната времето.
33
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зимното часово време изобщо няма да е полезно ако остане за постоянно и края на лятото и есента да ни се стъмва рано,а сутрин ненужно когато спим да ни се съмварано.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давало ни с час отгоре светлина... Аз чак мога да споря, че ми от ена час светлина...
31
14
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
Много е неприятно в 16-17 часа да е вече тъмно. Добре поне, че това ще е последното преминаване към зимно време и после ще остане само лятното. Нагласите навсякъде в Европа са да остане лятното.
30
1
 
16
 
! Отговори
Един преди 5 години
До До ЕдинИ какво се променя, ако започваш работа в 07:00ч-16:00ч, или 07:30ч-16:30ч?Колкото и да показват стрелките на часовника, слънцето изгрява и залязва по едно и също време! Както някой беше писал, петела няма да пее един час по- рано или по- късно, а ще се съобразява с природата си.
29
15
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Трябва да спре това въртене на часовника и да остане лятното часово време. Някъде имало анкета, не съм я намерил, ако някой знае къде е, моля да ми каже, да гласувам
28
9
 
12
 
! Отговори
Иванчо+Марйка преди 5 години
Как спим повече бе ? Спим еднакво. Зимното е пъллен шит. Ляото да се стъмнява в 19:00 часа и да се съмва в 3 сутринта. Е таква простотия не вярвах че някой ще иска.....
27
8
 
15
 
! Отговори
кокито преди 5 години
А бе тия за Зимното какви са ви доводите ? Забравяте че ще става тъмно още в 16 часа и лятото в 4 сутринта ще грее яко слънце а ние ще спим.
26
11
 
11
 
! Отговори
До Един преди 5 години
Питаш как лятното ще осигори повече слънце. Ако останем на лятното през летните месецеи ще се стъмва в 21:30. Ако останем на зимното лятото ще се става светло в 3 сутринта, когато всички спим. Тия 4-5 часа слънце ще ги прекарваме в сън. Просто помисли малко.
25
0
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Най добре е сутрин да го правят с два часа назад, пък на обед с два часа напред и става цункана работа бе.Всички доволни-сутрин наспали са и вечер рано прибрали са ама тия дето работат по офисите и се разкарват с чаши кафе и цигари в устата...инак нашият петел като икукурига и знаем, че е 5 часа а пък втория път е след 40 минуте и нивгаж не бърка и часовник не гледа, та затуй наште часовници са си както са били винаги и никой им не връти стрелките та да ги обърква щото що е време-все е пред нас!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
есента е най-яко - спим с един час повече.кой би се оплакал от това?