След нарушенията в Банско: Как ще протече сезонът?

Концесионната площ не е спазена, коментира Андрей Ковачев
26 ное 2018 11:15,
35

Върховната касационна прокуратура обяви, че главният прокурор е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за ползването на територия от Национален парк "Пирин". Наказателно производство или корекции? Налага ли се всъщност промяна на договора за концесията?

Още по темата

Според еколога Андрей Ковачев в концесията на "Юлен" има множество нарушения, а в това число влиза и ползване на допълнително 2/3 от територията на парк "Пирин". Екологът обаче е категоричен, че това нарушение не се взима под внимание от никого.

"Сотир Цацаров констатира очевидното - а именно, че в "Пирин" са правени множество нарушения. Освен това концесионната площ не е спазена по договор. Цацаров предлага да няма никакви наказания, въпреки тежките нарушения. По закон договорът не може да се промени, няма как площта за ползване да се уголеми. 14 съоръжения нарушават реално договора, но никой не обръща внимание", твърди гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че организацията "За да остане природа в България" подкрепя развитието на туризма, но не за сметка на съсипването на природата.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е на мнение, че в последно време Банско е изградил световен имидж и не трябва с тези проблеми да се съсипва доброто реноме на курорта.

"В подобна ситуация трябва да се действа държавнически. Нарушенията може да са тежки, но прокуратурата не трябва да прибързва и да затвори Банско. Един курорт се развива устойчиво и стратегически правилно. Все пак всяка година в Банско се отбелязва ръст на туристите", сигурен е експертът пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е само едно - демонтаж на незаконните лифтове и затвор за престъпниците. Да видим дали на Цацаров му стиска.
8
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек ако ги слуша самозванците нарекли се "еколози", ще си помисли, че в Банско има някаква химическа промишленост, че има безконтролна гола сеч, че се извършват непрестанни бракониерски набези и т.н. А всъщност става въпрос за писти и пилони за лифтове, абе въобще колосална екологична "катастрофа" има в Пирин.
7
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелената мафия пак рекетира, пак се изкривява истината и се изсипват откровенни лъжи. Тома Белев и сие искат единствено парче от баницата, на тях не им пука за хората! И да те са готови да затворят работещи курорти, осигуряващи работа на цял регион, ако някой извади подходящата сума, а такива има. Реалното разумно решение на казуса, е да се потърси комприсен вариант, но приоритет трябва да са хората, а не дръвчета, тревички, зайчета и т.н.
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно новата тема на червените е Банско!
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година в началото на летния или зимния сезон започват измислени скандали и се появяват куп безработни експерти и защитници на природата! Следващата опорна точка на БСП-то е Банско! А защо не Боровец,Пампорово,Витоша? Идеята е протести да има през цялото време!
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато в тази държава явните престъпления на законите се наричат невинно "нарушения" ще става все ро зле и по зле!
3
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в подобни случаи, държавата глобява бизнеса, но не го съсипва(за справка един от най-шумните скандали дизелгейт струваше милиарди на ВАГ, но те си продължиха. Юлен може да бъде солено глобен без да се спират съоръженията).
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е Георгиус? Защо не е дошъл от Кипър или няма пари за билет?
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еколозите излизат с лицата си пред медиитеКонцесионера праща адвокати и разни пълномощници