Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19

Бизнесът вижда недостатъци в осигурителната система
Обновена: 29 окт 2018 11:09 | 29 окт 2018 10:45,
101

Приетите от правителството проекти на държавния бюджет влизат в Народното събрание за начало на бюджетната процедура.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В него е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските.

Минималната работна заплата също се повишава на 560 лева, а до 2021 година трябва да достигне 650 лева. Предвижда се покачване и на социалните разходи.

Още по темата

"Като цяло предложенията, които са в сферата на осигуряването, са доста спорни. Максималният осигурителен доход и по-скоро неговото увеличение е несправедливо. Осигурителната система и здравната система не могат да осигурят услугите за парите, което осигуреното лице внася. Лицето не може да ползва парите, които е внесъл. Всички средства отиват в общ фонд за други хора. Има едно субсидиране от богатите към бедните", обясни в "България сутрин" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него минималната работна заплата също е проблем в Бюджет 2019: "Размерът ѝ се определя административно, а не трябва да е така. Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече".

Не на същото мнение е икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов. Той смята, че минималният осигурителен доход бе замразен от много години и бе крайно време това да се промени.

"Това не е повишаване на данъка, а повишаване на правата на тези хора. 1/5 от тези пари ще отидат в личния им фонд. Икономическата логика налагаше една такава промяна. Може да се каже, че това е доста плахо. Ние настоявахме това да се случи доста отдавна", настоя Костов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът все пак коментира, че държавата не подпомага по никакъв начин чуждестранните инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замисли се ти, защото ако си 80 годишен пенсионер и взимаш 250 лв. пенсия си беденВиж сега, аз недоволни от сегашното положение виждам точно:1. Хората с увреждания2. БосияПенсионерски протести не виждам, други също. Така че, явно не се смятат за ограбени.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен 13 преди 5 години
До АнонименКажи го на пенсионерите.
17
2
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Сериозно?! Я обясни как така не ги плащам аз и как са самона хартия....или по-добре недей, вече се видя колко ти е капацитетът......
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗамисли се ти, защото ако си 80 годишен пенсионер и взимаш 250 лв. пенсия си беден и нищо не можеш да направиш, просто държавата те е ограбила, за да се пенсионират сега с по-високи пенсии, а на отдавна пенсиониралите се нищо.
15
14
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До аз-ътАз не мога да разбера защо продължаваш да хленчиш тук, вместо да отидеш в Германия, където са приритали за теб и те чакат, за да ти плащат огромна заплата. Там ще имаш само приходи и никакви разходи. Хайде, ставай и заминавай.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Ти не плащаш за неща, които не ползваш, защото тези пари са само на документи, реално не съществуват защото не си ги изработил.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фона на останалите с минимална заплата и минимална пенсия е богат.Ами, нека въпросните се замислят дали случайно не трябва и на тях да дават 2500 лева, вместо да им подхвърлят 20-30 лева по Коледа. Защото за днешния стандарт на живот 2500 всъщност не са нищо особено.
12
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така, накратко: Плащам пенсионна осигуровка за пенсия, която никога няма да ползвам. Тази осигуровка отива във фалирал фонд, т.е. парите потъват другаде. Отделно плащам данъци, част от които също отиват за пенсии на сегашните пенсионери, защото държавният фонд НОИ, както вече казах, е фалирал. Накрая плащам и задължителна здравна осигуровка, без реално да ползвам държавните здравни грижи (защото не стават, а и защото не мога да се доредя). Като теглим чертата, аз плащам за неща,които не ползвам
11
10
 
10
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Ниският максимален осигурителен доход поддържан от години в България, е във вреда на работниците и най-много е във вреда на хората с по-високи доходи, които този таван ги ограничава. За съжаление масово се гледат само удръжките, без да се сравнят с ползите за тези работещи, които са много по-голями. Оптималният вариант за размера на максималният оисгурителен доход е той да е колкото 10-12 минимални работни заплати, както и беше в началото, когато го въведоха. През 2018-та трябваше да е 5100 лева
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8На фона на останалите с минимална заплата и минимална пенсия е богат.
9
8
 
25
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
До ЧиновникВместо да хленчиш тук, отивай да бачкаш в Германия. Там навсякъде тече мед и масло и само тебе чакат.---Първо заповедни ще даваш на жена си, майка си и котилото си. Второ най малко ти ще ми се обаждаш щото ако наистина си чиновник знаеш ЧЕ ВСИЧКИ ви ХРАНИМ и ви плащаме осигуровките, щото вие дори и тези за своя сметка не плащате. Трето аз за разлика от ТЕБЕ мога да ида.Ти ще разнасяш пица в Германия с административното си образование, а аз ще я поръчвам. И ще ти викам че си бавен
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами богатите как са забогателиВ БГ всеки със заплата 2500 кинта го водят богат. Това са 1200 евро.
7
21
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До аз-ътВместо да хленчиш тук, отивай да бачкаш в Германия. Там навсякъде тече мед и масло и само тебе чакат.
6
2
 
36
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Парите в тази държава отиват от работещите бедни към неработещите индийци. Друг проблем е, че ако в ЕС отношението преки към косвени данъци е 1:1, то при нас е 1:3, пък нека Тиквата после ви говори колко ни били ниски данъците.
5
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами богатите как са забогатели, като ограбват бедните, нека сега поне малко да им върнат.
4
2
 
20
 
! Отговори
Не работи=не яде преди 5 години
Едни хора, здрави и по собствено желание неработещи общественополезна работа - мутри, олигарси, ***, искат да ползват облагите на българското общество без да си мръднат пръста. Мерси, не изхранвам такива мързеливци за благодаря, както е у нас. Имате довиждане от мен, животът ми не се състои в това да ви слугувам.
3
13
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
45 години СОЦ много лошо ви се отрази на вас...почнахте да мислите че всички сме равни...
2
6
 
41
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Това което много хора в тази ла*няна държавица не могат да разберат, че кризата за кадри е за КВАЛИФИЦИРАН персонал,. И че ако 100 бачкеря си тръгнат, не е драма но един професионалист да се махне и 100те отиват на улицата по проект Красива България. И че рано или късно хората с високи заплати ще се усетят че удръжките им като % са същите като в Германия,но там получават реални ползи и ще се разкарат. Без шофЕри една фабрика може, без инжинери не. И ще ни молите да се върнем...
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов да си завре този бюджет в провинциалния некомпетентен зад...к. Школата на Свищовския гюмезарник прилага "десни" политики.....Икономическа мисъл от кръглоглавия ***, който няма идея какво е икономика и бизнес.....епик.